Geschreven door blogger
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Een dag als selectieadviseur…. Het rollenspel in!

Veel kandidaten vinden het rollenspel een eng onderdeel van de selectie aangezien je er niet veel voorbereiding voor kan treffen. Toch vinden veel kandidaten het ook leuk en is het een mogelijkheid om echt jezelf te laten zien. Maar hoe gaat het nou allemaal in zijn werk? En wat gebeurt er als jij het achter de rug hebt? Selectieadviseur Kim van Pelt, vertelt:

“Er zijn altijd twee selectieadviseurs die het rollenspel afnemen. Een daarvan fungeert als assessor. De assessor haalt je op uit de wachtruimte, geeft je instructies en je kan bij de assessor altijd je vragen kwijt. Gedurende het rollenspel zal hij/zij aan de zijkant zitten en kijken hoe jij je opstelt en hoe jij je gedraagt. Er wordt gelet op hoe je contact maakt, of je initiatief neemt en of je stressbestendig bent. Er wordt door de assessor veel geschreven, om zo weinig mogelijk te missen van wat jij zegt en doet.

De andere selectieadviseur is de acteur/actrice. De acteur doet tijdens het rollenspel verschillende uitspraken en stelt zich op verschillende manieren op. Dit is niet om je te pesten, maar om jou de kans te geven te laten zien wat je kunt. Het is daarom niet de bedoeling zelf te gaan acteren. Je bent natuurlijk wel de hoofdrolspeler, maar het gaat om wie je daadwerkelijk bent!

Het rollenspel duurt ongeveer een kwartier. Daarna kun je vertellen wat je er zelf van vond en wat je goed of slecht vond gaan. De assessor zal echter zelf nooit feedback geven. Als je weer weg bent om even bij te komen met een kopje koffie gaan de assessor en de acteur afzonderlijk van elkaar een beoordeling over jou schrijven. Zij lopen verschillende competenties na en geven cijfers. Als de assessor en acteur dat beiden hebben gedaan, gaan ze in gesprek met elkaar. Zijn ze het met elkaar eens? Of liggen ze juist uiteen? Ze bespreken dit met elkaar en natuurlijk komt het soms voor dat ze van mening verschillen. In dat geval wordt dat uitvoerig besproken om uiteindelijk gezamenlijk op dezelfde lijn te liggen. Daarom is het belangrijk dat er altijd twee selectieadviseurs bij een rollenspel aanwezig zijn, zodat jij eerlijk beoordeeld kan worden.

Na deze evaluatie ligt er dan een beoordeling van jou klaar met een uitgebreide beschrijving en een aantal eindcijfers. Deze beoordeling gaat naar de psycholoog, met wie je dezelfde dag een gesprek voert. De psycholoog neemt deze beoordeling mee om jouw rapport te schrijven.

Dit is in het kort hoe een rollenspel werkt. De adviseurs wisselen elkaar continu af; ook de rollenspellen verschillen en daarom weet je nooit van tevoren welke casus je krijgt. Zo krijg je elke keer weer een uniek rollenspel, en dat is ook niet zo gek, want elke kandidaat is weer een uniek persoon!

Wie weet tot in het rollenspel!”

Kim van Pelt werkt als selectieadviseur bij de Politieacademie.

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...