Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Propedeusestudenten op proef door Breda

Twee weken geleden vertelde ik je over mijn zoektocht naar mijn eigen stekkie in Breda. Ik had mezelf voorgenomen in deze stad te gaan wonen zodra ik zeker wist dat ik aan was genomen bij Leerbedrijf Newways, gevestigd in één van de gebouwen van hogeschool NHTV waaraan ik studeerde. Zodra ik de positieve uitslag hierover kreeg ging ik direct opzoek naar een mooie kamer en die had ik gelukkig ook snel gevonden! De zomervakantie brak aan en zo ook de inwerkprocedure van het Leerbedrijf. Vandaag meer hierover….

Een kleine opfrisser
Om mijn blog begrijpelijker te maken herhaal ik eerst even wat Leerbedrijf Newways inhoud:
De opleiding Functiegericht Toerisme en Recreatie van NHTV international hoger onderwijs Breda heeft een leerbedrijf: Leerbedrijf Newways. In het studiejaar 2010-2011 bestaat het leerbedrijf zes jaar. De medewerkers van het leerbedrijf organiseren diverse evenementen, bedrijfsbezoeken en studiereizen voor alle studenten van haar eigen opleiding. Gedurende het studiejaar 2010-2011 zijn er zes enthousiaste studenten (in mijn vierde jaar, 2008-2009 waren dit er vier) aan het werk bij Leerbedrijf Newways. Om in aanmerking te komen voor een functie bij het leerbedrijf dien je een vierdejaarsstudent te zijn die de afstudeerrichting ‘Manager Travel Trade’ of de opleiding ‘Tourmanagement’ volgt.

Inwerkprocedure Leerbedrijf Newways
Na de studiereis Dubai/Thailand gedurende het derde jaar van mijn opleiding brak de laatste tentamenperiode van het jaar aan. Naast deze drukte en hectiek moesten mijn aankomende Newways-collega’s en ik regelmatig aanwezig zijn in het kantoor van het leerbedrijf om ons in te lezen in het bedrijf en om te starten met onze eerste opdrachten met behulp van de medewerkers die er op dat moment werkzaam waren. Ik kreeg direct een aantal flinke opdrachten voor mijn kiezen; het organiseren van de ‘Proef Breda-Tour’ voor de eerstejaars studenten, het organiseren van het ‘Zap-programma’ door Amsterdam voor een groep tweedejaars studenten en een stedentrip naar Haarlem waaraan ik zelf complete invulling moest geven. Mijn drie ‘collega-studenten’ die ook een functie bij het leerbedrijf hadden bemachtigd hielden zich onder meer bezig met de organisatie van de diploma-uitreiking van de huidige vierdejaars, met het organiseren van gastcolleges en de propedeuse-uitreiking. Naast de organisatie van onze eerste ‘events’ vertelden en leerden de medewerkers van het leerbedrijf van studiejaar 2007-2008 ons ook hoe we onze taak (ik werd medewerker Marketing & Communicatie) moesten vervullen, kortom; genoeg te doen!

Proef Breda-Tour
Mijn allereerste event vond direct na de zomervakantie plaats. Een goede voorbereiding hiervoor was dus een uiterste noodzaak. Ik wilde tenslotte wel een goede eerste indruk maken bij de begeleidster van het leerbedrijf en daarnaast wilde ik, als ontzettende perfectionist, niet direct falen voor mezelf. Ik ging dus hard aan de slag! Met de mappen van het voorgaande jaar voor me op mijn bureau ging ik bekijken hoe je een dergelijk event organiseert. Al snel kwam ik er achter dat dit nog niet zo’n eenvoudige klus was! De ‘Proef Breda-Tour’ is een kennismaking met de stad Breda waar NHTV internationaal hoger onderwijs gevestigd is. De tour is bedoelt voor nieuwe eerstejaarsstudenten die kennis gaan maken met de stad waarin zij een aantal jaar gaan studeren. De tour begon bij een van de kerken van Breda waar een van de medewerksters van het ‘uitjesbureau/VVV’ van Breda een openingswoord zou doen, net zoals een van de docenten van de opleiding. Vervolgens moesten alle aanwezige studenten (zo’n 200) op worden gedeeld in groepjes en kregen zij, onder begeleiding van een gids van de stad Breda, een rondleiding. Nou klinkt dit als een simpele organisatie maar al snel duidde ik op probleem één: hoe ging ik zo’n 200 studenten netjes en op tijd (en vooral tegelijk) in de kerk krijgen midden in de stad (vanaf school) wat zeker vijftien minuten lopen betekende?! Dit probleem kon ik bespreken met de propedeusecoördinator die eindverantwoordelijk was voor dit evenement. Zij legde me uit dat een schema maken en kaartjes uitdelen aan de studenten waarop stond in welke groep zij hoorde een goed plan was. Elk groepje zou vijf minuten na elkaar vertrekken en zo zou binnen een half uur iedereen in de kerk moeten zitten. Na wat telefoontjes en onderhandelingen met het VVV-kantoor en de pastor was het evenement tijdens mijn inwerkprocedure zo goed als geregeld. De facturen waarop de kosten stonden voor de rondleidingen mochten door worden gestuurd naar de financiële administratie van NHTV. Ik kreeg een bepaald budget waarmee ik mocht werken (een deel van het zogenaamde ‘praktijkgeld’ dat studenten naast hun jaarlijkse collegegeld betalen). Binnen dit budget moest het event compleet afgerond zijn. In de mappen van het huidige Newways-team kon ik stiekem spieken hoe zij het event hadden georganiseerd en met welke contactpersonen zij in gesprek waren geweest. Met deze ‘hulpmiddelen’ was het event zo goed als georganiseerd voordat mijn welverdiende zomervakantie begon, wat een heerlijk gevoel!

Binnenkort
Over twee weken lees je hoe de voorbereidingen van mijn eerste ‘events’ tijdens mijn inwerkprocedure vorderden.

Bekijk ook eens de Hyves van Leerbedrijf Newways: of de website van het leerbedrijf:

Tot over twee weken!

Melanie van Grunsven!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...