Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Yes, job in the pocket!

Twee weken geleden vertelde ik je dat ik graag een plek bij het leerbedrijf van de opleiding, ‘Leerbedrijf Newways’ wilde en dat ik hiervoor mijn eerste echte sollicitatiebrief had geschreven voor deze felbegeerde functie waarin ik naast afstuderen al een héél jaar werkervaring op kon doen, iets wat me absoluut verder heeft geholpen bij het solliciteren naar mijn huidige baan, redacteur bij het vakblad van de reisbranche: Reisburo Actueel. Na het schrijven van mijn sollicitatiebrief en bijbehorende CV werd ik uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Een echt gesprek met alles erop en eraan, wat spannend!! Vandaag lees je hoe dit gesprek verliep en hoe de uitslag mijn leven liet veranderen..

Een kleine opfrisser
Om mijn blog begrijpelijker te maken herhaal ik eerst even wat Leerbedrijf Newways inhoud:
De opleiding Functiegericht Toerisme en Recreatie van NHTV international hoger onderwijs Breda heeft een leerbedrijf: Leerbedrijf Newways. In het studiejaar 2010-2011 bestaat het leerbedrijf zes jaar. De medewerkers van het leerbedrijf organiseren diverse evenementen, bedrijfsbezoeken en studiereizen voor alle studenten van haar eigen opleiding. Gedurende het studiejaar 2010-2011 zijn er zes enthousiaste studenten (in mijn vierde jaar, 2008-2009 waren dit er vier) aan het werk bij Leerbedrijf Newways. Om in aanmerking te komen voor een functie bij het leerbedrijf dien je een vierdejaarsstudent te zijn die de afstudeerrichting ‘Manager Travel Trade’ of de opleiding ‘Tourmanagement’ volgt.              

Sollicitatiegesprek voorbereiden
Zo’n twee weken na het openen van de brief waarin werd medegedeeld dat ik uit was genodigd voor een sollicitatiegesprek voor een functie bij het leerbedrijf vond het gesprek daadwerkelijk plaats. Ik had me goed voorbereid door op internet websites af te speuren als ‘carrieretijger.nl’. Hierop kun je vele tips en opmerkingen vinden over hoe je je wel en niet moet gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook lees je wat de absolute do’s en dont’s zijn: stel jezelf bijvoorbeeld altijd voor door middel van je hele naam te noemen en netjes een hand te geven aan degene die tegenover je zit tijdens het gesprek, kleed je netjes en representatief aan en zorg er bijvoorbeeld voor dat je nóóit een kauwgom in je mond hebt tijdens een dergelijk belangrijk gesprek. Ook kun je er vele voorbeelden vinden van sollicitatievragen. Ik oefende de vragen door ze aan mezelf te stellen en er antwoord op te geven. Als je dit thuis oefent heb je even de tijd om goed over je antwoorden na te denken en dit kan ervoor zorgen dat je niet met je bek vol tanden zit tijdens het echte gesprek. Standaard vragen als ‘vertel eens wat over jezelf’, ‘wat zijn de positieve karaktereigenschappen van Melanie’ en ‘wat denk jij te kunnen betekenen voor het leerbedrijf’ zijn namelijk vragen die gegarandeerd worden gesteld, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je je antwoorden al een beetje in je hoofd hebt zodat je achteraf geen spijt krijgt en denkt ‘had ik dit of dat maar gezegd’.

Het moment van de waarheid
Netjes in pak met mijn mapje documenten op zak liep ik met een bonkend hart en gezonde zenuwen het lokaal in waar het sollicitatiegesprek plaats ging vinden. Het gesprek werd geleid door de begeleidster van het Leerbedrijf en twee van de vier medewerkers van het Leerbedrijf die daar stage liepen tijdens studiejaar 2007/2008. Nadat de eerste paar vragen gesteld waren en ik het een en ander over mezelf had verteld en mijn CV en brief had toegelicht, waren de spanningen compleet verdwenen. Ik voelde me op mijn gemak, stelde zo nu en dan vragen en wist zeker dat ik dit wilde waardoor ik zeker overkwam. Het was een pittige lijst met vragen inclusief een aantal moeilijke stellingen als: ‘Wat zou jij doen als je op studiereis ging met een groep studenten en één van die studenten blijkt zijn of haar paspoort vergeten te zijn als je aan de incheckbalie op Schiphol staat?’ Dit zijn tricky vragen waar je je niet op voor kunt bereiden! Ik zei direct dat ik de student helaas achter moest laten en dat deze op zijn of haar eigen gelegenheid een ticket na kon boeken maar dat ik, als begeleidster van de groep, de rest van de groep die meegaat op studiereis niet in de steek kon laten door een fout van één van de deelnemers. Gelukkig gaf ik het juiste antwoord op deze vraag. Achteraf hoorde ik ook dat er sollicitanten waren die hadden gezegd dat ze achter zouden blijven bij die ene student en die gingen flink af want dat was natuurlijk niet de bedoeling! Als je zulke verkeerde antwoorden geeft maakt je dat wel opslag heel erg onzeker en dat is niet fijn. Na ongeveer een uur in gesprek te zijn geweest mocht ik het lokaal verlaten. Een last en veel spanning vielen van me af. Nu was het wachten op antwoord. In de dagen die volgde moesten ook de andere sollicitanten op gesprek komen en iedereen belde elkaar en sprak over de gesprekken. Dit was aan de ene kant fijn omdat ik veel dingen hoorde van klasgenoten waarvan ik bijna zeker wist dat hun antwoorden niet al te tactisch overkwamen, maar van anderen hoorde ik weer dat hun gesprek fantastisch was gelopen en dat ze er een heel goed gevoel over hadden. Dergelijke praatjes zorgde voor een gigantische spanning en onrust binnen onze klas!

Het verlossende telefoontje
Een paar dagen later ging de telefoon vóór de aangegeven deadline. Ik nam de telefoon (waarop een onbekend nummer werd weergegeven) daarom heel neutraal en rustig op terwijl ik thuis aan mijn huiswerk zat. ‘Met M. Blanksma van Leerbedrijf Newways’ (zij was de toenmalige personeelsmanager van het Leerbedrijf tijdens studiejaar 2007/2008). Toen ik haar naam hoorde sprong mijn hart bijna uit mijn lijf, binnen nu en een paar seconden zou ik weten of ik volgend studiejaar ging doen wat ik graag wilde doen! Gelukkig hield ze me niet al te lang in spanning en vertelde ze me direct het fantastische nieuws dat ik aan was genomen en de functie Marketing & Communicatie tevens mijn taak zou gaan worden zoals ik graag wilde. Wauw wat was ik blij! Ik sprong werkelijk een gat in de lucht en omhelsde mijn moeder in de keuken. Ik wist niet wie er nog meer aan waren genomen maar met een aantal telefoontjes onderling waren we er snel uit en het beloofde een zeer leuk, leerzaam jaar te gaan worden met een fantastisch team. Diezelfde avond ging ik op zoek naar een leuke kamer om een jaartje in Breda te gaan wonen. Allemaal nieuwe stappen; van school naar werken, van collegebanken naar kantoorstoelen en van thuis wonen in een toch wat saai en rustig dorp naar de grote stad in mijn eentje. Al deze feiten zorgden voor een boost aan adrenaline in mijn lijf, heerlijk!

Binnenkort
Over twee weken lees je hoe mijn zoektocht naar mijn geweldige kamer verliep en hoe de inwerkprocedure (die plaatsvond aan het einde van het derde studiejaar van mijn opleiding) bij het Leerbedrijf van start ging.
Bekijk ook eens de Hyves van Leerbedrijf Newways: www.newways.hyves.nl of de website van het leerbedrijf: http://newways.nl

Op de foto zie je het team van Leerbedrijf Newways voor studiejaar 2008/2009 waarvan ik (links boven) deel uit maakte.

Tot over twee weken!

Melanie van Grunsven

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...