Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Een wereld van verschil

 

Na zes jaar middelbare school werd het tijd voor iets nieuws. Een nieuwe opleiding! Wat vond ik dat spannend. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Ik had al wel een meeloopdag gedaan, maar ik had nooit kunnen vermoeden dat een studie heel  anders zou zijn dan de zes jaar die ik op de middelbare school had gehad.

Zat je vroeger in de les voor een bepaald vak en had je vaak een half uur een docent die vertelde en daarna een half uur voor je huiswerk en opdrachten? Nou dat is op de hogeschool wel anders. Daar heb je hoor- en werkcolleges. Een hoorcollege betekent twee lesuren luisteren naar een docent en aantekeningen maken. In de werkcolleges ga je aan de slag met een (groeps)opdracht en is de docent aanwezig om vragen te beantwoorden. Dit maakt dan ook dat je een stuk zelfstandiger moet werken en je tijd goed moet inplannen. Absentie wordt bijna niet bijgehouden. Docenten maken zich niet meer druk of je er wel of niet bent. Dat is jouw eigen verantwoordelijkheid. Hoorcolleges zijn meestal vrijwillig en werkcolleges zijn vaak verplicht.

Op de middelbare school heb je een heleboel verplichte vakken. Wiskunde bijvoorbeeld. Ik kon me niet indenken waarom IK dat vak moest volgen als aankomend journaliste. Ik stelde me voor dat als ik een studie zou volgen ik van de nutteloze vakken af zou zijn. Ik was er echt van overtuigd dat als je een studie doet die je superleuk vindt, je de vakken automatisch ook leuk zou vinden. Maar niets was minder waar. Nog steeds had ik vakken die ik niet leuk vond of waar ik het nut niet van in zag. Tegenvaller!

Het grootste verschil is het toekennen van studiepunten. Voor één vak heb je een aantal opdrachten die studiepunten opleveren en een tentamen. Haal je je studiepunten niet, dan moet je herkansen, totdat je die punten wel hebt. Elk jaar zijn er zestig studiepunten te vergeven. Aan jou de taak om die te behalen. Voordeel en tegelijk ook een nadeel is dat je met een 6 net zoveel studiepunten krijgt als met een 8. Voordeel is dat je dus al vrij snel je studiepunten behaalt. Nadeel is dat je minder gemotiveerd bent om een 8 te halen. Op een gegeven moment denk je alleen nog maar aan je studiepunten en maakt het niet uit hoe hoog je cijfer was.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen de middelbare school en een studie?

Tessa (21 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 
Deze blog-post is geplaatst in:

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...