Geschreven door Elise
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in roosendaal

Financiële dienstverlening agrarisch

Een opleiding die cijfers en de agrarische sector samenbrengt, dat is wat Arjan Ottens (22) zocht. Na de mbo-studie Commercieel Ondernemen, wist Arjan dat hij nog niet klaar was met studeren. Hij hoefde niet lang te zoeken naar een opleiding die aansloot bij zijn wensen: Financiële dienstverlening agrarisch heeft alles wat Arjan zoekt in een opleiding.De keuze voor CAH Vilentum was snel gemaakt. “Ik heb ook gekeken bij een andere hogeschool voor een soortgelijke opleiding, maar hier miste ik toch de agrarische link. Toen ik wist dat ik naar een agrarische hogeschool wilde, hoefde ik niet lang na te denken. Veel jongeren uit mijn buurt gaan naar Dronten en ik hoorde er goede verhalen over.” Na twee keer een open dag te hebben bezocht, wist Arjan het zeker: het wordt Financiële dienstverlening agrarisch aan CAH Vilentum. “De sfeer, het persoonlijke contact met docenten en de kleinschaligheid spraken me direct aan.”

Toepasbaar
Arjan heeft thuis geen bedrijf, maar werkt al wel ruim 10 jaar op een gemengd akkerbouw- en melkveebedrijf in de buurt. “Ik denk dat hier destijds ook mijn interesse in de agrarische sector is begonnen.” Financiële dienstverlening agrarisch is een jonge opleiding bij CAH Vilentum. Arjan stroomde in het tweede jaar in van een klas die was gestart met de opleiding. “Dit leverde geen enkel probleem op, ik kon direct goed meekomen.” De hoge toepasbaarheid en de praktische aspecten van de opleiding vindt Arjan de grootste pluspunten van de opleiding. “Alles wat ik leer, kan ik toepassen in het bedrijfsleven. Dat we zoveel werken met praktijkvoorbeelden maakt de opleiding extra interessant en leerzaam. Ik heb meerdere malen boeren moeten benaderen om opdrachten als het schrijven van een bedrijfsovernameplan en een risico-scan uit te kunnen voeren. Door deze binding met de praktijk, wil ik ook echt goede resultaten behalen voor mijzelf en voor de boer”, aldus Arjan.

Variatie
Het eerste jaar bestaat uit vier modules, verdeeld in twee semesters. Per semester is één module algemene bedrijfskunde, waarbij alle bedrijfskundige opleidingen samen colleges volgen en aan projecten werken. De andere module is specifiek voor Financiële dienstverlening agrarisch. “De afwisseling tussen college, excursies, groepsopdrachten en individuele opdrachten vind ik erg prettig. Zo zijn we ook een dag op pad geweest om grondmonsters te nemen voor het onderdeel bodemkunde. Op deze manier leer je over alle aspecten die een rol spelen in de agrarische sector.” Tijdens de opleiding worden er ook zes certificaten voor Wet Financieel Toezicht gehaald. De examens hiervoor worden landelijk afgenomen. Voor Arjan zijn deze certificaten van grote toegevoegde waarde: “Deze certificaten zijn van belangrijke waarde om adviseur te worden: ze zorgen ervoor dat ik de agrarische ondernemer financieel advies mag geven. Ze zijn dus heel belangrijk en vormen absoluut een pluspunt op mijn CV.” Er wordt tijdens de colleges aandacht aan de stof voor deze certificaten besteed, waardoor je voldoende kans krijgt om de stof eigen te maken.

De keuze voor CAH Vilentum was snel gemaakt. “Ik heb ook gekeken bij een andere hogeschool voor een soortgelijke opleiding, maar hier miste ik toch de agrarische link. Toen ik wist dat ik naar een agrarische hogeschool wilde, hoefde ik niet lang na te denken. Veel jongeren uit mijn buurt gaan naar Dronten en ik hoorde er goede verhalen over.” Na twee keer een open dag te hebben bezocht, wist Arjan het zeker: het wordt Financiële dienstverlening agrarisch aan CAH Vilentum. “De sfeer, het persoonlijke contact met docenten en de kleinschaligheid spraken me direct aan.” Arjan heeft thuis geen bedrijf, maar werkt al wel ruim 10 jaar op een gemengd akkerbouw- en melkveebedrijf in de buurt. “Ik denk dat hier destijds ook mijn interesse in de agrarische sector is begonnen.” Financiële dienstverlening agrarisch is een jonge opleiding bij CAH Vilentum. Arjan stroomde in het tweede jaar in van een klas die was gestart met de opleiding. “Dit leverde geen enkel probleem op, ik kon direct goed meekomen.” De hoge toepasbaarheid en de praktische aspecten van de opleiding vindt Arjan de grootste pluspunten van de opleiding. “Alles wat ik leer, kan ik toepassen in het bedrijfsleven. Dat we zoveel werken met praktijkvoorbeelden maakt de opleiding extra interessant en leerzaam. Ik heb meerdere malen boeren moeten benaderen om opdrachten als het schrijven van een bedrijfsovernameplan en een risico-scan uit te kunnen voeren. Door deze binding met de praktijk, wil ik ook echt goede resultaten behalen voor mijzelf en voor de boer”, aldus Arjan. Het eerste jaar bestaat uit vier modules, verdeeld in twee semesters. Per semester is één module algemene bedrijfskunde, waarbij alle bedrijfskundige opleidingen samen colleges volgen en aan projecten werken. De andere module is specifiek voor Financiële dienstverlening agrarisch. “De afwisseling tussen college, excursies, groepsopdrachten en individuele opdrachten vind ik erg prettig. Zo zijn we ook een dag op pad geweest om grondmonsters te nemen voor het onderdeel bodemkunde. Op deze manier leer je over alle aspecten die een rol spelen in de agrarische sector.” Tijdens de opleiding worden er ook zes certificaten voor Wet Financieel Toezicht gehaald. De examens hiervoor worden landelijk afgenomen. Voor Arjan zijn deze certificaten van grote toegevoegde waarde: “Deze certificaten zijn van belangrijke waarde om adviseur te worden: ze zorgen ervoor dat ik de agrarische ondernemer financieel advies mag geven. Ze zijn dus heel belangrijk en vormen absoluut een pluspunt op mijn CV.” Er wordt tijdens de colleges aandacht aan de stof voor deze certificaten besteed, waardoor je voldoende kans krijgt om de stof eigen te maken.

Laatste jaar
Arjan zit nu in zijn laatste jaar. Hiervoor werkt hij drie dagen in de week bij een adviserings- en accountantskantoor. Het werk dat hij uitvoert, sluit erg goed aan bij wat hij tijdens de opleiding heeft geleerd. “Als je iets met cijfers hebt en je hebt affiniteit met de agrarische sector, is deze opleiding zeker een aanrader. De vraag naar goede bedrijfsadviseurs zal in de toekomst stijgen, omdat de bedrijven groter worden en de risico’s daardoor steeds meer toenemen”, vertelt Arjan. Nu zit Arjan veel op kantoor, om zoveel mogelijk ervaring op te doen, maar gaat hij ook mee met bedrijfsadviseurs om het gesprek bij de boer ook te ervaren. “Na mijn afstuderen wil ik graag bedrijfsadviseur worden en de boer op. Dat is de ideale combinatie van met cijfers werken en de praktijk.”

Niet alleen maar studeren
Naast de opleiding zijn er ook genoeg andere dingen te doen, zoals allerlei commissies en verenigingen. “Ik heb zelf in de PR-commissie voor CAH Vilentum gezeten en meegewerkt bij de kascontrole van de studentenvereniging USRA. Altijd erg leuk en leerzaam!”

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...