Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Niets zo nuttig als een goed netwerk voor je carrière!

Diploma op zak, wat nu?
In mijn vorige blogs vertelde ik je uitgebreid over het verloop en de inhoud van mijn studie Management Travel Trade aan NHTV, Internationaal Hoger Onderwijs te Breda en over mijn afstudeerjaar en werk bij Leerbedrijf Newways. Tijdens dit jaar heb ik verschillende reizen begeleid en was ik verantwoordelijk voor de taken op het gebied van Marketing en Communicatie. Voor ik het wist waren die vier jaar alweer voorbij en was ik inmiddels 20 jaar. 20 jaar PAS! Bijna niemand is HBO-afgestudeerd wanneer hij of zij 20 jaar is; ik wist dus totaal niet wat ik moest gaan doen…

Op naar de universiteit
Mijn sterktepunten tijdens mijn HBO-opleiding lagen vooral in de communicatie; schrijven en praten, dat is mijn ding! Omdat ik zó jong was en we al middenin de economische crisis zaten toen ik afstudeerde, besloot ik er nog een Master achteraan te plakken. Gedurende mijn werkjaar bij Newways en tijdens het afstuderen bezocht ik verschillende open dagen voor verschillende studies in de communicatie. Mijn interesse bleef hangen bij de studie Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De inhoud leek me goed aansluiten op mijn diploma van NHTV en het leek me helemaal mijn ding (op de statistiek na). Na een uitgebreide aanmeldingsprocedure (als je geen VWO-er bent of van het Atheneum of Gymnasium komt maar met een HBO dan moet je ‘solliciteren’ om aan te worden genomen). Op de universiteit werd bepaald of mijn HBO-diploma daadwerkelijk goed genoeg aansloot op mijn vervolgstudie zodat ik deze in slechts twee jaar mocht behalen. Gelukkig kreeg ik een GO! Na een heerlijke lange zomer met een welverdiende vakantie op Corfu startte eind augustus de introductieweek op de universiteit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er helemaal geen zin in had en bij zo’n introductieweek een introductie van een studentenvereniging met losgeslagen, zuipende mensen voor me zag. Gelukkig viel dit heel erg mee en was het eigenlijk heel erg gezellig! Het was fijn om al wat contacten te leggen en algemene informatie te krijgen zoals hoe in te loggen op Blackboard e.d. Ook deden we leuke activiteiten en werden er ’s avonds gezellige stapavondjes georganiseerd. Nijmegen is een échte studentenstad boordevol HBO- en Universiteits’mensen’.

Toch bleef er op de een of andere manier wat knagen… Ook al had ik me voorgenomen voor deze studie te gaan, ik voelde diep van binnen dat ik me niet voor 200% kon gaan inzetten. Dit puur omdat ik inmiddels was gewend om te werken (bij Newways in Breda) en mij dat héél erg goed beviel.. daarnaast merkte ik meteen dat ik ‘mijn’ type student miste; de sociale mensen om me heen die ik op NHTV had (toerisme/hospitality is altijd heel sociaal en niet zo zakelijk als op de Radbout Uni) en daarnaast miste ik Breda en mijn eigen plekje daar enorm! Ik woonde inmiddels weer thuis omdat mijn studiefinanciering stopte en omdat mijn ouders een stuk dichterbij Nijmegen wonen. Begin september startte de studie en vanaf dag 1 had ik er een zeer dubbel gevoel over. Ik wilde eigenlijk graag weer het huis uit maar zonder salaris de komende jaren zou dat niet mogelijk zijn… Maar ik was nog zó jong, wie zou mij nu willen met mijn papiertje op net 21-jarige leeftijd? Daarnaast is de reisbranche geen goed betaalde branche en zitten de meeste jobs in de Randstad, had ik het er voor over om daar naartoe te verhuizen (vanuit het gezellige Brabant) voor een baan? Nee… Je hoort het al; ik zat flink in de knoop met mezelf! Op de uni gingen alle vakken me eigenlijk goed af behalve statistiek (en dat is heel normaal). Het was wel direct een graadje harder werken dan op het HBO, vooral het tempo ligt erg hoog, maar toch was het goed te doen. Echter voelde ik me continu ongelukkig. Eén van de opdrachten was bijv.; onderzoek doen naar het effect van bijvoeglijk naamwoorden. Het enige wat ik dacht was; ik mis de lessen over IATA, bestemmingskennis en het organiseren van een leuke trip. Daarom besloot ik eerlijk naar mezelf toe te zijn; zag ik mezelf later op universitair niveau werken? Dat ik zó op mijn tenen moest lopen en de verwachtingen naar mij toe zó hoog waren dat ik me niet happy zou voelen, net zoals nu op de uni? Nee!! Na een maand of 3 besloot ik daarom met mijn studie te stoppen. Maar wat nu?!?!?!

Netwerk; het belangrijkste wat er is!
Door mijn werk bij Leerbedrijf Newways op NHTV heb ik nog zeer goed contact met een aantal van mijn docenten van NHTV. Ik heb hen destijds ook verteld over mijn stop op de universiteit en dat ik eigenlijk niet zo goed wist wat ik moest gaan doen. Ze vonden het zonde (omdat ze van mening waren dat ik het gemakkelijk had kunnen halen) maar snapte mijn beweegredenen wel. Al snel kreeg ik een telefoontje van één van de docenten; hij kwam tijdens een studiereis in Portugal het management team van Vakblad Reisburo Actueel tegen en jawel; zij zochten een frisse Redacteur! Het liefst een net-afgestudeerd communicatietalent en mijn aardige docent van NHTV dacht direct aan mij! Ik werkte sinds mijn stop op de universiteit als Intercedente bij een uitzendbureau in Oss maar dat was niet echt mijn ding.. het was prima voor tijdelijk om werkervaring op te doen en wat geld te verdienen maar ook daar voelde ik dat het niet was wat ik écht wilde. Toen ik over de baan als Redacteur in de reisbranche hoorde leek het alsof mijn ‘droombaan’ bijna vanzelf naar me toe was gekomen en toen had ik ook pas écht vrede met mijn stop op de universiteit. Ik solliciteerde direct en na 3 spannende weken wist ik dat ik was aangenomen voor de fantastische functie! Mijn carrière in de reisbranche was nu écht begonnen…

Bewogen pad
Twee jaar lang heb ik met veel plezier bij Reisburo Actueel gewerkt als Redacteur. Ik heb diepgaande interviews gehouden, persberichten herschreven, evenementen georganiseerd, presentaties, workshops en dagjes uit bijgewoond en verschillende pers- en studiereizen mogen doen naar o.a. Florida, Bahamas, Dubai, Malta, Oostenrijk, Mallorca en Menorca; fantastisch dus en wat een goede start van een carrière in de reisbranche! Omdat het blad om de week uitkwam en we een zeer actieve website hebben waar pasfoto’s van alle medewerkers van het blad op staan (website) en in staan (blad) met onze namen onder de artikelen, maakte ik mezelf in rap tempo bekend in Nederland (in de branche). Mijn Linkedin-account wat ik sinds 2010 heb vulde zich dan ook zeer snel met veel contacten uit de branche en echt waar; wat is dat gemakkelijk! Toen ik na 2 jaar stopte met mijn baan bij Reisburo Actueel stuurde ik dan ook een nette mail naar al mijn zakelijke contacten op Linkedin met uitleg dat ik graag nog eens een half jaar naar het buitenland wilde zoals destijds op Cyprus en dat dit het moment was! Ik had een fijne en leerzame tijd bij Reisburo Actueel gehad en zou de branche zeker nog niet gaan verlaten etc. Binnen één uur had ik al 3 bedrijven, waarvan 2 reisbedrijven, aan de telefoon met job-offers! Wauw! Ik wist niet wat ik hoorde! In januari liep mijn contract af bij Reisburo Actueel en in april (inmiddels al over 15 dagen!!) vertrek ik naar Ibiza om daar voor Sunweb Vakanties als reisleider te werken. Ik dacht me in die tussentijd vooral bezig te gaan houden met mijn schilderijen (leuk betaalde hobby) en ‘vakantie’ te houden maar de banen kwamen op me af! In de periode januari tot en met begin april heb ik me vervolgens bezig gehouden met werken op de Marketing & Communicatie afdeling van Stip Reizen, met het herschrijven van de website van Younique Travel en met het schrijven van artikelen voor de ICT-branche. Hieruit vloeide zelfs voort dat ik ook nog eens een college heb gegeven op NHTV (jaja zelf als gastdocent voor de collegezalen i.p.v. daar als student zitten). Inmiddels ben ik ook aangesloten bij Young Skal, een groepering voor excellente jonge mensen in de reisbranche.

Binnenkort
Je hebt vast al wel gemerkt hoe vreselijk belangrijk een goed netwerk is! Tijdens mijn studie aan NHTV werd daar altijd op gewezen maar je begrijpt het pas écht als je er zelf heel erg mee bezig bent en een netwerk nodig hebt (wanneer je op zoek bent naar een baan bijvoorbeeld). De afgelopen 1,5 jaar heb ik jullie verteld over mijn studie aan NHTV en mijn werkzaamheden bij Leerbedrijf Newways. Nu ga ik bijna naar Ibiza voor Sunweb Vakanties en gaan mijn blogs over ‘werken als reisleider op Ibiza’. Als ik daarvan terug kom vertel ik je meer over mijn fantastische baan als Redacteur in de reisbranche en over werken bij een touroperator op de afdeling Marketing & Communicatie (Stip Reizen).

Tot snel!

Melanie van Grunsven

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...