Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Talenten benutten

 

 

 

Veel studenten hebben een bijbaan. Ze werken onder andere in supermarkten, callcenters en horeca. Heb jij al een bijbaantje? Of ben jij van plan er eentje te nemen als je gaat studeren? Heel goed!

Met een bijbaan doe je werkervaring op, krijg je verantwoordelijkheidsgevoel en kun je vast wennen aan het werken voor een baas. Maar de belangrijkste reden is toch vaak geld. Op kamers, drankjes doen met vriendinnen, studieboeken, boodschappen. Nee het studentenleven gaat niet over rozen. Er moet keihard gewerkt worden.

De studenten die in supermarkten werken zijn er nog steeds. Daar ben ik er zelf ook een van. Maar steeds vaker zoeken studenten een bijbaantje in hun (toekomstige) beroepsgroep. Zo zag ik gisteren een artikel in mijn huis-aan-huisblad. Het ging over ICT studenten die zichzelf verhuren aan iedereen die hulp nodig heeft bij het begrijpen of herstellen van zijn computer. (Inderdaad dit zijn vaak de wat oudere mensen onder ons.) Maar wat een goed idee is dit. Het staat goed op je CV en je bouwt tijdens je studie al de nodige werkervaring op. En trust me werkervaring is enorm belangrijk tijdens je sollicitaties. Dat kan net het verschil zijn tussen een baan wel of niet krijgen.

Een andere populaire bijbaan onder studenten is bijles geven aan middelbare scholieren of studenten uit voorgaande jaren. Zo houden ze hun eigen kennis paraat en dragen ze hun kennis ook nog over aan anderen. Naar wat ik hoor verdient het erg goed en kun je je tijd zelf indelen. Dus het is ook nog eens een flexibele baan.
Je kunt zelf op zoek gaan naar mensen die je bijles kunt geven, maar er zijn ook steeds meer websites te vinden waar je je als student kunt inschrijven. Zij regelen dan klanten voor je.  

Ik ben helemaal voor dit soort bijbaantjes, maar ik wil hiermee niet zeggen dat een bijbaan in een supermarkt of kledingwinkel minder goed voor je is. Uiteindelijk heb je een bijbaan om werkervaring op te doen, geld te verdienen en jezelf als persoon te ontwikkelen.

Dus als je nog twijfelt of je een bijbaantje zal nemen en of je het allemaal kunt passen in je drukke weekschema. Dan is mijn advies om het gewoon te doen. Al is het maar voor twee avonden. Je zult zien dat je er later veel voordeel van zal hebben! 

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

 

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...