Geschreven door Maike
Niveau HAVO
Woont in ZUIDWOLDE DR

HBO-Verpleegkunde: Altijd werk en ook nog gezellig! :)

Hallo,

Ik ben Maike Spijker en ik studeer Verpleegkunde. Dit jaar (juli 2011) heb ik mijn diploma gehaald voor de Havo. Ik heb tot de 4e op VWO gezeten, maar toen ging ik naar Havo. Ik zette me heel erg in, leerde veel en toch haalde ik steeds 5-en. Daar was ik zat van en ging naar de Havo. Ik wilde vroeger altijd juf worden, maar verpleegkundige leek me ook wel heel leuk. Mijn moeder heeft mij uiteindeilijk geholpen met de keuze en toen ben ik Verpleegkunde gaan studeren.

Ik vind het een super leuke studie en ben blij dat ik voor deze studie heb gekozen. Het eerste jaar gaat vooral in op de theorie op onze school! Dit vind ik niet zo erg, maar sommige mensen willen wel meteen op stage. Dan zou ik niet naar de Hanze Hogeschool gaan, hier heb je namelijk pas het 2e jaar een stage. Maar in het eerste jaar doe je al wel aan praktijk. 3 uur in de week besteed je aan het vaardigen van je handelen. Daarnaast kun je in je vrije tijd ook nog oefenen. Ook leer je communicatieve vaardigheden. Hoe vraag je precies aan mensen hoe het met hem/haar gaat en hoe is je houding hierbij.

Om alvast een beetje te wennen aan de gezondheidszorg moet je in het eerste jaar ook keuzecredits gaan behalen. Dit zijn 3 credits (1 credit = 28 uur), dus je moet 86 uur besteden naast je opleiding. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je in een verzorgingstehuis gaat helpen, maar ook op opendagen gaan staan of wat vertellen op je oude school.

Om je propedeuse te halen (betekent dat je je eerste jaar heb gehaald) moet je 60 credits halen. Dit lijkt enorm veel maar het valt best mee. Toetsen hebben vaak 3 credits en dan moet je nog filmpjes maken (per blok 2: een voor praktijk (heet VVT) en een voor communicatieve vaardigheden (heet VCM) 

Op de middelbare had je een mentor, nu heet het een SLB-er (Studie LoopbaanBegeleider). Deze heeft eigenlijk dezelfde functie als een mentor op jouw middelbare school.

Vanaf jaar 2 ga je stage lopen. Je loopt een half jaar stage en je doet een half jaar (per schooljaar) theorie. En dit doe je ook het 3e jaar, dan kan je ook naar het buitenland op stage. Het trekt mij niet echt (zo ver weg :P ) maar misschien jou wel!

Eind 2e jaar moet je kiezen welke zorgkant je opwilt. Er zijn 4 zorgrichtingen:

  • Algemene GezondheidsZorg (AGZ)
  • Verstandelijke GehandicaptenZorg (VGZ)
  • Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ)
  • Maatschappelijke Gezonheidszorg (MGZ)

In het eerste jaar krijg je 4 blokken theorie. In het eerste blok verteld men wat over wat is gezondheidszorg, in het tweede blok over AGZ, in het 3e blok over GGZ/VGZ en in het 4e blok over MGZ. Elke blok heeft 10 weken 

In je 4e jaar ga je je specialiseren. Er zijn een boel masters. 

Willen jullie nog meer informatie, mail mij dan.

Groetjes en succes met kiezen! :)

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...