Geschreven door Kaaj
Niveau VMBO
Woont in onbekend
10

Beroepskeuze dillema..!

Hallo allemaal.

Ik ben een jongen van 15 jaar en ik zit op het mavo, binnekort moet er een profiel samen gesteld worden maar ik heb voor vele een herkenbaar probleem, ik heb een dillema.

Mij lijkt het leuk om iets de tandheelkunde te gaan , ik zou graag orthotondist willen worden wel een lange studie( 3e jaar mavo dus nog 2 jaar+2 jaar havo+2 jaar vwo+bachelor en master 6 jaar+4 jaar specialisatie) Ik zou dus minimaal 30 zijn als ik m'n diploma specialisatie behaald heb. Nog een andere probleem is dat hier een nummerus fixus opzit, een loting dus. Een tijdje terug heb ik een gesprek met een schooldecaan gehad, het kwam er op neer dat ik het maar beter niet kon doen maar ik ben er van overtuigd dat het me wel lukt als ik er genoeg tijd (14 jaar is zeker veel tijd) en wil, insteek dat het haalbaar is. Alleen sta ik niet te springen om pás op m'n 30ste te beginnen met werk.

Een ander mooi beroep dat me leuk lijkt, hangt hoog in de lucht,: piloot. Zo'n opleiding kost letterlijk je ribbenkast. En de vraag er naar is op dit moment zeer laag, dit kan natuurlijk veranderen in de komende tijd. Maar het is  behoorlijk risicovol als je er zo veel geld in investeert en je daarna geen baan krijgt. Ook hierbij is het niet makkelijk om toegelaten te worden, want je moet een aantal pittige testen ondergaan. Een gezondheidstest, psychologische test en een simulatie test. Hoe dan ook , een beroep waarbij je iets van de wereld ziet.

De media, voor de camera werken, acteren of presenteren. Hier dromen talloze mensen van, een carriére in de tv bussines. En hierbij is de kans heel gering dat je echt kan beginnen voor de tv. Al zou het wel te gek zijn om jezelf te zien schitteren op het witte doek.

Hmmm... moeilijke keuze, en is het wel haalbaar?! in alle 3 zit wel een belemmeringsfactor. Hebben jullie het ook zo moeilijk gehad een keuze te maken, of überhaupt een beroep te vinden?  Het lijkt me te gek om samen met jullie je beroepskeuze te delen.

Alvast bedankt!

 
10

Reacties

Kaaj zegt:

15/04/2011 om 16:27

Net mn vakkenpakket samengesteld..
Eerst zorg&welzijn met nask1&2 en economie, maar zonder duits geen havo, en economie en nask1&2 komen ook goed vanpas.
Gewissels naar sector economie met nask1&2 en duits, een vreemde taal dus nu wel havo? nee, andere sector andere eisen, verkeerd gekeken, keuze gemaakt dus staat nu vast.
Wat een onzin, ik zou dus onthouden worden van wat ik later wil worden..

Filosofie zegt:

14/03/2011 om 15:43

Bekijk het eens van de andere kant: kies nu welke vakken je leuk vindt. Daarmee val je (waarschijnlijk) in een profiel, desnoods met wat passen en meten of een vak extra - dat is ook voordelig als je door wil stromen. De opleiding die je daarmee kan doen, strookt dan weer met vakken die je leuk vindt. Hoever je dan doorleert, maakt niet eens zoveel uit: je bent steeds bezig met een opleiding in je interessegebied, of je nog doorstroomt of niet. Succes.

Kaaj zegt:

04/03/2011 om 14:46

Ik heb er nooit iets over gehoord over de lengte van de middelbareschool. wel balen joh, dat je geen VWO studie kan doen, maar er zijn WO opleidingen waar je al met een HBO propedeuse wordt toegelaten, misschien kun je dat proberen.

Anoniem zegt:

03/03/2011 om 18:35

Mag je uberhaupt wel zo lang op de middelbare zitten? Moet je bijvoorbeeld je vwo niet vio een ROC'tje doen?
Let trouwens ook goed op de eisen van je school!
Ik doe nu examenjaar havo en wilde heel graag nog vwo doen. Maar met mijn pakket (natuur & gezondheid zonder aardrijkskunde) mag ik geen vwo doen.

Anoniem zegt:

21/02/2011 om 20:14

Het beste is om je nu alleen te focussen op je huidige opleiding. Als je daarna de havo hebt gedaan ben je al een stuk verder en weet je veel meer. Je hoeft nu nog niet te kiezen en wie weet, misschien kom je wel wat tegen tegen waarvan je denkt, this is it!!

Anoniem zegt:

21/02/2011 om 16:24

Je moet gewoon je mavo-opleiding afmaken, desnoods havo gaan doen, en dan goed opletten in welke vakken je meeste belangstelling zit. Zet ze dan op een rijtje en kijk dan wat je mogelijkheden zijn. Laat je gevoel ook een beetje spreken, en kijk dan hoe je verder wil. Misschien is dat wel een goede oplossing. Succes!

Kaaj zegt:

17/02/2011 om 17:27

Bedankt voor jullie reacties..!!
Er waort inderdaad veel gezegt: doe de tandheelkunde niet..
Maar ik denk toch dat dat iets is wat ik heel graag wil, maar is het ook reël.. ik snap jullie punt

Anoniem zegt:

16/02/2011 om 20:11

Doe in ieder geval geen tandheelkunde, want het zal je nog wel lukken om havo te halen, maar ik denk dat vwo gewoon te moeilijk wordt. Maar piloot worden.. Je moet wel echt goed nadenken of je dat wilt! Want zoals je al zei is dat ontzettend duur enzo. En als je bij de tv wilt gaan, moet je wel bedenken in welke richting je wilt, wil je een presentator of een nieuwslezer worden? dat verschilt erg hoor. Maar al opleidingen ervoor zijn niet breed, als ik jou was, zou ik gewoon iets breders kiezen dat voor hbo is! Succes met kiezen!

tinka zegt:

16/02/2011 om 09:14

Doe gewoon je best en probeer zoveel mogelijk uit jezelf te halen, daarna loopt het allemaal vanzelf wel. Ik zou proberen havo te halen zodat je naar het HBO kan. Als je eerst MBO doet en daarna HBO kost je dat alleen maar meer tijd. Succes!

Anoniem zegt:

15/02/2011 om 12:30

tandheelkunde veeel te lange weg. geen optie. piloot is jongensdroom. ook een idealisme. niet doen. en er is ook zo weinig werk in TV . tenzij je programma ontwikkelaar wilt worden ofso, of iets met montage. vrij slechte keuze alle 3 als je naar werkgelegenheid kijkt. meest voor de hand liggende is economische studie. alleen heel saai.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...