Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Studiereis Marokko en Associate Degree

Twee weken geleden heb ik verteld wat je kunt verwachten van een propedeusejaar van een HBO-opleiding. Het is vallen en opstaan maar vooral veel leren. Het eerste jaar is achteraf gezien voorbij gevlogen. Aan het einde van het eerste jaar moest ik voor mijn studie: ‘Functiegerichte Bacheloropleiding voor Toerisme en Recreatie’ een afstudeerrichting kiezen. Ik koos voor de richting ‘Manager Travel Trade’ en volgde tijdens mijn tweede studiejaar een fantastische, dynamische en zonnige stage op het prachtige eiland Cyprus met tropische temperaturen..

Manager Travel Trade
In het tweede jaar van de studie word je ingedeeld in groepen met studenten die dezelfde afstudeerrichting hebben gekozen als jij. Ik kwam in een serieuze en hardwerkende groep terecht. De eerste helft van het jaar stond in het teken van het werkveld van een Manager in Travel Trade. We hadden onder meer La-den die bestonden uit productmanagement (het ontwikkelen van een reisproduct en het uitzetten hiervan). Zo ontwikkelde ik samen met mijn groep een reis naar Canada en bedachten we hoe we deze reis op de markt wilden zetten. Dit lieten we aan de docenten zien door middel van een rapport en een presentatie. Ook leerden we alle ins en outs wat betreft internet. Begrippen als weblogs, user generated content en wiki’s kwamen allemaal aan bod. Daarnaast kregen we een stukje luchtvaart en leerden we veel topografie en geography. Hoe zitten de economische situaties van bepaalde landen in elkaar, wat is de geschiedenis van Spanje en wat is de relatie tussen het Griekse en Turkse deel van het eiland Cyprus? Het klinkt als enorm veel informatie die alleen computerschijven kunnen onthouden maar geloof me, zolang je alles bijhoudt is het goed te doen! Daarnaast doe je ook praktijkervaring op door onder meer het meelopen bij bedrijven tijdens de vakantiebeurs in Jaarbeurs Utrecht in januari. Ik werkte vier dagen mee in de stand van Griekenland & Cyprus specialist Polyplan Reizen en informeerde klanten, deelde folders en flyers uit en leerde over de bestemmingen door de uitleg van de medewerkers van het bedrijf en de praktijk.

Stage zoeken
Tijdens de eerste helft van het tweede jaar moesten we ons ook bezig gaan houden met de voorbereiding op de stage die in de tweede helft van het studiejaar plaatsvindt. Via het praktijkbureau dat gevestigd is op NHTV kun je gesprekken aanvragen en samen met een ‘consultant’ de juiste stage die bij jou past gaan vinden. Je wordt hier erg goed in begeleidt op NHTV. Ik koos er echter voor om mijn eigen stage te gaan zoeken en ging tijdens de herfstvakantie samen met mijn moeder een weekje op vakantie naar Cyprus. Ik besloot daar ‘live’ te gaan solliciteren zodat ik meteen wist waar ik terecht zou komen en met wie ik zou gaan samenwerken. In november was mijn stage rond: in februari ging ik naar Cyprus om daar als Assistant Manager in viersterrenhotel ‘Panthea Village’ (behorende tot de hotelketen ‘Aqua Sol Hotel Chain’) te gaan werken. De spanning voor die grote stap (op mijn achttiende alleen naar het buitenland) werd elke dag die dichter bij eind februari kwam, groter. Een buitenlandse stage is niet verplicht voor studenten die de afstudeerrichting Manager Travel Trade volgen. Het is wel een hele ervaring voor jou als persoon en voor je ontwikkeling op zakelijk gebied. Het is tevens uitstekend voor je cv!

Het atlasgebergte van Marokko
Vlak voordat de stages aanbraken gingen we met de hele club tweedejaars studenten Manager Travel Trade op studiereis naar Marokko. We verbleven een aantal dagen in koningsstad Marrakech en gingen een aantal dagen naar badplaats Essouira aan de kust van Marokko. Dergelijke studiereizen worden georganiseerd door een aantal afstudeerstudenten die werken binnen het leerbedrijf van de opleiding. Elke student betaald aan het begin van het jaar een bepaald bedrag aan ‘praktijkgeld’. Van dat bedrag worden de studiereizen en events betaald. De reizen worden voor een erg laag bedrag georganiseerd, voor die bedragen kun je zelf nóóit zulke reizen maken. Dat maakt de studiereizen extra leuk naast het feit dat het gewoon vreselijk leuk en gezellig is om met je medestudenten op reis te gaan. Het zorgt ook voor een goede, sterke persoonlijke band onderling. In Marokko bezochten we Arabische souks, maakten we een spannende tocht door het Atlas gebergte, kregen we vrije tijd om van het strand van Essouira te genieten, aten we heerlijke Arabische gerechten (naast een broodje Mac Donalds) en rookten we waterpijp in een Marokkaanse bar met live muziek. Het was een topreis!

Associate Degree
Tijdens mijn eerste studiejaar werd er door de overheid de mogelijkheid om je ‘Associate Degree’ te behalen ingevoerd. Een Associate Degree heeft een hogere waarde als een MBO-diploma maar is geen volwaardig HBO-diploma. Een Associate Degree kun je op meerdere hogescholen (waaronder NHTV) behalen na twee jaar HBO inclusief een praktijkstage en een afstudeerassessment. Ik was de allereerste student van Nederland die een Associate Degree heeft behaald! Ik wilde dit diploma graag behalen omdat je studieschuld (prestatiebeurs) bij de IB-groep dan vervalt en wordt omgezet in een gift. Daarnaast heb je een extra diploma naast je propedeuse en kun je er voor kiezen om te gaan werken of door te studeren. Ik koos voor het laatste want ik wilde graag mijn volledige bachelor behalen.

Binnenkort
Over twee weken lees je hoe ik mijn stage op Cyprus heb ervaren, wat ik allemaal heb meegemaakt en waarom ik een stage naar het buitenland absoluut aanraad.

Tot over twee weken!

Melanie van Grunsven

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...