Geschreven door Elise
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in roosendaal

“Het gaat om inzicht op je eigen vakgebied”

Koen de Bruijn
Nog een jaar en dan zit zijn deeltijdstudie Elektrotechniek erop, vertelt Koen de Bruijn. Op de mts besloot hij nog voor zijn diplomering aan het werk te gaan. Hij kon gemakkelijk aan de slag en zou jarenlang op een servicebus zitten. Hij hield zich bezig met airconditioning en ventilatie. Zwaar werk en op zichzelf niet slecht, “maar door gesprekken met stagiairs van de hts kwam ik erachter dat ik eigenlijk mijn kennis van het vak wel wilde uitbreiden.”
Maar hoe kom je op het hbo zonder een mts-diploma? “Bij de Hogeschool Rotterdam bleek het mogelijk voor mensen ouder dan 21 om via een toelatingsexamen binnen te komen. Door zelfstudie heb ik me voorbereid op wis- en natuurkunde. Mijn kennis daarvan was toch wel wat weggezakt. Dat werd dus blokken maar de twee andere vakken, Nederlands en Engels, gingen me goed af.”

Een geluk bij een ongeluk was dat De Bruijn zijn kennis van die basisvakken behoorlijk had opgefrist voordat hij aan de opleiding begon. Voor veel van zijn klasgenoten bleken die vakken veel extra werk. “Uiteindelijk gaat het om inzicht op je eigen vakgebied. Op school hoef je niet zoveel uit je hoofd te leren, als je de formules maar kunt toepassen. Hoewel, bij tentamens gaan docenten er wel van uit dat je de formules kent.”

De studie betekende vooral in het eerste jaar een aanslag op zijn privé-leven. “Je gezin moet er wel achter staan. Je bent immers niet alleen een paar avonden in de week op school, ook in het weekend zit je vaak achter de boeken.” Maar nu hij inmiddels een eigen bedrijf in zonnepanelen en windmolens aan het opzetten is, komen zijn kennis en inzicht hem goed van pas. “Al die energie was het wel waard.”

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...