Geschreven door Karim
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend
1

Een Nederlander in Brussel

Een Nederlander is overal te vinden; Oostenrijk, Italië, Spanje en jawel hoor… ook in Brussel.
Ik ben Karim Wolfs en een Nederlandse student aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel). Ik studeer hier psychologie en ben goed op weg naar het behalen van mijn Bachelor.

Ik hoor je al denken: “Waarom in godsnaam studeren in Brussel terwijl dat in Nederland ook kan”. Er zijn verschillende redenen, maar de grootste voor mij is dat Brussel de hoofdstad van Europa is. Het is een stad dat overspoeld wordt door verschillende culturen en er op deze manier voor zorgt dat je niet alleen verdraagzamer wordt t.o.v. andere mensen, maar ook een brede kijk op zaken ontwikkelt.

Ik kom oorspronkelijk uit Maastricht, maar dat is helaas niet de stad waar je bepaald in contact komt met verscheidene culturen en een brede kijk op zaken ontwikkelt.
Mijn tweede reden dat ik voor Brussel gekozen heb, is dat de VUB voor een universiteit zeer persoonlijk te werk gaat. Je wordt behandeld als een persoon; niet alleen door de medewerkers, maar ook door de proffen. Wederzijds respect is hier gelukkig een belangrijk begrip dat mij overtuigd heeft!

Het is algemeen bekend dat België en Nederland grote verschillen hebben en dat de overstap van het wonen in Nederland naar het wonen in Brussel wel een aanpassing vergt, maar gelukkig wel een prettige! Eén van de typische dingen aan Brussel is het taalgebruik. In Brussel wordt namelijk gewoon weg bijna ALLES gesproken: Nederlands, Frans, Engels, Spaans en nog veel meer. Gelukkig pas je je snel aan, en kun je zelfs iets bijleren!
Ondertussen praat ik al redelijk Frans en heb ik zelfs het Vlaams een beetje onder de knie! Ik gebruik nu zelfs woordjes zoals ambetant, bic, buizen en “unne Ket”! Met dat laatste woord heb ik nogal wat problemen gehad: toen een vriend voor het eerste keer “unne ket” zei, had ik een kat in gedachte (haha). Gelukkig ben ik er laatst achter gekomen dat ze met “unne ket” een “jonge gast” bedoelen.

Een ander typische zaak aan Brussel is dat het overstroomd wordt door verschillende culturen. Ik verhuisde uit Maastricht en kwam terecht in Brussel. Het aantal nationaliteiten waarmee ik in contact kwam verdubbelde! Dit heeft in mijn opinie alleen maar voordelen. De variëteiten van festivals, muziekgenre, musea,…is ,mededankzij de aantal nationaliteiten, oneindig groot. Je hebt Couleur Café, Brusselse Summer Festival, … Allemaal festivals waar alle muziekgenres op de wereld te vinden zijn en waar muziek ook nog eens gepaard gaat met cultuur.

Uit eigen ervaring weet ik ook dat bij het uitgaan door de week of in het weekend de verschillende nationaliteiten opvalt, want de kans dat je een Zweed aanspreekt, of de kans dat (wanneer je een beetje dronken bent natuurlijk, haha) je met een Australiër tijdens een bezoek naar het toilet blijft napraten, is groot!

Op het gebied van studeren heb ik mijn studie methode grondig moeten aanpassen. In tegenstelling tot hogescholen en de Nederlandse universiteiten zijn er in België maar twee examenperiodes in het jaar en voor sommige helaas nog een derde als je zakt op bepaalde vakken in de eerste en tweede semester. De Nederlandse universiteiten verspreiden de verschillende testperiodes door het jaar. In België vereist men dus veel meer zelfstandigheid! Dit zorgt voor nadelen als je niet weet hoe je dat moet aanpakken, maar ook voor grote voordelen als je wel weet hoe je te werk moet gaan! Op deze manier wordt plannen een tweede natuur en als je alles goed weet te plannen kun je het uitgaansleven en studeren perfect combineren! Gelukkig voor de mensen die schrikken wanneer ze het woord zelfstandigheid horen, biedt de VUB veel hulp aan om grote hoeveelheid leerstof zelfstandig leren te verwerken; dat is het voordeel van een “kleine” universiteit namelijk persoonlijke aandacht!

Ben jij iemand zoals ik die het leuk vindt om mensen te leren kennen uit alle plaatsen van de wereld of misschien iemand die z’n Engels en Frans wil onderhouden, of wil profiteren van de vele voordelen die de VUB te bieden heeft, zoals bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding, volg dan zeker mijn blog! Want dit alles komt zeker aan bod dit jaar!

De VUB staat ook al op de onderwijsbeurs in Eindhoven op 30 september en 1 oktober, dus aarzel zeker niet om alvast een kijkje je te nemen en om wat informatie te vragen.

Next on my blog: hoe trappen ze in België en meer bepaald aan de VUB het academiejaar af?!

 
1

Reacties

Liza zegt:

22/03/2015 om 16:10

Heey Karim,

Super dat je zo uitgebreid alles toelicht dit helpt enorm!
Ik dacht alleen nog een klein vraagje, ik zit er ook aan te denken om in Brussel te gaan studeren en woon zelf in Nederland maar ben beetje benieuwd, in welke taal worden colleges gegeven? Ik zat eraan te denken geneeskunde te gaan doen maar ik kan nauwelijks een woord Frans.

Groetjes Liza

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...