Geschreven door blogger
Niveau onbekend
Woont in onbekend

Op naar HALT

In de laatste december week stonden de werkzaamheden in het wijkteam in het teken van de controles op vuurwerk. Overal waren al knallen te horen, en zoals iedereen al weet mocht het pas op oudejaarsdag afgestoken worden. Dus ook ik ging op pad, in mijn gewone kleding wat bij ons “in burger” word genoemd. Alle geweldsmiddelen een plekje geven en gaan maar. Het is misschien een beetje flauw.. maar in uniform valt het niet mee om de personen bij het vuurwerk te vinden en wordt de overtreding ook niet gestopt. Na een uurtje was het al raak, er waren al een paar flinke knallen te horen. Terwijl wij naar het geluid van de knallen toe reden stond daar een groepje jongens, en ja hoor.. ze staken vuurwerk af. Wij hebben nog even gekeken, dit omdat wij natuurlijk wel de jongens wilden aanspreken die daadwerkelijk vuurwerk afstaken. Daarna was het tijd de jongens aan te spreken.

Zij hadden natuurlijk helemaal niet door dat wij politie waren dus was het wel handig om ons te legitimeren met ons politielegitimatie bewijs. Wij wilden weten wat voor vuurwerk de jongens bij zich hadden en gelukkig was het geen illegaal vuurwerk. Maar legaal of illegaal ze mochten het vuurwerk natuurlijk niet houden en dus moesten ze het bij ons inleveren. Van de jongens bleken er een aantal onder de 12 jaar te zijn, zij hebben dit keer eigenlijk geluk gehad. De jongeren onder de 12 kunnen namelijk nog niet vervolgt worden, wel waren ze het vuurwerk wat ze bij zich hadden wel kwijt. Voor de jongens boven de 12 was het een ander verhaal, zij hadden een strafbaar feit gepleegd. Vanaf 12 tot 18 jaar verwijzen wij de jongeren namelijk door naar HALT.

Bij HALT krijgen de jongeren geen strafblad als zij zich goed aan de afspraken houden. Zij moeten leren van hun fouten, je kunt bijvoorbeeld bij HALT een taakstraf krijgen. Wel moesten wij van te voren de ouders bellen en vertellen wat er was gebeurd.. eigenlijk vonden de jongens dat nog het ergst. Aan de ouders hebben wij gevraagd of zij het accepteren dat hun kind naar HALT verwezen word. Ze kunnen deze namelijk ook weigeren, dan word het overgelaten aan de officier van Justitie en mag hij/zij zich er dan verder over buigen, het kan dan bijvoorbeeld een geld boete worden. Er zijn er jammer genoeg ook ouders die het goed vinden dat hun kinderen vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijden, of ouders die een halt verwijzing weigeren.. Gelukkig was dat bij ons niet het geval en hoop ik dat de jongeren er van geleerd hebben!

Cynthia is werkzaam als surveillant bij het korps Zuid-Holland-Zuid.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...