Geschreven door blogger
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Examens

Dag lezers. Hier weer een blog van mij. Ik ga nu schrijven over de drie examens die ik heb gehad dit kwartiel (8). Voor de opleiding tot agent moet je examen doen in geweldsdelicten, verkeersongevallen en de wet wapens en munitie. Per examen heb je drie kansen.

Als eerste had ik examen geweldsdelicten. Dit ging over een dossier die ik had samengesteld over huiselijk geweld. Ik moest inhoudelijk alles van mijn dossier af weten, maar ook veel juridische kennis. Dit examen wordt mondeling afgenomen, en je wordt zwaar op je kennis getoetst. Je krijgt bijvoorbeeld vragen over waarom je bepaalde keuzes heb gemaakt in je dossier, wat er anders kon gaan en wat je dossier inhoudt, maar ook wat je bevoegdheden zijn. Ik had me er goed op voorbereid en je raadt het al: geslaagd!

Twee dagen later had ik examen in verkeersongevallen. Dit is een examen waar je een maatje bij hebt, maar je moet het echt zelf doen. Dit is namelijk een praktijkexamen en je moet je maatje aansturen. Je krijgt een melding over een fictief verkeersongeval waarbij misschien een dode is gevallen, of waarbij een bestuurder is weggereden. Je moet ter plaatse aantonen dat jij weet hoe je zo een verkeersongeval afhandelt, en je bevoegdheden goed kent. Ook hiervoor ben ik geslaagd.

Een week later had ik wet wapens en munitie. Dit is een examen dat erg lang duurt. Dit doe je met z’n tweeën en hier is theorie en praktijk gecombineerd. Je krijgt namelijk in het begin drie wapens per persoon, en dan moet je vaststellen onder welke artikelen van de wet wapens en munitie ze vallen. We kregen echt de gekste wapens. Als tweede onderdeel kregen we een casus waarbij deze wapens waren aangetroffen. Aan de hand van de gegevens moesten we een verhoorplan opstellen, voor iemand die was aangehouden en die moesten we verhoren. Je moet dan bijvoorbeeld kijken naar welke feiten, aanwijzingen en sporen je hebt tegen de verdachte. Als je dit op papier hebt gezet wordt je plan gecontroleerd en mag je beginnen met je daadwerkelijke verhoor. Onze verdachte had niet bekend maar we hadden een goed verhoor opgezet. Resultaat: wederom geslaagd.

Dit zijn dus voorbeelden van examens die je gedurende de opleiding krijgt. Je ziet dat de onderwerpen sterk verschillen, dus je zal af en toe een examen treffen die je wat minder makkelijk af gaat. Ik kan je in ieder geval zeggend dat het behoorlijk oplucht als je het hebt gehad!

Tot mijn volgende blog,

Kazim

Kazim is 21 jaar en werkt bij korps Utrecht, district Eemland-Noord. Hij volgt de politieopleiding in Apeldoorn.

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...