Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Speechen voor 200 studenten en klootschieten in Haarlem

In mijn vorige blog vertelde ik je over het regelen van een overnachting op een Botel in Amsterdam voor het ‘Zap-programma’ en over de organisatie van een evenement in Haarlem waar de studenten op bedrijfsbezoek gaan bij Hotel Stempels en gaan klootschieten in de stad Haarlem.

In deze blog meer over hoe mijn eerste echte werkweek bij het leerbedrijf van de opleiding tijdens mijn laatste studiejaar aan NHTV in Breda van start ging. Wonend in Breda in plaats van thuis bij mijn ouders en werkend in plaats van studerend veranderde mijn complete leven, maar in zeer positieve zin!

Een kleine opfrisser
Om mijn blog begrijpelijker te maken herhaal ik eerst even wat Leerbedrijf Newways inhoud:
De opleiding Functiegericht Toerisme en Recreatie van NHTV international hoger onderwijs Breda heeft een leerbedrijf: Leerbedrijf Newways. In het studiejaar 2010-2011 bestaat het leerbedrijf zes jaar. De medewerkers van het leerbedrijf organiseren diverse evenementen, bedrijfsbezoeken en studiereizen voor alle studenten van haar eigen opleiding. Gedurende het studiejaar 2010-2011 zijn er zes enthousiaste studenten (in mijn vierde jaar, 2008-2009 waren dit er vier) aan het werk bij Leerbedrijf Newways. Om in aanmerking te komen voor een functie bij het leerbedrijf dien je een vierdejaarsstudent te zijn die de afstudeerrichting ‘Manager Travel Trade’ of ‘Manager Toeristische Marketing en Communicatie’ of de opleiding ‘Management Toerisme’ volgt.

Fulltime op kantoor
Mijn zomervakantie eindigde eerder dan die van mijn medestudenten die in het vierde jaar van NHTV zaten. Samen met mijn collega’s van Leerbedrijf Newways moest ik twee weken vóór het einde van de zomervakantie aanwezig zijn op kantoor om fulltime te knallen aan de laatste voorbereidingen van onze eerste events die plaatsvonden in de eerste studieweek van de studenten Functiegerichte Bachelor Opleiding voor Toerisme en Recreatie. In mijn vorige blogs las je hoe de voorbereidingen en organisaties van de events ‘Proef Breda-Tour’, het ‘Zap-Programma’ en de stedentrip naar Haarlem me af gingen. Het was mijn taak de Proef Breda-Tour te begeleiden tijdens de eerste collegeweek. Het Zap-Programma werd begeleidt door docenten van de betreffende studierichting waardoor ik zelf niet meeging.

Eerste toespraak
Toen ook alle studenten na de zomervakantie terug op school waren breidde ik een speech voor die ik in de ‘lunchroom’ van de studenten (waar zij zich allen hadden verzameld) moest gaan houden. Vol spanning stond ik voor het eerst vooraan in de collegezaal voor ’n volle groep studenten; ik moest mezelf en mijn Newways-collega’s gaan voorstellen aan alle nieuwe eerstejaars, gaan vertellen wie en wat Newways was (ik was kortom de medewerker voor Marketing & Communicatie) en uit gaan leggen wat de bedoeling was van de Proef Breda-Tour die direct op de eerste schooldag van de Propedeusestudenten plaatsvond. Dit bleek nog niet zo’n gemakkelijke klus want ik was zelf pas net 21 jaar en veel van de eerstejaars studenten waren zelfs ouder dan ik! Kortom; overmacht zien te krijgen was doel nummer één. Ik zorgde er daarom voor dat ik, toen de tour van start ging, zelf met het eerste groepje meeliep naar de kerk waar de aftrap werd gehouden en wees een aantal docenten aan in andere groepjes mee te lopen en oog te houden op goede orde van de wandeling. Uiteindelijk was de klus succesvol geklaard! Rond vier uur was het event afgelopen; de studenten hadden kennis gemaakt met de kerk en met andere culturele hoogstandjes van Breda en ik, ik had mijn eerste klus fantastisch geklaard!

Klootschieten
Vervolgens was het tijd om de stedentrip naar Haarlem af te ronden. Het hotelbezoek had ik vóór de zomervakantie al geregeld. Nu nog een dagactiviteit, klootschieten, om de stad te leren kennen en een programmaboekje met een plattegrond in elkaar zetten voor de studenten. Klootschieten is in principe een soort teamsport. De complete groep wordt verdeeld in verschillende klotenteams. Het spel is snel te leren en competitief ingericht. Met klootschieten wordt een bal gegooid en na verschillende gooien volgt een opdracht; de klotenpuzzel. De kloot doet echter niet altijd wat je als groep wilt want deze volgt namelijk niet altijd een rechte lijn maar belandt ook wel eens in de gracht of midden op straat. In elk team komt het aan op concentratie, behendigheid, mentale spierkracht en teambuilding. Het team dat de verschillende kloten in zo min mogelijk beurten werpt en de meeste vragen goed beantwoord wint het klotenspel en ontvangt een prijs. De klotenpuzzel bestaat uit vragen over de stad Haarlem waardoor de studenten de stad spelenderwijs leerde kennen. Dit leek me tevens een perfecte manier voor het opbouwen van een goede band tussen de Propedeusestudenten die pas net één maand met elkaar studeerden!

Binnenkort
In mijn volgende blog lees je hoe de dag Haarlem verliep en hoe de voorbereidingen van mijn eerste studiereis naar Istanbul verliepen.

Bekijk ook eens de Facebook-pagina van leerbedrijf Newways: http://www.facebook.com/#!/newways.nhtv, de hyves van het leerbedrijf: http://www.newways.hyves.nl of de website, http://newways.nl van het leerbedrijf.

Tot snel!

Melanie van Grunsven

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...