Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Collegezalen, projectteams, stress en propedeuse-diploma

Twee weken geleden las je wie ik ben, welke studie ik heb gevolgd en wat ik nu doe. Het is voor iedereen spannend en moeilijk om van die veilige middelbare school, dichtbij je ouderlijke huis, naar een grote stad te gaan om te gaan studeren. Misschien ga je ook wel op kamers en verandert in principe je complete leven? Nieuwe mensen, nieuwe hobby’s, een nieuw huis, zelf koken en schoonmaken, je eigen keuzes maken en vooral: zwoegen voor die studiepunten om in het eerste jaar je propedeuse te behalen! Daarom ga ik je met mijn komende verhalen voorbereiden op de studie en spannende maar vooral leuke tijd die op je staat te wachten of die zelfs al begonnen is...

Relax
Zoals ik in mijn vorige blog vertelde koos ik voor de studie: ‘Functiegerichte Bacheloropleiding voor Toerisme & Recreatie’ aan NHTV, Internationale Hogeschool Breda. Met zo’n twaalf groepen -bestaande uit circa twintig studenten per groep- startten we aan het eerste jaar. Ik ben een behoorlijke perfectionist en streef altijd naar zekerheid en controle, dus ik had het in het begin best moeilijk. Zeker ten opzichte van mijn medestudenten want minimaal de helft dacht vooral aan het leven naast het studeren: feesten, studentenverenigingen en op jezelf wonen en met dat soort mensen moet je toch veel samenwerken en dat is niet altijd een pretje. Ik probeerde daarom zo nuchter mogelijk na te denken en alles maar op me af te laten komen. Verder probeerde ik vooral gewoon mijn best te doen door alle colleges te volgen en mijn opdrachten, projecten en taken bij te houden, meer dan dat kun je tenslotte niet!

La-den
De woorden ‘samenwerken en projecten’ staan bij de meeste HBO-studies centraal. Je moet tenslotte straks in het werkveld ook samenwerken met van allerlei soorten mensen. De een werkt hard, de ander is dominant, weer een ander is stil en uit zijn of haar mening niet. Maar uiteindelijk dien je samen een product aan te leveren. Dat product kan een project van school zijn, maar ook een opdracht of project vanuit je toekomstige baan. Het is zwaar maar ook erg goed dat je dit tijdens je studie al leert. Iedereen denkt wel eens: kon ik dit of dat maar zelf doen.. nou moet ik wééér wachten op Jantje of Pietje en kan ik wééér alles controleren, en dat is erg frustrerend.. Toch moet dat gebeuren voordat je je studiepunten behaald, doorzetten dus! Bij de meeste studies heb je na een periode of semester een tentamenperiode waarmee je die periode afsluit. Tijdens mijn studie werkten we met het zogenaamde ‘La-den-systeem’. Zie het als een kast met twaalf laden per jaar en elke drie weken mag je één la sluiten als je die goed hebt gevuld door een goed project en of tentamenresultaat aan te leveren. Tijdens die drie weken dat je aan een La werkt, krijgt je hoor- en werkcolleges. Hoorcolleges bestaan uit informatieve ‘lessen’ waarbij een hoogleraar, coördinator, docent of gastdocent voor de collegezaal staat en aan de hand van presentaties informatie aan je geeft die je gedurende die drie weken nodig hebt.
Tijdens werkcolleges werk je aan je betreffende project of opdracht en heb je de gelegenheid om vragen te stellen aan docenten. Verder moet je vooral heel veel in je eigen tijd doen en afspreken met je teamleden om het project of de opdracht op tijd af te ronden. Uiteraard voldoet zo’n rapport aan een heleboel eisen zoals een juiste opmaak van de lay-out, de inhoudsopgave, de paginanummering enzovoorts. Naast deze hoor- en werkcolleges heb je ook andere lessen zoals Spaans en Engels. Elk La wordt ‘’afgetrapt’’ met een ‘’event’’. Zo’n event kan plaatsvinden in de Beekse Bergen of in de dierentuin maar kan ook een gastcollege zijn van de manager van een belangrijke touroperator zoals TUI. Tijdens de La-den in het eerste jaar maak je kennis met de praktische kant van de reisbranche en met de inleiding van management.

Vrijheid
Tijdens een HBO opleiding heb je ontzettend veel vrijheid. Je hebt in principe bijna geen enkele plicht en maar weinig ‘contacturen’ (ingeroosterde lesuren). Je hoeft niet verplicht naar colleges te komen en als je je toetsen niet maakt?! Pech dan..! dat is jouw verantwoordelijkheid en joh, dan ga je toch voor een herkansing?! Helaas denken veel studenten er precies zo over… Erg frustrerend als je met dat soort mensen moet samenwerken. Zorg er daarom voor dat je goed voor jezelf opkomt! Ga wel naar die lessen want daar betaal je collegegeld voor, en je wilt toch zeker geen eeuwige student worden? Ga voor dat diploma want dat is jouw toekomst! Zorg er gewoon voor dat je een goede en gestructureerde planning maakt voor jezelf en stel prioriteiten. Zet voorop wat belangrijk is en wissel dat af met leuke dingen in je vrije tijd omdat je daar energie uit haalt om die soms toch wel zware studie door te zetten en te voltooien!

Begeleiding
Tijdens mijn studie kreeg ik samen met mijn medestudenten erg goede begeleiding. We hadden om de paar weken een persoonlijk gesprek met onze persoonlijke ‘Studieloopbaancoach’. Met deze persoon praat je over jezelf, je privéleven (als je wilt) en over je studie-ervaringen en studieresultaten. Je  kunt bij deze persoon ook je frustraties uiten en je bespreekt je kansen en mogelijkheden. Verder heb je veel teambesprekingen om op een juiste manier te leren samenwerken en eventuele conflicten op te lossen.

Propedeuse behaald
Ik herinner me dat ik het eerste jaar eindeloos vond duren. Elk project dacht ik weer: hier komt geen einde aan… maar wat je vooral leert tijdens je eerste jaar is leren studeren. Hoe pak ik zo’n project het meest efficiënt aan? Hoe ga ik om met anderen? Wat wil ik leren en vind ik hetgeen wat ik leer nuttig? Wil ik hiermee doorgaan of heb ik een foute beslissing genomen met deze studie? Als ik terugkijk op het eerste jaar denk ik: Wauw! Wat is het eigenlijk snel voorbij gegaan en wat heb ik toen al veel geleerd al vroeg ik mezelf soms af: ‘’Wat doe ik hier?’’ Mijn eerste studiejaar werd afgesloten met een fantastische vijfdaagse studiereis naar Schotland waar ik samen met alle andere eerstejaars de hoofdstad Edinburgh en Glasgow heb mogen verkennen. We hebben er leuke feestjes gehad en begeleidde elkaar door de musea en steden. En ja, samen met een grote groep medestudenten mocht ik ook mijn propedeusediploma tekenen, op naar het tweede jaar!

Binnenkort
Over twee weken lees je over mijn keuze voor mijn afstudeerrichting na het propedeusejaar, mijn Associate Degree (diploma na twee jaar HBO) en over mijn praktijkstage in het buitenland.

Tot over twee weken!

Melanie van Grunsven

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...