Geschreven door Elise
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in roosendaal

Je groeit in het onderwijs

Ik ben ervan overtuigd dat het vak van meester of juf geen ‘ambacht’ is die je uit de boeken kunt leren. In de afgelopen jaren waarin ik op de Marnix Academie heb gestudeerd, heb ik gemerkt dat je daar vanuit dit uitgangspunt wordt opgeleid. Op praktische en onderbouwde wijze ontwikkel je je op de Marnix Academie tot de meester of juf die jij zelf wilt en kunt zijn. Uiteraard biedt de theorie ook een belangrijke basis voor een toekomstige leraar, maar zonder de praktijk zou deze van geen waarde zijn. De opleiding biedt dan ook een evenwichtige verdeling tussen de theorie en de praktijk. Doordat je praktisch iedere week een dag in de klas doorbrengt, wordt de in diezelfde week aangeboden stof betekenisvol. Kortom, je ziet waarvoor de tijd dient waarin je zelf in de schoolbanken zit.
De eerste twee jaar waarin deze samenhang duidelijk wordt en je een eigen werkconcept creëert, zijn de jaren waarin je jouw plaats voor de klas bepaalt. Tijdens de jaren die daarop volgen, staat adaptief onderwijs centraal. Niet alleen in en voor de klas maar ook op de Marnix Academie. Jij geeft dan namelijk als student grotendeels zelf invulling aan dit deel van je studie. De verschillende minors die dan worden aangeboden, maken dat je de rol van leerkracht op verschillende gebieden kunt verbreden of verdiepen.
Erg prettig is de manier waarop docenten op de Marnix Academie de studenten tegemoet treden. ‘Docent’ vind ik in dit kader dan ook een overtrokken woord; misschien zijn docenten nog wel meer toekomstige collega’s en hoe gek het ook klinkt, dat schept een band.

Het onderwijs is constant in beweging. Net als de Marnix Academie, een hogeschool die kritisch kijkt naar dat wat studenten willen en wat er vanuit ‘het veld’ wordt gevraagd. Het is bovendien een school die vernieuwt om te verbeteren en niet om te vernieuwen…

Bart Jansen, derdejaarsstudent en voorzitter Studentenraad

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...