Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Groepsopdrachten

 

‘Ik heb echt een rotgroepje,’ vertelt mijn vriendin me. ‘Wat is er dan meis?’ ‘Ze voeren geen klap uit en dus heb ik die hele presentatie zelf moeten maken. Een uur voor de presentatie heb ik ze de tekst gemaild met de mededeling dat ze dat uit hun hoofd moesten leren.’ Vol verbijstering luister ik naar haar. Wat ben ik blij dat ik niet meer op school zit en dus niet meer te maken heb met die super gehate groepsopdrachten. Want eerlijk is eerlijk bij mij op school ging het er niet veel beter aan toe.

Het begon al bij het vormen van groepjes. Er bleven er altijd wel een paar over die nog geen groepje hadden en die eigenlijk niemand erbij wilde hebben. Al onder de uitleg van de opdracht werd er druk over en weer geseind. Op de middelbare school nummerden de docenten de leerlingen nog weleens om te voorkomen dat vriendjes en vriendinnetjes bij elkaar in het groepje kwamen, maar ook dan moest je maar net geluk hebben dat je in een goed groepje terecht kwam.

Als de groepjes dan eindelijk gevormd waren, moest je gaan overleggen en de taken verdelen. Om vervolgens een miljoen keer over en weer te mailen naar die ene persoon uit het groepje die niks uitvoert en zo meelift op het succes van de rest. Tja wat moet je doen? Naar de docent stappen of met de rest een tandje harder er tegenaan? Vaak wordt voor het laatst gekozen. Helemaal als het een opdracht is die je met zijn tweeën moet uitvoeren. Maar hoe oneerlijk is dat? Dan krijgt iemand anders de credits voor jouw werk.

Ik had daar altijd zo’n hekel aan. Maar ja uiteindelijk heb je alleen jezelf er mee als je ook staakt en niks meer uitvoert. Het is ook jouw cijfer. Ik troostte mezelf altijd met de gedachte dat zulke personen zichzelf nog wel tegen zouden komen. Laat mij maar lekker individuele opdrachten maken. Dan weet ik ten minste zeker dat het allemaal (goed) gebeurt en op tijd af is. En misschien wel het belangrijkste, dan ben ik van niemand afhankelijk.  

Tijdens mijn opleiding had ik één studiegenootje waarmee ik altijd wel heel graag samenwerkte. Zij had dezelfde instelling als ik en deed precies wat er van haar gevraagd werd. Dus kreeg ik dan toch een keer zo’n stomme groepsopdracht, dan deed ik altijd mijn uiterste best om met haar in het groepje te komen. En dat werkte voor ons allebei altijd heel prettig.  Hopelijk heb jij ook zo’n studiegenoot!

Tessa (21 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...