Geschreven door blogger
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Een gewaarschuwd mens....

"Laatst controleerden Mina en ik tijdens onze surveillance op de Vestdijk een bestuurder van een auto omdat hij nogal afwijkend rijgedrag vertoonde. De bestuurder viel ons ook op omdat hij geen autogordel om had. Dat wekte argwaan bij ons. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en mocht dus helemaal niet in een auto rijden. Onze waarneming bevestigde dus dat er iets niet in orde was. De bestuurder bleef er vrij rustig onder en hij werd bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Zijn vriendin die wel een rijbewijs had zat gewoon naast hem in de auto. Je zou zeggen waarom rijdt zij dan niet in de auto? Het was immers ook haar auto!

First Offender

Omdat het de eerste keer was (first offender) dat de jongen zonder rijbewijs reed, heb ik de zaak op straat afgedaan en de jongen van een bekeuring voorzien. De jongen en zijn vriendin (die wist dat haar vriend geen rijbewijs had!) werden op de hoogte gebracht van het feit dat hij bij een volgende keer aangehouden zou worden en dat dan ook de auto in beslag genomen zal worden. Twee dagen later in dezelfde straat, de Vestdijk, ben ik bezig met mijn surveillance op de scooter en zie ik dezelfde jongen in dezelfde auto weer achter het stuur zitten! Omdat de jongen mij had gezien en schrok, probeerde hij er snel met de auto vandoor te gaan. Omdat ik met opzet een file had gecreëerd op de Vestdijk kon de jongen niet weg rijden en werd hij snel aangehouden door mij. Tot mijn verbazing zat zijn vriendin alweer naast hem in de auto.
Omdat de jongen voor de tweede keer reed zonder rijbewijs werd de auto van zijn vriendin tijdelijk in beslag genomen totdat de Officier van Justitie of de rechter beslissen wat er met de auto gaat gebeuren. De jongen werd naar het politiebureau gebracht waar voor de tweede keer proces- verbaal werd opgemaakt. Omdat de jongen in twee dagen tijd twee keer reed zonder rijbewijs worden de twee zaken bijgevoegd en in één Justitie dossier verwerkt.

Voor het rijden zonder rijbewijs bij een zogenaamde “First offender” (eerste keer) staat een boete tussen de 150 en 200 euro. Bij een tweede keer loopt de boete op en ligt het bedrag tussen de 200 en 300 euro. Ook heeft Justitie bepaalde richtlijnen dat er bijvoorbeeld beslag gelegd wordt op de auto en deze aan het verkeer wordt ontrokken door de auto verbeurd te verklaren. Dan is men de auto gewoon kwijt!

Verzekering
Veel mensen die zonder rijbewijs rijden, realiseren zich niet wat voor consequenties dit heeft. Het kan zomaar zijn dat je gewoon niet meer je rijbewijs mag behalen bij het CBR omdat je geregistreerd staat, of dat je de auto kwijt bent ook al is de auto niet van jou. Ook realiseren mensen zich niet dat zij te allen tijde, ook al is de auto wel door iemand anders verzekerd, dan dus NIET verzekerd bent! Dit betekent dus dat je (bij schuld óf onschuld) bij een aanrijding opdraait voor alle kosten en je je hele leven lang misschien betaalt voor iemand die ten gevolge van een aanrijding gewond is geraakt of blijvend letsel heeft opgelopen. Rijden zonder rijbewijs is een overtreding en wordt zwaar bestraft. Dit maatschappelijke probleem veroorzaakt bij onschuldige slachtoffers van aanrijdingen een lange juridische nasleep aan rechtszaken."

Tot de volgende blog!
Hicham

De Afghaanse Mina Aslami en de Marokkaanse Hicham Argani (beide 27 jaar) zijn enthousiaste surveillanten bij Politie Brabant Zuid-Oost. Ze willen allebei nog meer uit het werk halen en gaan daarom opnieuw de schoolbanken in om agent te worden.

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...