Geschreven door Anne-Margreet
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in 's-Hertogenbosch
3

Cultuurshock

Ik moet eerlijk toegeven dat ik eigenlijk altijd in een cultuurshock zit als ik aankom in de States. Ten eerste beweegt iedereen zich hier voort met een auto, in plaats van een fiets en word dat vervoermiddel ook nauwelijks gebruikt. Daarnaast is uit eten gaan, ‘gezellig’ in een diner en als iemand vraagt ‘What’s up?’ zitten ze je niet op je levensverhaal te wachten. In het begin vond ik dat allemaal wat ‘fake’ en keerde ik mijn rug tegen deze maatschappij. Gezelligheid, terrasjes en al die dingen die voor mij zo ‘gewoon’ zijn, werden hier niet eens als ‘gezellig’ ervaren – en is een tripje naar de mall en echte outing. Echter… natuurlijk moet er reden zijn voor de maatschappij om zich op deze manier voort te bewegen. Waarom zijn Amerikanen zo?

Natuurlijk ben ik geen hoogleraar, en zal ik hier geen ‘sophisticated’ antwoord op kunnen geven, maar echter is mij de afgelopen maanden duidelijk geworden dat dit een land is waar ze vaak niet beter weten. Een tripje naar Mexico en Canada staat op iedere tieners agenda, maar verder dan dat zijn ze nooit geweest. De vraag, ligt Marokko in Nederland is niet gek, en het feit dat ik niet Engels sprekend geboren ben opent vaak vele monden. Hoe kun je dat nou iemand kwalijk nemen als ze nooit vertelt zijn dat de hele wereld niet werkt zoals hier? Daarnaast, het is een gigantisch groot land waar plek is voor iedereen. Iedere kleur, iedere smaak – voor iedereen is er plek, ondanks dat dat een hele battle gekost heeft om die mogelijkheid te geven. Vaak spreken mensen over de American dream, dat alles hier mogelijk is. Natuurlijk is alles mogelijk, maar dan moet je er wel voor willen werken. Hier wordt hard werken beloond, met een gigantische carriere en 4 uur slaap per nacht, een starbucks als ontbijt – en sportend om 4 uur ’s nachts. Het is een cultuur waar ik waanzinnig van onder de indruk ben, die me laat weten dat wij maar geluk hebben met onze 2 maanden vakantie ieder jaar, terwijl ze hier geluk hebben met 10 dagen. Het feit dat ze soms misschien wel dom overkomen is gewoon vanwege het feit dat ze gewoon niet beter weten – als alles in Amerika al te vinden is, waarom zou je je er dan ingodsnaam zorgen over maken? Natuurlijk is een movement begonnen in Amerika die je vertelt als je echt ver wilt komen in het leven moet je reizen, moet je talen leren – en most of all, uit je comfortzone komen.

Natuurlijk zijn we er dan nog niet, maar het begin is gemaakt. En om heel eerlijk te zijn, ik hou er wel van dat alles ‘fabulous’ en ‘fantastic’ is, terwijl het maar zo-zo is. Positief zijn, noemen we dat. Amerikaans? Ook.

 
3

Reacties

Anoniem zegt:

08/02/2011 om 22:30

OMG: sinds wanneer worden blogs op spelfouten beoordeeld? Geweldig leuke tekst, en interessant wat je daar allemaal doet en ervaart!

Anoniem zegt:

06/02/2011 om 15:50

Geheel eens met de voorgaande spreker. Heel leuk stukje, wat me erg boeit, maar je maakt het lezers niet bepaald gemakkelijk met zo veel spelfouten.

Anoniem zegt:

03/02/2011 om 21:30

Leuk onderwerp, alleen jammer van de vele spelfouten... En dat voor WO?

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...