Geschreven door Bente
Niveau VWO
Woont in Deventer

Een Wereld van Geen Verschil

Vijf maanden was ik van de Nederlandse wereld en bracht ik mijn tijd door aan de andere kant van de Noordzee, tussen Engelse bierbuiken en rode telefooncellen. Nu ben ik terug in het oude vertrouwde Holland en gieren de OV-chipkaart-bliepjes me om de oren en zijn alle kassa’s van de Albert Heijn vervangen door scanapparaten. Gelukkig kan ik daar wel tegen. Het zijn juist de dingen die NIET veranderd zijn die mij een ware ‘cultuurshock’ bezorgen!

Vijf maanden geleden, besloot ik te vertrekken naar Engeland. Deze vijf nogal hectische, maar leuke maanden, probeer ik even voor jullie samen te vatten:

Ik leefde samen met een depressieve gastmoeder die vond dat ik een ‘rebellious teenager’ was en een Thaise gastzus met een woordenschat van 3 woorden, namelijk: Thank you, please en sorry. Je snapt wel wat voor diepgaande gesprekken ik thuis had. Daarom bracht ik het grootste deel van mijn tijd door met een heleboel mensen ‘from all over the world.’ Samen waren we ‘one big happy family!’

Met mijn schoolvrienden at ik TE veel chickenburgers, voorzag ik het schoolterrein van snowangels en deed ik wedstrijdjes wie het hardst BULLSHIT kan roepen. In de weekenden ging ik naar Birmingham. Ik vierde mijn verjaardag door op een bamboefluit te fluiten samen met een Ecuadoriaan die net twee jaar in China had gewoond. Met Halloween liep ik door de straten van Edinburgh met een bebloed gezicht en een kerstmuts op. Kerst vierde ik met Julia, een fles wijn en twee broodjes met een heleboel Nutella.

En daarmee kom ik bij Julia. Na vier maanden kon ik eindelijk naar een ander gastgezin. Hiermee kreeg ik Julia als nieuwe gastzus. Naast de 2 vierkante meter loopruimte die Julia en ik mochten delen, deelden wij ook een hechte vriendschap. Na een maand lang lachen, gieren, brullen, maar ook huilen met Julia, was zij een ware 4e zus voor mij.

EN TOEN… Toen was het januari. Tijd om terug te keren naar het koude kikkerlandje. Een nieuwe zus en al mijn internationale vrienden achterlatend. Maar stiekem zat ik er al maanden op te wachten om jullie Hollanders weer terug te zien. Gewoon omdat jullie allemaal zo lekker Hollands zijn.

Dus op 16 januari reisde ik terug naar Nederland. Ik heb geen idee wat ik had verwacht van Nederland. Misschien dat het opeens aan de andere kant van de wereld zou liggen, of nog beter: op een andere planeet. Of dat het allang ondergelopen was met water vanwege het broeikaseffect.

En GUESS WHAT? Ik kom terug en er is NIETS veranderd. Die rotfiets van mij trapt nog steeds te zwaar, die ene leraar kijkt nog steeds scheel en ik struikel nog steeds elke ochtend met mijn slaaphoofd over mijn stoel heen. Het is alsof ik in een droom leef. Alsof ik teruggesprongen ben naar een vorig leven in een andere wereld.

Maar GELUKKIG zijn mijn vrienden nog steeds lief

… en ligt mijn bed nog steeds lekker

… en speel ik elke verjaardag nog steeds bordspelletjes met al mijn leuke neefjes en nichtjes

… en rijden we in Nederland nog steeds rechts

… en lust ik nog steeds frikandel

… en hebben mijn beste vriendin Sabine en ik nog steeds eindeloze chocoladefondue- en filmavonden

 

GELUKKIG dat ik weer in Nederland ben en dat alles weer gewoon is, zoals het hoort te zijn. Goed!

 

En af en toe kijk ik naar de bamboefluit die op mijn kamer hangt en eet ik een broodje nutella. Ik glimlach en ik heb goede herinneringen aan die andere wereld, die nu een vorig leven is geworden. Zo ver weg, maar toch alleen maar een Noordzee van hier verwijderd.  Wie weet spring ik nog een keertje terug, maar voorlopig zit ik in deze wereld van het HIER EN NU!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...