Geschreven door Jessica
Niveau VWO
Woont in onbekend
1

Aruba - Nederland

Ik ben Jessica, woon momenteel op Aruba, en zit in VWO 5. 

Ik kwam naar Aruba nadat me moeder het voor elkaar had gekregen om terug te komen toen ik 12 was en ik begon hier aan het voortgezet. Voorheen had ik vanaf geboorte 12 jaren in Nederland gewoond, en alhoewel ik zelf graag daar verder naar school was gegaan, ben ik door de immigratie alleen maar een cultuur, zelfs twee, rijker.

Ik denk dat ik deze blog wel kan toewijden aan de verschillen tussen de twee landen, aangezien ik heb gemerkt dat er weinig staat over het voortgezet onderwijs in andere landen in tkmst of andere sites en magazines voor zover ik weet.

Ten eerste, Nederlands is de voertaal op school. Echter, dit betekent niet dat iedereen's Nederlands voldoende, laat staan op niveau, is. Omdat velen hier Papiamento, Spaans of Engels spreken thuis is weinig plek om hierbij ook Nederlands op adequaat niveau te brengen. Zelfs in mijn klas zijn er altijd kinderen bij die met een mond vol tanden staan wanneer ze iets moeten presenteren of uitleggen in Nederlands, iets dat eigenlijk wel jammer is, want velen zullen uiteindelijk toch in Nederland studeren.

Het voordeel hieraan... Op het eiland wordt er werkelijk dagelijks gebruik gemaakt van vier talen (de bovengenoemde). Engels op de Amerikaanse televisie en toeristen, Papiamento thuis en in de supermarkt, Spaans met de toeristen en immigranten en Nederlands op school en voor sommigen thuis. We krijgen deze talen allemaal op school meegekregen, maar om het daadwerkelijk te kunnen gebruiken, het is fantastisch. Je komt nooit met een mond vol tanden te staan onder je vrienden, want kansen zijn dat wat je wilt zeggen je ook gewoon in een andere taal kwijt kan. 

Ten tweede, de school waar ik naartoe ga is groot. Geen wonder, want het is de enige school op het eiland voor HAVO/VWO educatie. Zo'n 2000 leerlingen lopen dagelijks rond en de school is geen schoolgebouw, maar afzonderlijke lokaalcomplexen samen geplaatst op een groot veld. Geen hallen, slechts enkele lokalen met airco (met 30 graden gemiddeld buiten :(), geen lockers (zware tassen!) en weinig zitplaats. Toen ik van de week naar een school in Nederland zat te kijken was ik verrast met een hoeveelheid van 76 examenkandidaten in HAVO en slechts 29 in VWO. Bij mij op school is HAVO tenminste 250 kandidaten en VWO 100. 

Het voordeel: niet erg veel, op het gevoel van samenhorigheid na. Er zullen altijd wel wat mensen zijn die je kent en omdat de school zo groot is is er niet veel aandacht in pesten. Met zoveel mensen daar, wie wilt nog de moeite nemen om een iemand uit te pikken??

Ook verschilt het curriculum van elkaar. Waar je in Nederland bij ingang van de brugklas kan kiezen tussen HAVO, HAVO/VWO of VWO, hier heb je als enige keuze om de eerste twee jaar HAVO/VWO niveau te volgen. Als voordeel is natuurlijk dat dingen makkelijker gaan dan in VWO, maar dit komt tegen een prijs. Omdat de cultuur en mentaliteit hier heel anders is, zijn er slechts weinigen die in HAVO hard werken. Veel van de mensen hier zijn druk, lui en ongedisciplineerd en er zijn slechts een handvol mensen die ik ken die niet ook maar eenmaal tijdens hun HAVO opleiding een jaar over hadden moeten doen. Om voor de eerste twee jaar in een gecombineerde klas te zitten met deze mensen is geen pretje als je een hardwerkende leerling ben en van rust en stilte houdt. Of in ieder geval, dit is hoe ik het persoonlijk ervaren heb als leerling.

Hiernaast, we volgen niet altijd dezelfde vakken zoals in Nederland. In plaats van Duits en Frans krijgen we hier Spaans en Papiamento en hebben we in de bovenbouw alleen 6 examenvakken nodig, terwijl dat in Nederland 7 is. Voor de rest, we gebruiken dezelfde boeken, alles is in Nederlands en voor zover mij bekend is is alles op hetzelfde niveau als daar.

Haha, ik schijn nooit korte teksten te kunnen schrijven. 

Ik laat het hierbij voor nu :)

 

Doeei

 
1

Reacties

Anoniem zegt:

27/06/2010 om 08:52

Leuk en boeiend verhaal, Jessica!

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...