Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen

Mijn eerste echte sollicitatiebrief’

Twee weken geleden vertelde ik je over de start van mijn vierde en tevens laatste studiejaar van mijn studie ‘Functiegerichte Bacheloropleiding voor Toerisme en Recreatie’ met de afstudeerrichting ‘Manager Travel Trade’ aan NHTV, internationaal hoger onderwijs Breda. Ik had besloten te solliciteren voor een functie bij Leerbedrijf Newways en vertelde je over mijn twijfels over wel of niet op kamers gaan in Breda. Vandaag lees je wat voor reactie ik kreeg op mijn sollicitatiebrief en hoe mijn leven drastisch veranderde..

Een kleine opfrisser
Om mijn blog begrijpelijker te maken herhaal ik eerst even wat Leerbedrijf Newways inhoud: De opleiding Functiegericht Toerisme en Recreatie van NHTV international hoger onderwijs Breda heeft een leerbedrijf: Leerbedrijf Newways. In het studiejaar 2010-2011 bestaat het leerbedrijf zes jaar. De medewerkers van het leerbedrijf organiseren diverse evenementen, bedrijfsbezoeken en studiereizen voor alle studenten van haar eigen opleiding. Gedurende het studiejaar 2010-2011 zijn er zes enthousiaste studenten (in mijn vierde jaar, 2008-2009 waren dit er vier) aan het werk bij Leerbedrijf Newways. Om in aanmerking te komen voor een functie bij het leerbedrijf dien je een vierdejaarsstudent te zijn die de afstudeerrichting ‘Manager Travel Trade’ of de opleiding ‘Tourmanagement’ volgt.

Sollicitatiebrief & CV
Met een berg aan informatie, boeken, readers en voorbeelden van sollicitatiebrieven en CV’s uitgestald op tafel (de info had ik verzameld tijdens mijn sollicitatietraining die ik aan NHTV heb gevolgd) ging ik aan de slag. Voor het eerst in mijn leven schreef ik een echte sollicitatiebrief. Al mijn bijbanen naast mijn studie en middelbare schooltijd had ik mondeling weten te regelen maar dit werd voor het eerst écht en serieus! Heel erg spannend dus. Ik probeerde een zo origineel mogelijke brief te schrijven en las op internet dat een pakkende openingszin je al een heel eind kan brengen. Een goed begin is het halve werk tenslotte. Ik probeerde mijn enthousiasme voor de functie zo goed mogelijk te onderbouwen met argumenten waarom ik diegene was die een plek bij het Leerbedrijf perfect zou vervullen. Zoals je in mijn vorige blog kon lezen moest ik ook een keuze maken in één van de volgende specialisaties: Marketing & Communicatie, Personeelszaken en Financiën.

Elk lid van Newways heeft één van die taken naast zijn of haar ‘‘algemene taken’’; het organiseren en begeleiden van evenementen en studiereizen. Ik solliciteerde voor de functie Marketing & Communicatie omdat communiceren een van mijn sterkste kanten is en ik graag het leerbedrijf onder de aandacht wilde brengen bij studiegenoten, docenten en het bedrijfsleven. Voor de functie Marketing & Communicatie ben je onder meer verantwoordelijk voor het up to date houden van de website, het maken van brochures, flyers en visitekaartjes van en over het Leerbedrijf en zorg je er bijvoorbeeld voor dat de stand van Newways correct is opgemaakt en bemand tijdens de open dagen van de opleiding. Indien je verantwoordelijk bent voor de Personeelszaken zorg je dat de uren van je collega’s en jezelf worden bijgehouden en indien je verantwoordelijk bent voor Financiën zorg je dat deze worden genoteerd en houd je een oogje op de inkomsten en uitgaven van het leerbedrijf.

Na het schrijven van mijn sollicitatiebrief maakte ik een CV op. Hiervoor zocht ik naar voorbeelden op internet. Ik begon met het noteren van algemene informatie over mezelf, zoals mijn naam, woonplaats, leeftijd en bezit van rijbewijs. Vervolgens noteerde ik mijn opleidingen, behaalde cursussen, computervaardigheden, talenkennis, hobbies, interesses en reiservaringen. Ook voegde ik een kleine pasfoto van mezelf toe op mijn CV. Toen ik mijn documenten klaar had ging die grote envelop de post op. Nu afwachten maar…

Spannend
Ik weet nog dat er een ontzettende spanning in onze klas heerste. Iedereen wist van elkaar wie wel en niet hadden gesolliciteerd. Ik bleef zo neutraal mogelijk en gaf niet teveel informatie over mezelf weg. Ik wilde tenslotte niet mijn eigen ruiten ingooien. De dagen die we moesten wachten waren lang. De zenuwen namen met de dag toe want ik wilde dit zó graag. Niet alleen omdat ik dan wist wat me te wachten stond in het vierde jaar, ook omdat ik dan onvergetelijke reizen zou maken, werkervaring zou opdoen en ook: op kamers wonen in Breda! Kortom; een heleboel nieuwe, spannende dingen die mijn leven absoluut zouden verrijken.

Gesprekken
Kort na het versturen van mijn sollicitatiebrief en CV kreeg ik samen met andere klasgenoten te horen dat er meerdere goede brieven door de eerste selectie waren gekomen. Als ik me niet vergis kreeg zelfs iedereen de kans ook op sollicitatiegesprek te komen bij de begeleidster van het Leerbedrijf en bij twee van de vier toenmalige Newways-medewerkers. Schriftelijk kreeg ik te horen wanneer ik verwacht werd. Doodeng..!! Voorbereiden maar.

Binnenkort
Over twee weken lees je hoe de vervolgprocedure in volle gang werd gezet... Bekijk ook eens de Hyves van Leerbedrijf Newways: www.newways.hyves.nl of de website van het leerbedrijf: http://newways.nl

Tot over twee weken!

Melanie van Grunsven

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...