Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Zappen door Amsterdam met NHTV

Twee weken geleden vertelde ik je over de start van mijn inwerkprocedure als medewerker van Leerbedrijf Newways 2008-2009. De organisatie van mijn allereerste event, de ‘Proef Breda-Tour’ was zo goed als afgerond en dit zorgde voor een stukje verlichting. Al snel stond het tweede evenement, dat ook kort na de zomervakantie zou plaatsvinden waardoor een goede organisatie vooraf noodzakelijk was, op me te wachten: het Zap-Programma door Amsterdam voor een stel tweedejaars studenten. Vandaag meer hierover….

Een kleine opfrisser
Om mijn blog begrijpelijker te maken herhaal ik eerst even wat Leerbedrijf Newways inhoud:
De opleiding Functiegericht Toerisme en Recreatie van NHTV international hoger onderwijs Breda heeft een leerbedrijf: Leerbedrijf Newways. In het studiejaar 2010-2011 bestaat het leerbedrijf zes jaar. De medewerkers van het leerbedrijf organiseren diverse evenementen, bedrijfsbezoeken en studiereizen voor alle studenten van haar eigen opleiding. Gedurende het studiejaar 2010-2011 zijn er zes enthousiaste studenten (in mijn vierde jaar, 2008-2009 waren dit er vier) aan het werk bij Leerbedrijf Newways. Om in aanmerking te komen voor een functie bij het leerbedrijf dien je een vierdejaarsstudent te zijn die de afstudeerrichting ‘Manager Travel Trade’ of ‘Manager Toeristische Marketing en Communicatie’ of de opleiding ‘Management Toerisme’ volgt.              

Zappen
‘’Het Zap-Programma door Amsterdam’’, wat zou daar in vredesnaam mee worden bedoelt was het eerste wat door mijn hoofd ging. Had ik weer de pech dat ik zoiets moeilijks en ingewikkelds voor mijn kiezen kreeg?!?!! Ik pakte snel de mappen van voorgaande jaren van het leerbedrijf erbij en ging mezelf inlezen in het event. Niet lang daarna werd me duidelijk wat er met het zogenaamde ‘zappen’ bedoelt werd; van de ene activiteit naar de andere racen! Kortom; een tour door Amsterdam om de stad zo snel mogelijk en voor zo min mogelijk geld te leren kennen. Voor elk event is een andere docent van NHTV eindverantwoordelijk. Je stapt als Newways-medewerker regelmatig naar deze docent toe om te horen wat zijn of haar wensen zijn wat betreft het event. Deze docent is meestal ook coördinator voor de betreffende groep die het event mag gaan uitvoeren en/of mag gaan deelnemen aan het event of de studiereis. Zo ook deze keer; ik maakte een afspraak met de betreffende docent die verantwoordelijk was voor het Zap-Programma en zij vertelde me dat het de bedoeling was dat ik een tweedaags event zou gaan organiseren voor een groep tweedejaars Toeristisch Marketing & Communicatiestudenten. Deze groep moest op bezoek bij het ‘Marketing Amsterdam-kantoor’ waar ik tevens een presentatie moest regelen over het bedrijf die zou worden gegeven door één van de medewerkers van het bedrijf. Daarnaast was het de bedoeling dat de studenten Amsterdam op een leuke en originele manier leerden kennen en niet te vergeten: de studenten moesten overnachten in Amsterdam! Hoe of waar zij gingen overnachten, dat mocht ik ook zelf beslissen, zo lang het maar origineel was. Ook mocht ik zelf invulling geven aan het ‘activiteitenprogramma’. Niet geheel onbelangrijk was het budget waar ik mee mocht werken: zo’n 75 euro per persoon maar liefst minder. Geeeees! Met rode wangen en een bonkend hart liep ik het kantoor uit. Hoe ga ik deze klus in vredesnaam klaren was het eerste wat ik dacht? Voor zó weinig geld zo’n 25 studenten laten overnachten op een ‘bijzondere manier’ in onze hoofdstad, hen kennis laten maken met de stad op een unieke manier en ook nog eens een presentatie regelen bij Marketing Amsterdam?! Na een paar keer slikken, tot tien tellen en rustig ademhalen betrad ik het kantoor van het leerbedrijf weer. De huidige Newways-medewerkers die ons inwerkten stelden me gerust en gingen samen met mij aan de slag zodat ik een spectaculair event neer kon zetten.

Een grote puzzel
In eerste instantie kreeg ik het Spaans benauwd van deze opdracht want het leek op één grote puzzel. Ik moest gaan bedenken wat ik wilde laten zien in Amsterdam. Nou leken me het Red Light District, het Vondelpark en de grachten wel items die in het programma moesten zitten. Dit zijn tenslotte toch wel enkele van dé highlights van onze hoofdstad. Het moeilijkste vond ik het uitstippelen van de route. Sommige ‘excursies/activiteiten’ lagen te ver uit elkaar om van A naar B te lopen dus moest ik bus- en tramroutes gaan uitstippelen. Ik besloot dag 1 te beginnen met het officiële en verplichte deel van het event; het bezoek aan Marketing Amsterdam. Na wat telefoontjes met de Marketingafdeling van het kantoor en na een mail met een zogenaamde ‘officiële aanvraag’ voor het bezoek van onze NHTV-studenten waren de presentatie en het bedrijfsbezoek gelukkig snel geregeld! Uiteindelijk had ik weten te regelen dat de groep onder begeleiding van een zwerver een rondleiding kreeg over het Red Light District, ging skaten en lunchen in het Vondelpark en per waterfiets een speurtocht ging afleggen over de wateren van Amsterdam. Ik legde altijd netjes uit aan de bedrijven dat we met een groep toeristische studenten van NHTV kwamen en dat deze studenten de toekomst voor de branche zijn. Daarnaast hoopte ik altijd op groepskortingen. Ik merkte direct dat het niet eenvoudig was om te ‘schooien’ naar korting maar ik had geen keus; met een dergelijk laag budget moet je wel! Ik bedacht me dan altijd maar dat niemand me kon zien door de telefoon heen en dat het ’t proberen waard was. Het moeilijkste voor dit event was het regelen van de overnachting. De verantwoordelijk docent wilde een ‘bijzondere overnachting’ en dacht aan slapen op een boot!! Gelukkig bestaat er internet en kun je online in no time een heleboel opties vinden. Al snel waren de eerste offerteaanvragen de deur uit..

Binnenkort
Over twee weken lees je hoe de organisatie van het Zap-programma vorderde en hoe de voorbereidingen van het zogeheten ‘Klootschieten’ in Haarlem van start gingen.

Bekijk ook eens de Facebook-pagina van leerbedrijf Newways: http://www.facebook.com/#!/newways.nhtv, de hyves van het leerbedrijf: http://www.newways.hyves.nl of de website, http://newways.nl van het leerbedrijf.

Tot over twee weken!

Melanie van Grunsven

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...