Geschreven door Filosofie
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in onbekend

ik, filosofie

Als je dit blog leest, ben je geïnteresseerd in de studie filosofie. Dat was ik ook, twee jaar terug, maar niet alleen daarin. Ik twijfelde tussen een lange lijst verschillende studies, variërend van University College tot geschiedenis tot HBO Industrieel Productontwerpen. Uiteindelijk is het Wijsbegeerte geworden, hoewel ik moet bekennen dat dit meer geluk dan eh… wijsheid was. Geluk? Ja, ik ben achteraf gezien blij dat ik voor filosofie gekozen heb.

Bij het keuzeproces kan ik jullie dus niet erg helpen. Mijn keuze is onder tijdsdruk gemaakt (ik ging op vakantie, dus ik moest me wel ergens inschrijven), en niet echt weloverwogen geweest. Ik heb weleens gehoord dat je onder tijdsdruk vaak goede beslissingen maakt, maar probeer het er niet op aan te laten komen. Probeer goed na te denken voor je een studie kiest, zeker nu er een ‘langstudeerboete’ aankomt.

Bovendien had ik wel een idee waar ik voor koos. Ik had aan mijn huidige universiteit op de middelbare school al een soort extra traject gevolgd, met filosofielessen. Dat was wel een duwtje in de rug, in positieve zin: ik kreeg wat mee van de sfeer van Leiden, en maakte een heel klein beetje kennis met de materie. Daarbij had ik ook op de middelbare school al filosofie gevolgd.

Aan de universiteit ziet filosofie er wel anders uit. Het vak op de middelbare school is een korte inleiding, maar meer kan je er uiteindelijk niet van maken – hoewel het altijd prettig is om al bekend te zijn met een stel basisbegrippen. Het lijkt me goed om een beeld van het eerste jaar in Leiden te schetsen, door de vakken te bespreken. Laat je echter niet afschepen als één vak je niet aanspreekt. Je zal geen studie vinden waarbij voor ieder vak graag boven je boeken hangt.

In Leiden heb je de optie om te kiezen voor het zogeheten Plus-traject. Ik zeg optie, maar uiteindelijk zal je merken dat veel, zo niet de meeste eerstejaars hiervoor gaan. Dit Plus-traject houdt in dat je voor en aantal vakken zogeheten tutorials krijgt. In zo’n tutorial ga je dieper in op de stof, of krijg je extra vaardigheden mee. Voor tutorials schrijf je bijvoorbeeld korte essays, doe je een presentatie, of bespreek je een primaire tekst. Dit levert je ongeveer vier colleges extra op per week.

De vakken van het eerste semester van het eerste jaar zijn History of Modern Philosophy, Ethiek, Antieke Wijsbegeerte, Metafysica, Cultuurfilosofie, Logica en een Onderzoeksseminar. In het tweede semester krijg je Middeleeuwse Wijsbegeerte, Wijsgerige Antropologie I, Klassieke teksten I, Logica II, Epistemologie en History of Modern Political Philosophy. Dat is een hele lijst. In de komende weblogs zal ik steeds een eerstejaarsvak nader bespreken. Daarnaast zal ik proberen hier echt een weblog van te maken, in de zin dat ik ook iets over mijn filosofie-studenten-leven zal vertellen, zodat je iets meekrijgt van de impact die filosofie op haar studenten heeft.

Voor nu geef ik alleen nog even de links naar de roosters en vakken, en de informatie voor wie een dagje mee wil lopen.
Roosters: http://media.leidenuniv.nl/legacy/collegerooster-ba-wijsbegeerte-%28plus...
Vakken (en andere opleidingen): http://studiegids.leidenuniv.nl/
Meelopen filosofie: http://www.hum.leidenuniv.nl/filosofie/aanstaandestudenten/wijsbegeerte-... (op de foto meneer Visser, van Cultuurfilosofie)

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...