Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend
1

Je eigen verantwoordelijkheid

Als je me vraagt wat het grootste verschil is tussen de middelbare en de hogeschool, zeg ik je dat je op de hogeschool meer dan ooit je eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Waar op de middelbare school de docent je vaak nauwlettend in de gaten houdt en aan de bel trekt als het niet goed gaat, zal het de docent op de hogeschool een worst wezen of je wel of niet opdaagt voor zijn lessen en of je je huiswerk wel gemaakt hebt. Dat is namelijk jouw verantwoordelijkheid! En als je niet wil slagen, dan zal hij zich daar geen zorgen over maken.

Natuurlijk stel ik het nu een beetje zwart wit en vinden de docenten op de hogescholen het ook een stuk leuker als de collegezalen vol zitten als zij hun uiterst interessante les geven. (Geloof me alle docenten denken dat hun vak het leukst en het belangrijkst is van je studie.) Maar het grote verschil is dat zij niet meer verantwoordelijk zijn voor jouw acties.

Je eigen verantwoordelijkheid nemen past helemaal in het ontwikkelingsproces dat je doorloopt. Je moet volwassen worden. Op de middelbare school helpen ze je daar nog wel een beetje mee en word je af en toe gedwongen een bepaalde richting uit te gaan, omdat zij al weten dat dat de goede is. Maar op de hogeschool wordt het tijd om je eigen keuzes te maken en te ontdekken wat het beste voor je is.  

Het nemen van je eigen verantwoordelijkheid kan soms best eng zijn en stress opleveren. Vooral in het begin. Want wat als je de verkeerde keuze maakt? Het begint al met het kiezen van je vervolgopleiding. Stel dat de opleiding toch enorm tegenvalt. Wat dan? Nou dan stop je toch gewoon en kies je voor een andere opleiding? Het is niet het einde van de wereld.

Of jij je huiswerk maakt of niet is ook jouw eigen verantwoordelijkheid. De gevolgen daarvan zal  je dan ook geheel zelf moeten dragen. Of dit nou straf is in de vorm van een docent die je extra huiswerk geeft of het feit dat je vertraging op loopt met je studie.

Weten dat je verantwoordelijk bent, maakt dat je in beweging blijft. Dat je dingen onderneemt en niet afwacht. Dat je aanspreekbaar bent. Dat je bereid bent verantwoording af te leggen over wat je hebt gedaan. En dat je vooral ook nadenkt voordat je doet.

Laat de verantwoordelijkheden je niet verlammen. Laat ze los voordat je gaat slapen, zodat je de volgende dag uitgerust wakker kunt worden en weer klaar bent voor een nieuwe dag met nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden.

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 
1

Reacties

Anoniem zegt:

14/03/2012 om 17:16

pfff ik vind het nog wel lastig. Dit jaar gestopt met me studie. Ik hoop dat het volgend studiejaar beter gaat

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...