Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen
5

HBO-Toerisme werd mijn studie, de reisbranche is mijn ding

Als vijftienjarige middelbare scholier moest ik voor het eerst gaan nadenken over welk beroep ik later wilde beoefenen. Wat ik precies wilde gaan worden wist ik niet, maar wel wist ik met grote overtuiging dat ik het toerisme in wilde. Als jong meisje verliet ik zomer na zomer met tranen in mijn ogen en een knoop in mijn maag die prachtige vakantiebestemmingen waar ik met mijn ouders kwam. Nieuwe talen, culturen, klimaten en mensen; ik kreeg er geen genoeg van! Vooral het avontuur en het telkens ontdekken van het ‘nieuwe’ heeft me altijd enorm aangesproken.

Definitieve keuze
Na gesprekken met mijn ouders, de decaan op de middelbare school en het bezoeken van een aantal open dagen wist ik het zeker: ik ging studeren aan NHTV, Internationale Hogeschool Breda. Ik volgde daar de vierjarige HBO-studie ‘Functiegerichte Bacheloropleiding voor Toerisme en Recratie’ en koos na het eerste jaar de afstudeerrichting Manager Travel Trade. Na het eerste jaar zwoegen in projectteams en tijdens theoretische tentamens mocht ik aan het einde van het jaar tekenen voor mijn Propedeuse met een schitterende cijferlijst, het spits was eraf!

Internationale stage
Toen ik in het tweede jaar van mijn opleiding aan NTHV zat, wist ik direct zeker dat ik mijn praktijkstage in het buitenland wilde gaan volgen. Waar dat zou zijn maakte me niet zoveel uit. Het schooljaar was nog niet begonnen of ik zat al op het praktijkbureau waar studenten aan (inter)nationale stages worden geholpen. Ik moest en zou een onafhankelijk avontuur aangaan wat ik de rest van mijn leven mee zou kunnen nemen! Ik besloot zelf een stage te gaan zoeken en ben uiteindelijk tijdens een vakantie gaan solliciteren op het prachtige eiland Cyprus. Ik had de keuze om als Assistant Manager te gaan werken bij hotelketen ‘Tsokkos’ en bij hotelketen ‘Aqua Sol’. Mijn keuze is gevallen op ‘Panthea Village’, een van de viersterrenhotels in Ayia Napa van Aqua Sol. Ik heb daar ontzettend veel geleerd op zowel professioneel als persoonlijk gebied en heb geen moment spijt gehad om op die jonge leeftijd zelfstandig dat avontuur aan te gaan. Ik hield een prachtig waarbenjij.nu bij waar ik vol overgave en enthousiasme mijn reisverslagen en stage-ervaring op bijhield.

Leerbedrijf Newways
In het vierde jaar van mijn opleiding aan NHTV kregen de studenten van onder meer mijn afstudeerrichting de kans om een jaar praktijkervaring op te doen in de branche door bij het leerbedrijf van de opleiding te gaan werken: Leerbedrijf Newways. Ik heb hier direct op gesolliciteerd en werd aangenomen. Ook besloot ik dat laatste jaar op kamers te gaan in Breda, iets wat ik al véél eerder had moeten doen. Naast mijn taken van het organiseren en begeleiden van diverse evenementen en studiereizen naar onder andere Istanbul, Dubai en Thailand -waar ik groepen studenten mee op sleeptouw nam- ben ik verantwoordelijk geweest voor alle taken op het gebied van Marketing en Communicatie bij het leerbedrijf. Ik heb nieuwsbrieven geschreven, de hyves van het leerbedrijf up to date gehouden, foto’s genomen en gefilmd tijdens evenementen en studiereizen, deze online gezet en wervende en enthousiaste verhalen op de website van het leerbedrijf gepubliceerd. Naast de praktijkervaring die ik heb opgedaan bij het leerbedrijf van de opleiding, heb ik een afstudeeronderzoek voor touroperator Snowtime Travel te Amersfoort gedaan op het gebied van Marketing en Communicatie. Ook ben ik met Snowtime Travel mee naar Frankrijk (Val Thorens) geweest voor een stukje organisatie en uitvoering van de Dutch Snowtime Week, wat wederom een fantastische ervaring was!
Gedurende mijn studie aan NHTV ben ik bezig geweest wiki’s, podcasts en vodcasts, management, communicatie, financiën, economie, cultuur en talen.

Redacteur
Na mijn NHTV-diploma behaald te hebben stond ik voor een grote vraag; wat nu? Aangezien ik altijd al zeer sterk ben geweest op communicatief gebied, graag naar buiten treed, ontzettend graag presentaties geef, voor groepen sta en het schrijven van teksten en marketing & communicatie zo leuk vond, besloot ik te solliciteren op de vacature van ‘Redacteur’ bij vakblad Reisburo Actueel. Ik mag je nu trots vertellen dat ik daar sinds januari 2010 aan de slag ben, en ik erg blij ben met mijn baan door de uitdaging, het bezig zijn met de reisbranche, de studiereizen die ik mag maken -ik ben reeds naar Disneyland Paris, Menorca & Mallorca geweest en Wenen is alweer in zicht- en het product dat wij elke week klaarleggen: een prachtig blad dat gelezen wordt door de reisagenten op de reisbureaus en de medewerkers van touroperators, VVV-kantoren, ANWB’s, Ambassades en studenten.

Wat te doen
Je bent nu een beetje op de hoogte van wie ik ben en wat ik doe. Het lijkt vast alsof ik allemaal heel goed wist wat ik wilde toen ik in jouw schoenen stond, maar let op, schijn bedriegt! Ik weet hoe moeilijk het is om voor een studiekeuze te staan. Het gaat tenslotte misschien wel om hetgeen wat je de rest van je leven gaat doen?! Daarom raad ik je aan: ga naar zoveel mogelijk open dagen, doe mee aan kennismakingsdagen en oriënteer jezelf door te informeren bij oudere broers, zussen, vrienden, vriendinnen, neven en nichten en stap op die decaan af!

Succes!

Binnenkort
Over twee weken lees je hoe ik mijn eerste studiejaar beleefde, hoe ik het werken in projecten heb ervaren, hoe ik met mijn medestudenten in de collegezalen zat en vooral: wat ik allemaal heb geleerd en waarom mijn studie zo leuk is!  

Tot over twee weken! Melanie van Grunsven

 
Deze blog-post is geplaatst in:
5

Reacties

Anoniem zegt:

09/06/2011 om 19:45

Hoi iedereen, zou iemand mij meer informatie kunnen vertellen over NHTV Breda? Ik wil namelijk Management Toerisme gaan studeren. Alhoewel ik nog twijfel tussen Functie gericht Toerisme of Management Toerisme. Het liefste wil ik reizen maken en organiseren. Heeft iemand dan tips welke ik het beste kan kiezen. Ik las op het internet dat sommige personen vonden dat er heel weinig lessen zijn en dat de leraren niet toegewijd genoeg zijn, klopt dit? Of vinden alleen een (ex)leerlingen dat. Ook waren er punten niet meegeteld ofzoiets. Ik wil heel graag een goede opleiding die goed op mijn CV staat, zodat ik er later echt wat aan heb. Wonen jullie zelf in Breda, want ik kom uit het noorden van Nederland en ik moet dus op kamers gaan. Ik vind uitgaan ontzettend leuk. Ik hoorde via via dat Breda leuk is, vinden jullie dat ook? Hopelijk kan iemand mij antwoord geven. Groetjes!

Benedicte zegt:

19/02/2011 om 16:31

Is de studie moeilijk? Heb je daarvoor ook op de middelbare school een economie-profiel gehad of iets anders? kon je daarnaast nog een bijbaantje uitoefenen? Ben je iemand die makkelijk leert of moet je echt een week van tevoren beginnen met leren voor tentames omdat je het dan niet redt? Wat vond je de moeilijkste vakken?
Ik wil waarschijnlijk ook HTRO gaan doen in Breda en ik lees op andere sites dat mensen het saai vinden en op andere scholen is het niveau erg laag etc. Het klinkt dan bijna als een hele makkelijke studie .. :o
xxx,

Anoniem zegt:

08/02/2011 om 15:51

hoelang ben je in het buitenland gebleven?
en werk je daar nu nog steeds of werk je nu gewoon in Nederland?
ik ben ook van plan om een studie te doen in het buitenland..

Groetjes
anoniem.

Melanie zegt:

11/06/2010 om 01:33

Heey Cindy,

Wat leuk dat je mijn blog zo snel hebt gevonden ;). Jij schrijft voor een andere website toch..? Heb je de link? Dan ga ik even een kijkje nemen! Hopelijk kunnen we die jonkies helpen met hun zware studiekeuze.. :)

Groetjes Melanie

Anoniem zegt:

10/06/2010 om 16:16

Mooi geschreven!
Je bent een aanwinst voor RA, dat hebben ze gelukkig goed ingeschat tijdens je sollicitatie!

Ik kijk al uit naar je volgende verhaal, want er is geen mooiere branche dan de reisbranche....

Groetjes Cindy

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...