Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Een dynamische laatste maand!

Kantoor in plaats van strand
Zoals ik in mijn vorige blog aankondigde staat onze terugreis gepland en hebben we de laatst maand op dit heerlijke eiland heel hard nodig om onze eindrapportages te schrijven en onze target te berekenen. Daarnaast is het onze taak om afscheid te nemen van de hoteliers en receptionisten waarmee we het hele seizoen hebben samengewerkt en moeten we ‘een rondje eiland’ gaan rijden om onze informatieborden e.d. weg te halen zodat het team van volgend jaar met een schone lei kan beginnen. Dat betekent dus nog even hard knallen in plaats van de laatste dagen op de heerlijke stranden doorbrengen!

Belangrijke details voor volgend seizoen
Voor het eindrapport hadden collega Petra en ik een aantal ‘tussenuren’ op kantoor gepland maar dit bleek toch een grotere klus dan verwacht! Aangezien het hoofdkantoor tot in details wil weten wat we hier hebben meegemaakt, hoe de relaties zijn met partners (van de Sunweb Voordeelkaart en de adverteerders van de advertenties die we hebben verkocht voor ons informatieboekje) en of we deze volgend jaar wederom kunnen gebruiken, hoe de samenwerking met het agentschap verliep en ga zo maar door. Naast de werk gerelateerde informatie is het ook belangrijk dat we zaken als de temperatuur per maand beschrijven, ons adres, onze ervaring met ons huis en de huisbaas en een beschrijving van de straat waarin we wonen (of we wel goed kunnen slapen etc.). Al deze informatie is nuttig voor de Afdeling Reisleiding op het hoofdkantoor om te inventariseren of zij een goed appartement op een goede locatie voor ons hebben geregeld, of zij het volgende team daar ook kunnen plaatsen, of er eventueel een uitbereiding van het team moet komen (ja in ons geval want we hadden het veel te druk met z’n tweeën) en of zij teksten van de excursies/activiteiten moeten aanpassen op de website etc. Er ligt dus ook een behoorlijk belangrijke taak op de schouders van de reisleiding, zij ‘bepalen’ als ‘ervaringsdeskundigen’ immers grotendeels hoe een bestemming wordt neergezet. Het schrijven van dit inmiddels meer dan 60 pagina’s dikke rapport is niet alleen belangrijk voor het hoofdkantoor voor het volgende seizoen maar ook voor onszelf! Zonder het inleveren van een goed rapport zouden we ons laatste salaris van de maand oktober namelijk niet ontvangen! Dit is natuurlijk wel een beetje een ‘gemene deal’ maar anderzijds ook wel weer begrijpelijk.. het zijn van een standplaatshostess/reisleider is een hele leuke, dynamische en vooral praktische baan! Het komt dan ook regelmatig voor dat die vrolijke ‘doeners’ van reisleiders het schrijven van een rapport met feiten en details maar met een korreltje zout nemen waardoor het hoofdkantoor in de knel komt te zitten met vragen waarop zij geen duidelijk antwoord hebben. Zo ook kregen wij zelf een matig rapport te zien van het voorgaande jaar dus wij besloten onze tanden er even in te zetten en een goed rapport af te leveren. Na het draaien van een pittig seizoen wat we goed hebben afgesloten waren we beide ook van mening dat we de laatste puntjes ook met ’n positief gevoel op de i moesten zetten!

Targetberekening
Wat voor ons nachtwerk werd was die eindeloze targetberekening! Zoals ik eerder heb uitgelegd behaal je als reisleiding een bepaald target. De hoogte hiervan is afhankelijk van o.a. het aantal excursies/activiteiten en autohuur die je hebt verkocht. Als je het ‘gewoon’ tot matig hebt gedaan heb je target 1 behaald en ontvang je als reisleiding 20% over de totale winst die je voor Sunweb hebt verdient. Dit bedrag deel je dan met je volledige team. Zo kun je ook target 2, 3 of 4 behalen. Hoe hoger je target is, hoe meer je mag delen in de winst. Met het behalen van target 2 heb je een goed seizoen gedraaid, met target 3 heb je een uitmuntend seizoen gedraaid en met het behalen van target 4 heb je een buitengewoon goed (bijna onhaalbaar) seizoen gedraaid. Het berekenen van deze target is echter een hels karwei! Zo moet je al je verkooplijsten van het hele seizoen erbij pakken en zien voor hoeveel geld omzet je hebt verkocht en hoeveel winst daarvan overblijft. Deze informatie zet je in een excel bestand, net zoals de aantallen ‘pax’ (aantal vakantiegangers per persoon). Ook hierin wordt weer een onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen tot een bepaalde leeftijd. Daarnaast hadden wij een aantal accommodaties ver buiten het centrum. De mensen die daar verbleven hadden vaak al een auto gehuurd in Nederland zodat wij hen misliepen tijdens onze welkomstinformaties en ook geen auto’s of excursies meer aan hen verkocht kregen. We moesten een berekening maken van het aantal mensen dat in deze situatie zat in percentages. Dit percentage mochten we dan weer van het totaal aantal gasten af houden waardoor er uiteindelijk een bepaald omzetbedrag uit de berekening rolde met een bepaald aantal gasten waardoor dit bedrag gedeeld moest worden. Aan de totale winst kunnen we zien welk percentage commissie wij hebben behaald en yes!! Target 3!! Dus als het goed is wacht er nog een leuk extra zakcentje op ons! Na het afronden van de targetberekening (die we echt pas tijdens de laatste 2 dagen op Ibiza konden afmaken omdat we moesten wachten op o.a. de laatste verkooplijsten van Europcar), hebben we deze naar het hoofdkantoor gemaild waar de Financiële Administratie in samenwerking met de Afdeling Reisleiding gaat kijken of onze targetberekening realistisch is en of wij daadwerkelijk target 3 hebben behaald. Spannend!!!

Binnenkort
Mijn volgende blog gaat de laatste blog over mijn fantastische tijd op Ibiza worden! Hierin ga ik vertellen over ons ‘inpakavontuur’ en de brok die ik even moest wegslikken toen ik afscheid nam van onze lieve agent en wegvloog van dat prachtige, mysterieuze eiland…

Bon dia!

Melanie

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...