Geschreven door Kees
Niveau HAVO
Woont in onbekend
5

Studiekeuze

Ik zit nu in 4 HAVO, vorig jaar ook, ik ben dus blijven zitten. Ik heb hard gewerkt om over te gaan, maar dat is niet gelukt. Verkeerd profiel gekozen. Jammer, maar helaas, dit jaar begint alles weer van voor af aan. Alle proefwerken opnieuw, alle leerstof opnieuw, alle uitleg over de tweede fase opnieuw en ook nog eens een nieuwe klas. In heb begin toen ik zeker wist dat ik bleef zitten vond ik dat echt heel erg. Na een tijdje begon ik ook de voordelen er van in te zien. Zo is het bijvoorbeeld een groot voordeel dat je met betere punten over kunt gaan, en dus ook meer kans hebt om te slagen voor je eindexamen. Ook leer je nieuwe mensen kennen en heb je de mogelijkheid om een aantal vakken af te sluiten. Maar het grootste voordeel is voor mij dat ik meer tijd heb om na te denken over wat ik na mijn middelbare schoolopleiding wil gaan doen.

Ik heb al veel studiekeuzetests gemaakt en al veel mogelijke studie uitgezocht. Ze zijn het toch allemaal net niet. Uiteindelijk ben ik naar het decaan bij ons op school gegaan. Ik heb met de mevrouw van het decaan gesproken en zij heeft mij de TKMST-gids mee gegeven. Het is echt een super handige gids waarin alle studies per opleidingsniveau gesorteerd staan. Je kunt ook zien welke beroepen je onder andere met die studie kunt gaan beoefenen en waar de studie gegeven wordt. Hier heb ik al veel informatie uitgehaald en heb momenteel een paar opleidingen die me wel leuk lijken.

Waar je ook veel aan hebt is om naar open dagen van scholen te gaan. Je kunt daar alle vragen over de opleiding stellen die je maar wil stellen en je krijgt meestal antwoorden waar je echt iets aan hebt. Zo ben ik bijvoorbeeld al naar verschillende open dagen geweest en ook naar de studiebeurs in Eindhoven. Deze beurs was erg goed geregeld. De entree was gratis en je kon met korting met de trein reizen. Binnen waren er allerlei verschillende scholen waar je al je vragen aan kon stellen. Als je nog geen idee hebt welke studie je wil gaan doen, maar ook als je gewoon zin hebt in een dagje uit kun je hier naar toe gaan.

Op tijd beginnen met het zoeken van een passend vervolgstudie is echt belangrijk. Sommige mensen weten meteen wat ze willen en andere niet. Naar open dagen gaan is goed als je het nog niet weet maar ook als je het al wel denkt te weten. Je kunt altijd nog van gedachte veranderen en je kunt er maar beter achter komen dat het niks is voordat je aan de studie begint dan wanneer je er al aan begonnen bent.

Denk goed over je keuze na en doe waar jij je het prettigst bij voelt. Het is namelijk jou toekomst, en jij bepaald wat je met die toekomst doet!

 
5

Reacties

Kees zegt:

02/11/2010 om 22:14

Je punten van de vierde klas neem je mee naar de vijfde klas. die tellen dus ook mee voor je eindexamen voor een bepaald percentage.

Anoniem zegt:

27/10/2010 om 19:37

als je in de 4e zit kan je toch niet slagen slim?

Robin zegt:

27/10/2010 om 19:09

Blijf er gewoon zo veel mogelijk positief in staan en zoek een leuke opleiding. Er zijn heel veel leerlingen die een jaar blijven zitten en je leert er meer van, want alles word gewoon nog een keer uitgelegd en omdat jij het al gehad hebt heb je wel een kleine voorsprong op de rest.
Suc6 ermee

Anoniem zegt:

20/10/2010 om 15:37

Het kan best wel voordelen hebben inderdaad! Zelf slaag ik liever wel meteen.

Anoniem zegt:

19/10/2010 om 13:15

wow

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...