Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Netwerken

 

Er is ooit aangetoond dat je via drie handdrukken toegang hebt tot iedereen in  Nederland. Onmogelijk? Nee hoor! Alleen jouw netwerk bestaat al uit (oud-)klasgenootjes, leraren, familie, vrienden, buren en collega’s. En al deze mensen hebben weer hun eigen netwerk. Maar wat heb je eigenlijk aan zo’n groot netwerk?

Ben je op zoek naar een leuke baan? Wil je iemand spreken over een bepaalde hobby? Zoek je een kamer voor als je volgend schooljaar in Amsterdam gaat studeren? Of heb je advies nodig bij het aanvragen van een verzekering? Gegarandeerd dat er iemand uit jouw netwerk iemand in zijn netwerk heeft die je verder kan helpen. Via via kom je bij de juiste mensen terecht. Begin daarom al vroeg met het opbouwen van een netwerk. Ook al lijkt het nu misschien onzinnig het kan je zoveel helpen.

In mijn vak kan een goed netwerk je maken of breken. Met de juiste contacten krijg je de leukste mensen voor een interview en kom je op plaatsen die voor anderen gesloten zijn. Heb je dat niet, dan kom je nergens. Heb je een interessant persoon gesproken, vraag dan om een kaartje en bewaar deze zorgvuldig. Je weet nooit wanneer die je weer van pas kan komen. En dan moet je niet alleen denken aan mensen die je geïnterviewd hebt, maar juist aan mensen waar je mee samen hebt gewerkt.  

Hoe bouw je een eigen netwerk? Tegenwoordig is dat heel simpel. Er zijn super veel social media waar je je eigen netwerk kan bijhouden. Voeg vrienden toe op Facebook en follow interessante mensen op Twitter. Op zakelijk gebied heb je LinkedIn. Dit is een zakelijke netwerksite waarop je je connecties kan verzamelen. Maar het grootste voordeel is dat de connecties van jouw connecties jou ook kunnen zien. Oftewel vakgenoten en/of potentiele werkgevers.

Maar ook buiten social media moet je aan de slag. Verzamel namen, telefoonnummers en andere gegevens van mensen die je ontmoet. Dit kan een oud klasgenootje zijn, maar ook een spreker op een symposium op jouw vakgebied. Bezoek evenementen op jouw vakgebied en stap daar juist op onbekenden af. Zorg dat je gezien wordt. Het is soms net werken. Je zult in eerste instantie veel tijd en energie moeten investeren in het opbouwen van een netwerk, maar het zal de moeite waard blijken.

Valkuilen
- Doe jezelf niet anders voor dan je bent.
- Laat contacten niet verslappen. Out of sight, out of mind. Stuur bijvoorbeeld elk jaar een kerstkaartje. Een simpele en snelle manier om je naam weer even ter sprake te hebben gebracht. Af en toe een mailtje sturen, is ook een effectieve manier om dit te doen.
- Maak niet alleen gebruik van mensen uit je netwerk, maar help hen ook eens.
- Pas op wat je online plaatst. Iedereen kan dit zien.

Tessa (21 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog! 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...