Geschreven door Michiel
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in Linschoten
3

Kleinschalig, interessant en zelfspottend...Onderwijskunde!

"Goh, dat tentamen was moeilijk zeg, maar de vragen waren veel te lastig en vroegen naar dingen die we helemaal niet geleerd hadden."

Is deze opmerking heel erg herkenbaar? En zou je wel eens willen weten wat er nou achter een goede toets steekt, of hoe goed onderwijs in elkaar steekt? Misschien is de opleiding Onderwijskunde dan wel iets voor jou!

Inmiddels ben ik zelf in het derde jaar beland van deze kleinschalige studie (we zijn met ongeveer 17 man, of nou jah...3 man en 14 vrouw) en heb geleerd hoe een goed leermiddel in elkaar steekt, hoe wij mensen in het algemeen leren (zowel sociologisch als biologisch) en hoe je een goed advies in elkaar zet over onderwijsverbetering.

Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht heeft veel voordelen. Zo is het een kleine studie met rond de 20 studenten per jaar, waardoor je al gauw alle docenten bij voornaam kent en je gezellig een avondje met ze kan bbqen. Daarnaast staan ze altijd open voor je opmerkingen over het onderwijs, ze zijn namelijk niet voor niets geschoold in de kunde van het onderwijs. Dit zorgt voor aangename gesprekken tussen studenten en docenten, waarbij niet alleen onderwijs wordt gegeven als een cursus, maar ook kritisch naar het eigen onderwijs wordt gekeken om de gehele opleiding te verbeteren.

Wat kan je nou eigenlijk met Onderwijskunde later? De opleiding heeft goede slagingspercentages en geeft een goede kans op een baan. 90% van de afgestudeerden hebben binnen een kwartaal een baan, in tegenstelling tot wat de Keuzegids zegt, maar dit komt door de samenvoeging met Pedagogiek, waar het cijfer dramatisch lager ligt.
Als Onderwijskundige kan je verschillende kanten op; als adviseur schrijf je adviezen voor scholen en bedrijven voor nieuwe leertrajecten, teambuilding cursussen of een implementatie van een nieuw ICT project op een middelbare school. Als ontwerper creeer je je eigen cursussen/trajecten op Onderwijskundig verantwoorde basis en zorgt ervoor dat het leermiddel zo effectief mogelijk is om de kennis en/of vaardigheden over te brengen naar de lerende, of dit nou in het bedrijfsleven is of op een basisschool. Onderzoeker spreekt al voor zich, die richten zich op onderzoek binnen onderwijsgebied, bijvoorbeeld onderzoek naar ICT gebruik binnen een schoolsetting.

Bedrijven waar je later terecht kan komen zijn het ministerie, Cito, CINOP, SLO, op een school en nog vele andere mogelijkheden.

Dus wil je wat over de menselijke mogelijkheid om te leren weten, hou je niet zo van de massa en hou je wel van zelfspot en een kritische blik? Kijk dan eens bij Onderwijskunde!

 
Deze blog-post is geplaatst in:
3

Reacties

Anoniem zegt:

23/04/2012 om 16:08

Woohoooo! Onderwijskunde :)

Anoniem zegt:

13/03/2012 om 12:55

Leuke blog, helemaal waar Michiel :)

Anoniem zegt:

24/03/2011 om 16:37

Onderwijskunde is leuk!

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...