Geschreven door Fiona
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in Utrecht

Natuurkunde in Utrecht; studentenfabriek, of toch niet?

Het allereerste wat je leert bij een bètastudie als natuurkunde is, dat je superieur bent aan de rest. Je mentorpapa’s van je introductiegroepje peperen je vanaf het eerste moment dat je voet zet op universitaire bodem in, dat de ‘alfa-lui aan de overkant’, maar watjes zijn, en dat er niets zo mooi is als de studie die op zoek gaat naar de essentie van alles, en volgens welke wetten dit alles zich gedraagt.

Twee weken later zit je in die collegebanken, tal van mannen om je heen, hier en daar een andere vrouw, en dan begint het. Sommetjes!

Nu, mijn introductie is alweer twee jaar geleden en ik ben gewend aan de hoeveelheid sommen, kan ik wel zeggen dat ik het misschien wel eens ben met wat mij twee jaar geleden is verteld. Natuurkunde is, ondanks het ‘nerdy’ karakter dat ze misschien heeft, onwijs interessant, uitdagend en spannend. Ja het is ook zwaar, je maakt lange dagen, en er zijn –zoals in bijna alle studies- veel afhakers, maar het blijkt toch allemaal de moeite waard als je ineens snapt waarom de tijd wel langzamer móet gaan als je met de lichtsnelheid reist.

Ik begin volgende week aan mijn derde jaar natuurkunde studie. Mijn eerste anderhalf jaar heb ik in Nijmegen gedaan, maar sinds een half jaar zit ik in Utrecht. Niet omdat het niet leuk was in Nijmegen, integendeel, maar omdat ik in Utrecht vakken kan volgen die over het weer, het klimaat , oceaanstromingen en ijskappen gaan. Natuurkunde toegepast op de aarde dus. Utrecht is de enige plek in Nederland waar deze vakken gegeven worden, maar dat had ik nog niet door toen ik mijn studiekeuze maakte. Nijmegen vond ik leuk, gezellig en kleinschalig, en daarmee vergeleken vond ik Utrecht maar een studentenfabriek. De keus viel dus op Nijmegen, maar toen bleek dat de vakken die ik wilde volgen echt alleen in Utrecht werden gedoceerd, ben ik geswitcht. Geen slechte keuze, want het is natuurlijk ook enorm leuk om in zo’n grote studentenstad te wonen, waar elke avond bijna alles mogelijk is.  Van een biertje aan de gracht tot studentenfeest in ‘het Pakhuis’ tot een klassiek concert in het Vredenburg. Het is maar waar je zin in hebt!

Een kamer was gelukkig snel gevonden, omdat ik in januari op zoek was. Na eerst een paar weken in twee kamertjes van 4 m2 te hebben gewoond (tsja, je moet nou eenmaal niet te kieskeurig zijn in een stad met zoveel kamernood), kon ik gelukkig snel in een enorm leuk meidenhuis komen wonen. We wonen daar met z’n 10-en, hebben een poes, en doen zo nu en dan een huisborrel. Verder gaat iedereen gewoon lekker zijn eigen gangetje.

Het komende half jaar ga ik vier vakken volgen; kwantummechanica, thermodynamica, geofysische stromingsleer (over oceaan- en atmosfeerstromingen) en een vak dat over stralingsbudgetten in de atmosfeer gaat (over broeikasgassen e.d.). Zo meteen even checken op de site van de studievereniging of mijn boeken er al zijn, en ik ga ook eens kijken wanneer mijn studentenorkest weer begint met repeteren…

 

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...