Geschreven door blogger
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Examenvoorbereiding


Optreden Plaats Delict

“Tijdens ons gesprek met de trajectbegeleider hebben wij onze examens besproken. Wij moeten een examen afleggen voor 'Optreden bij een Plaats Delict' en 'Vermogensdelicten'. Elk examen bevat een aantal onderdelen die je moet behalen voordat je aan het grote examen mag deelnemen. Tijdens het examen 'Optreden bij een Plaats Delict' wordt van ons verwacht dat wij zelfstandig een incident van een misdrijf behandelen van begin tot eind. Je kunt dan denken aan een misdrijf waarbij iemand is neergestoken of met een vuurwapen om het leven is gebracht. Als politieagent moet je op een plaats delict (de plaats waar een misdrijf is gepleegd) ervoor kunnen zorgen dat er bijvoorbeeld sporen veiliggesteld worden, een analyse maken van de situatie, getuige(n) horen en de juiste protocollen in acht nemen vanuit een leidinggevende rol. Er zijn verschillende richtlijnen voor het benaderen van diverse plaats delicten. Ook niet onbelangrijk is om de daders op te sporen en de juiste informatie snel en efficiënt te onderzoeken. Maar de allereerste prioriteit is altijd eerste hulp verlenen aan het slachtoffer en dan pas het opsporen van de dader(s). Eén van de belangrijkste criteria tijdens dit examen is veiligheid, voor jezelf, slachtoffers en eventuele omstanders. Dus veilig werken in algemene zin.”

Vermogensdelicten
“Tijdens het examen 'Optreden bij Vermogensdelicten' wordt van ons verwacht dat wij zelfstandig een dossier van een strafbaar feit kunnen opmaken volgens de richtlijnen van Justitie. Bij dit examen wordt de inhoud getoetst op juistheid en of de politie de juiste opsporingsbevoegdheden had. Een dergelijk dossier is vrij complex en zeer ambtelijk van aard. Met een dergelijk dossier moet de officier van justitie de verdachte kunnen laten veroordelen door een rechter. Dus er dienen geen vraagtekens meer te zijn.”

Opmerkelijk
“In de afgelopen twee weken heb ik toezicht gehouden in de binnenstad van Eindhoven. Wat ik erg opmerkelijk vind, is dat er zoveel minderjarigen zijn die met de politie in aanraking komen voor het plegen van een winkeldiefstal. Zo had ik op een zondag samen met een collega twee meiden van 15 en 16 jaar aangehouden die een winkeldiefstal gepleegd hadden. Wat mij het meeste verbaast, is dat deze winkelboefjes het helaas niet bij één keer laten maar vaker winkeldiefstallen blijven plegen, zo blijkt uit ervaring. Ook heb ik iemand aangehouden die nog een straf van twee dagen moest uitzitten. Ook dit hoort bij ons vak. Iedereen krijgt de gelegenheid om na de uitspraak van een rechter zijn/haar gevangenisstraf uit te zitten. De meeste mensen maken hier geen gebruik van. De consequentie is dat ze daardoor 'landelijk gesignaleerd' worden en door elke politieagent opgepakt kunnen worden. Wij gaan op pad om deze mensen thuis of bij een controle aan te houden, zodat ze hun straf alsnog uitzitten. Als we aanbellen met die mededeling komt dat natuurlijk nog nooit gelegen. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik iemand moest aanhouden die twee dagen later ging trouwen of net een nieuwe baan had. Je kunt het zo gek niet bedenken maar wij komen voor die personen altijd op een ongelegen moment langs. Bedenk dan dat iemand echt alle mogelijkheden heeft gehad om zich vrijwillig te melden. Als het aan mij ligt wil ik liever helemaal niet bij die mensen aan de deur komen om ze te pas of te onpas mee te nemen. Die keus heb ik niet maar die mensen wel. Ze stellen het zolang mogelijk uit en hopen dat ze hun straf op deze manier kunnen ontlopen. Over ontlopen gesproken.... Hicham heeft nog wel een leuk voorbeeldje van "je straf ontlopen" wat hij in de praktijk heeft meegemaakt. Zeer merkwaardig! Dat lezen jullie in onze volgende blog.....”

De Afghaanse Mina Aslami en de Marokkaanse Hicham Argani (beide 27 jaar) zijn enthousiaste surveillanten bij Politie Brabant Zuid-Oost. Ze willen allebei nog meer uit het werk halen en gaan daarom opnieuw de schoolbanken in om agent te worden.

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...