Geschreven door blogger
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Bijzondere aanhoudingen

Mina had het in haar vorige blog over mensen die hun straf proberen te ontlopen. Hieronder het beloofde merkwaardig voorbeeldje.

"Een jaar geleden in Helmond werd er een man gezocht die landelijk werd gezocht (gesignaleerd stond) door Justitie. Hij moest nog een gevangenisstraf uitzitten van zes jaar én een geldboete van een half miljoen euro betalen voor wederrechtelijk verkregen voordeel (dat is geldwinst uit illegaliteit). Justitie was de opdrachtgever en de Politie moest de man opsporen en aanhouden. Lange tijd werd er door de politie in Helmond intensief gezocht naar de man. Zijn huisadres en verblijfplaatsen werden bezocht maar de man wist zich lange tijd schuil te houden. Enige tijd na de opdracht van Justitie om de man aan te houden, besloot ik de man te bellen op zijn 06-nummer die bij ons bekend was. Ik dacht: ik probeer het gewoon eens, je weet maar nooit. Ik belde het nummer en kreeg de man te spreken. Ik deelde hem mede dat hij gezocht werd en dat hij zich diezelfde dag moest melden op het politiebureau. Je kunt je bedenken dat ik er natuurlijk vanuit ging dat hij zich absoluut niet zou melden en misschien wel Nederland zou verlaten! Merkwaardig genoeg stond hij een half uur later aan de receptie van het politiebureau en werd ik door een collega op zijn bezoek geattendeerd. De man meldde zich bij mij en opende zijn portemonnee. Ik dacht daar kan nooit een half miljoen in zitten. De man deed een poging een aanbetaling te willen doen van 600 euro. Helaas voor hem werd daar natuurlijk geen genoegen mee genomen. De man werd aangehouden en aan Justitie overgedragen om vervolgens voor 6 jaar de gevangenis in te gaan. En natuurlijk moest hij de half miljoen euro betalen! De man gaf aan een jaar op de vlucht te zijn voor de politie, maar nooit geweten te hebben hoelang hij moest zitten en hoeveel hij moest betalen.

Afwijkend gedrag
Tijdens surveillance samen met Mina en een andere collega vielen mij twee mannen op in het centrum van Eindhoven. De mannen vertoonden afwijkend gedrag want ze werden erg zenuwachtig van ons. Ze zagen ons in een politieauto op hen afkomen en plotseling liepen ze een andere richting in dan ze van plan waren. Ze keken constant schichtig om zich heen en begonnen steeds sneller van ons weg te lopen. De mannen hadden een tas bij zich en deden verwoede pogingen om die uit ons zicht te houden. We letten daarom steeds scherper op hen en we kregen duidelijk het gevoel dat de mannen iets wilde verbergen. We besloten de mannen te controleren en direct liepen ze allebei versneld een andere kant op. Daaruit bleek bleek dat beide mannen een kniptang bij zich droegen en andere inbrekerswerktuigen. De tas zat vol met gestolen kleding, schoenen en sierraden ter waarde van een paar honderd euro. Er zaten overal nog prijslabels aan. Beide mannen werden daarom direct aangehouden.
Op het bureau bekenden beide mannen op strooptocht te zijn geweest en alles gestolen te hebben in het centrum. Vier winkeliers in het centrum waren erg blij om de niet afgerekende spullen weer in ontvangst te kunnen nemen. Ze hadden zelf niets gemerkt van de diefstallen. Door goed waar te nemen, te observeren en gedrag te “lezen” kon deze twee dieven een halt toegeroepen worden. Wie weet hoeveel zij eerder al gestolen hebben! We worden getraind om zulk afwijkend gedrag te kunnen waarnemen maar ook een stukje eigen natuurlijke aanleg is vereist.

Trots
Na dit onderzoek waren we trots op ons speurwerk en gaf het ons voldoening om de dienst goed af te sluiten. De straf die de twee mannen boven het hoofd hangt, uitgaand van een “First offender” (1e keer) kan oplopen tot een paar honderd euro. Omdat de mannen hebben samengewerkt, telt dat als een strafverzwarend feit. Als zij niet willen of kunnen betalen, wordt de straf omgezet in een gevangenisstraf. Justitie heeft hier bepaalde richtlijnen voor, een soort omrekentabel.

Wat mag jij zelf doen?
Iedere burger mag aanhouden in geval van een ontdekking van een strafbaar feit op heterdaad. In bovenstaande aanhouding zijn de twee mannen in beginsel niet strafbaar, ze lopen immers op straat en doen verder niets wat niet mag. Dus een burger kan in dit geval geen bevoegdheden gebruiken de twee mannen aan te houden. Een opsporingsambtenaar (agenten bijvoorbeeld maar ook stadswachten of milieuambtenaren) daarentegen heeft de bevoegdheid om de twee mannen naar aanleiding van de verdachte situatie staande te houden en te vragen naar een identiteitsbewijs. Via deze opsporingsbevoegdheid kunnen wij bijvoorbeeld een identiteitsfouillering toepassen wanneer de mannen zich niet hadden kunnen legitimeren.

Tot onze volgende blog! Enne, nodig je ook je vrienden uit om lid te worden van de kombijdepolitie.hyve.nl?
Hicham"

De Afghaanse Mina Aslami en de Marokkaanse Hicham Argani (beide 27 jaar) zijn enthousiaste surveillanten bij Politie Brabant Zuid-Oost. Ze willen allebei nog meer uit het werk halen en gaan daarom opnieuw de schoolbanken in om agent te worden.

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...