Geschreven door Elise
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in roosendaal

“We moeten tot een betere afstemming komen”

Leen Brusselman

<!-- Foto --> <!-- Tekst -->

Tot voor enige jaren richtte het algemeen maatschappelijk werk zich hoofdzakelijk op hulpverlening aan cliënten die zichzelf aanmeldden op het spreekuur. Tegenwoordig wordt van maatschappelijk werkers verwacht dat ze ook outreachend werken. Na signalen van anderen, vaak binnen samenwerkingsverbanden of projecten, neemt de maatschappelijk werker het initiatief om met de cliënt in contact te komen. Deze omslag maakt Leen Brusselman als manager van de Stichting Maatschappelijk Werk Hoogvliet en de Stichting Maatschappelijk Werk Noord (gelieerd aan het Centrum voor Dienstverlening) van nabij mee.

“De maatschappij verwacht dat er voor bepaalde kwetsbare doelgroepen een zorg- en hulpverleningsaanbod komt. Niet alleen vrijblijvend, maar ook voorwaardelijk als dat nodig is. Deze ontwikkelingen hebben grote consequenties voor onze werkwijze.” Een integrale werkwijze is het devies, constateert Brusselman. “In Hoogvliet is het Jonge Moeder Project er een goed voorbeeld van. Maatschappelijk werkers bieden daar in samenwerking met andere disciplines integrale trajecten voor deze kwetsbare groep. Deze aanpak blijkt uiterst succesvol.”

Om alle groepen goed te kunnen bedienen werkt het maatschappelijk werk in Hoogvliet nauw samen met het club- en buurthuiswerk, de RIAGG en bijvoorbeeld het ouderenwerk. “We zitten in één gebouw waar ook de raadslieden van de deelgemeente zijn gehuisvest. Op die manier kunnen we tot een betere afstemming komen.” Dat betekent niet dat maatschappelijk werkers inwisselbaar worden voor sociaal-cultureel werkers, maar wel dat ze veel van elkaars discipline af moeten weten. Brusselman ziet het maatschappelijk werk als een knooppunt tussen welzijn en zorg. “De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning onderstreept dit. Verschillende zorg- en ondersteuningsvoorzieningen moeten meer samenhang vertonen en in de directe omgeving van mensen te krijgen zijn. Welke gevolgen deze wet heeft voor de arbeidsmarkt, dat is moeilijk te zeggen.”

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...