Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend
2

Angst voor het onbekende

 

Ik ben een echte control freak. Het liefst wil ik alles van te voren weten en plannen. Ik hou niet van onverwachte verrassingen en ben ook echt super slecht in het maken van keuzes. Ik kan meestal wel tachtig redenen bedenken waarom iets mis kan gaan, maar geen één waarom ik het niet zou moeten doen.

Vroeger kon ik me nog makkelijk onder enge dingen uitwurmen door mijn moeder liefjes aan te kijken. Maar hoe ouder ik werd hoe meer ik zelf moest gaan doen. Hoe verschrikkelijk? Dat durfde ik toch helemaal niet? Ik vond het al lastig om te kiezen tussen twee paar schoenen. En bellen voor een afspraak bij de tandarts? No way! Mij niet gezien.

Maar hoe verlegen ik ook was en hoe eng ik het ook vond de keuzes bleven komen. Profielkeuze, vervolgopleiding, minoren, specialisaties. En ook de enge situaties bleven komen.  Zo moest ik voor mijn opleiding vaak bellen naar vreemde mensen, moest ik bij ze langs gaan voor een interview en ze het hemd van het lijf vragen. Het angstzweet was nog niet opgedroogd of ik kwam alweer voor een nieuwe uitdaging te staan.

Mijn opleiding was misschien nog wel meer een vorm van persoonlijke ontwikkeling voor me dan dat het een opleiding was. Ik groeide met de week en werd steeds zelfverzekerder. Daarnaast had ik ook nog het geluk dat ik binnen de Albert Heijn door kon groeien tot teamleider. De verlegen Tessa van een paar jaar geleden zou dit niet gedurfd hebben. De nieuwe Tessa greep deze kans met beide handen aan. Tijdens verschillende cursussen en op de werkvloer werd ik steeds mondiger. Ik moest personeel aansturen en klanten te woord staan. Soms blufte ik me door situaties heen, op andere momenten stond ik te trillen op mijn benen. Maar het ging me steeds gemakkelijker af. Voor de cursussen moest ik vaak grote stukken rijden op onbekende wegen. Meerdere keren ben ik proef gaan rijden om te kijken waar ik precies moest zijn. Gewoon om te voorkomen dat ik op de dag zelf in de stress zou schieten.

Vooral in mijn laatste schooljaar veranderde ik enorm als persoon. Ik besloot dat angsten me niet meer zouden weerhouden om de dingen te gaan doen die ik wil. Tuurlijk blijft die angst er nog wel een beetje in zitten en ben ik ook nog wel een tikje neurotisch. Dus check ik alsnog acht keer of ik mijn auto wel echt op slot heb gedaan. Want stel je voor? Maar steeds vaker besef ik me dat het ergste wat er kan gebeuren helemaal zo erg niet is. Dus loop ik niet meer weg voor mijn angst, maar ga de uitdaging (vooral met mezelf) aan.

Tessa (21 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 
2

Reacties

Anoniem zegt:

29/01/2013 om 18:56

Zelfde hier!

Anoniem zegt:

24/11/2011 om 21:54

herken het helemaal!

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...