Geschreven door Danielle
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend

Begin van het tweede jaar alweer

Na een lange zomervakantie, waarin er helaas nog wel herkanst moest worden, ben ik al weer een paar weken bezig met mijn studie biomedische wetenschappen. Het grootste gedeelte van onze tijd zijn we momenteel bezig met het uitvoeren van practica. Hier zijn we elke woensdag en donderdag mee bezig, op maandag en dinsdag moet hier informatie voor gezocht worden en op vrijdag wordt een proef eventueel afgemaakt en natuurlijk nabesproken.

Dan moeten we ons deze periode ook nog bezig houden met het schrijven van een onderzoeksvoorstel en hebben we colleges over masteroriëntatie. Deze onderdelen worden net als het informatie zoeken ingepland op maandag en dinsdag.

Al met al is dit dus een erg intensieve periode, we hebben dit blok namelijk 32 contacturen per week! Het leuke aan het schrijven van ons onderzoeksvoorstel is dat we met ons groepje helemaal zelf mochten kiezen waarvoor we een onderzoeksvoorstel gaan schrijven. Met het oog op de recente hartaanval van Evander Sno hebben we besloten ons te richten op hartritmestoornissen bij (top)sporters. Maar hartritmestoornissen bij sporters is natuurlijk een veel te breed onderwerp, eerst moet er een veel meer gespecificeerde onderzoeksvraag bedacht worden. Wij hebben besloten om ons te richten op het gebruik van doping, in ons geval anabole steroïden en sport. Maar nu we een redelijk specifieke richting hebben gekozen, moeten we nog gaan bedenken hoe we ‘het effect van anabole steroïden en sport op het hart’ willen gaan onderzoeken. Ook moet er stukje geschreven worden waarom ons onderzoek van maatschappelijk belang zou zijn, want zonder maatschappelijk belang zal je nooit geld krijgen om een onderzoek uit te voeren.

De vele uren practica van dit blok zijn vooral bedoeld om ons om te leren gaan met verschillende onderzoekstechnieken. Deze week gaan we ons bezig houden met DNA. Zo is één van onze onderzoeksvragen deze week: ‘Je wordt verdacht van het maken van een tentamen van een andere student. Er is DNA op het tentamenblad aangetroffen. Hoe toont de examencommissie aan dat jouw DNA aanwezig was op het tentamenblad?’ Nu is het aan ons de taak om te bedenken hoe we dit willen gaan onderzoeken, na veel overleg en googelen gaan we onze ideeën bespreken met onze practicumassistent waarna we met nieuwe vragen weer weg worden gestuurd. Ook hier moeten we antwoorden op proberen te vinden en ook dit wordt weer nabesproken. Daarna kunnen we beginnen met het echte praktische werk. Een van de dingen die we deze periode in elk geval al geleerd hebben is dat onderzoek echt ontzettend veel wachten is. En ik maar denken dat onze docenten altijd maar overdreven… PCR draaien betekent 2,5 uur wachten, antilichamen laten hechten 1 uur wachten, gel runnen vaak ook 1 uur wachten… Niet dat we in die tussentijd niks te doen hebben, hoor. In deze verloren uurtjes wordt er hard aan ons labjournaal gewerkt, wat iedereen individueel moet bijhouden. Welk stofje voegen we wanneer toe en waarom? Dus dit worden nog een paar zware weken…

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...