Geschreven door Elise
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in roosendaal

Algemene Cultuurwetenschappen

Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen

 

  • Carolien Heijmans (20) uit Asten
  • Studie: Algemene Cultuurwetenschappen
  • Woont samen met haar vriend in Nijmegen
  • Middelbare school: Varendonck in Asten

"Je zou best op de redactie van een tijdschrift terecht kunnen komen"


Wil je mij iets vragen over mijn studie en/of studeren aan de Universiteit van Tilburg? Mail me!Na het vwo heb ik eerst een jaar Journalistiek gestudeerd hier in Tilburg. Ik was vroeger al veel bezig met schrijven en ik volgde ook workshops bij het CJP voor het schrijven van recensies. Bij Journalistiek miste ik echter de diepgang en ik wilde eigenlijk ook wel meer leren over kunst, cultuur en recreatie in Nederland. Ik had me voor deze keuze uitgebreid georiënteerd, ik had zelfs al gekeken wat ik zou gaan doen als ik Journalistiek toch niet zo leuk zou vinden. Algemene Cultuurwetenschappen sprong er toen al echt uit en toen ik na een jaar Journalistiek een kijkje ging nemen op de Universiteit van Tilburg, sprak de opleiding nog steeds erg aan. Kunst, cultuur en recreatie komt ruimschoots aan bod en bij deze studie kun je ook nog heel veel schrijven. Je zou ook nog best op de redactie van een tijdschrift terecht kunnen komen. Maar je kunt nog veel meer kanten op, het is een heel brede studie.

Als je het interessant vindt om meer te leren over verschillende culturen en over verschillende kunst- en cultuuruitingen, dan is Algemene Cultuurwetenschappen echt iets voor jou. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld te leren hoe een theaterstuk goed in de markt gezet kan worden. Maar je leert niet alleen over theater, je leert ook veel over andere kunst- en cultuuruitingen zoals film. In Tilburg ligt het accent op literatuur en de ontlezing van Nederland: in Nederland lezen steeds minder mensen. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen?

Op zich denk ik dat de stap van het vwo naar de universiteit kleiner is dan naar het hbo. Op het vwo moet je ook al veel zelfstandig leren, dat verandert eigenlijk niet op de universiteit. Het hbo is natuurlijk veel praktischer en daar wordt ook veel meer van je verwacht dat je zelfstandig bepaalde praktische dingen oppakt. Je moet er bijvoorbeeld zelf op uit gaan voor onderwerpen of je moet zelf een stage regelen. Op de universiteit draait het in eerste instantie toch veel meer om de theorie.

De stap naar het hoger onderwijs wordt groter als je gelijk op kamers gaat. Je hebt dan niet alleen een nieuwe opleiding op een nieuwe ‘school’ met andere mensen, na je college zit je ook nog in een compleet nieuwe omgeving. Ik ben op kamers gegaan toen ik Algemene Cultuurwetenschappen ging studeren. Dat was zo geregeld. Ik heb op twee advertenties op Kamernet gereageerd en bij de tweede kon ik zo intrekken. Ik vond het wel even wennen: met z’n vieren in een huis en je moet ineens overal zelf voor zorgen, zoals je boodschappen. Maar dan woon je wel in een leuke studentenstad! Er zijn heel veel studenten en dankzij de vele cafés is de sfeer er ook goed. Tilburg is misschien niet de mooiste stad, maar ik vind het er wel erg gezellig!


Een kijkje in de agenda van Carolien Heijmans

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...