Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend
1

Multitasken

 

Er wordt vaak gezegd dat vrouwen meerdere dingen tegelijk kunnen. Nou ik niet hoor! Mijn hoofd loopt over, ik kan me niet concentreren en doe alles maar voor de helft. Vooral als het om complexe dingen gaat, lukt het me niet. Ik kan bijvoorbeeld wel mijn mail lezen, eten en muziek luisteren. Of bellen en mijn kamer opruimen. Maar als ik aan het bellen en het schrijven ben, schrijf ik vaak op wat ik zeg en zeg ik wat ik wil schrijven. Herkenbaar?

Het is dus de vraag of het efficiënt is om meerdere dingen tegelijk te doen. Vaak kost het je uiteindelijk meer tijd, omdat je je niet op meerder dingen tegelijk volledig kunt concentreren en je steeds je concentratie verlegt tussen de twee (of meer) dingen die je aan het doen bent. Dus eigenlijk doe je dan helemaal geen twee dingen tegelijk, maar switch je steeds.

Maar hoe verleidelijk is het om als je een werkstuk moet maken op de computer, ook even je msn aan te zetten en je Facebookpagina te openen? Zo herkenbaar! Ik zit nu deze blog te maken terwijl ik keihard muziek aan heb staan en inderdaad, mijn Facebookpagina staat ook open. Dus elke melding krijg ik direct binnen. Dan ligt ook mijn mobiele telefoon nog binnen handbereik en je raadt het al. Zodra die piept, check ik meteen van wie ik een berichtje heb. Allemaal zaken die me uit mijn concentratie halen. Maar wie werkt er tegenwoordig niet zo? Ik denk ook dat we er steeds meer aan gewend raken.

Toch kunnen bepaalde zaken je ook helpen om je te concentreren. Zo luisterde ik altijd muziek als ik mijn huiswerk maakte. Mijn ouders begrepen niet dat ik zo kon leren, maar het hielp me echt om het leren langer vol te houden. Negen van de tien keer hoorde ik helemaal niet eens welke muziek ik luisterde. En zo heb je ook mensen die tekeningetjes maken onder de les. Dit lijkt op het eerste gezicht een vorm van verveling en niet opletten, maar voor hen helpt dit om zich beter te kunnen concentreren op wat er gezegd wordt.

Het schijnt ook zo te zijn dat als je dingen op muziek zet je het beter kan onthouden. Het brein koppelt ritme, melodie en woorden aan elkaar. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar het is wel zo dat ik vaak de teksten van (oude) liedjes zo kan meezingen. Als je de begintune hoort, komt alles weer terug. Dus ik kan me er wel iets bij voorstellen!

Luister jij ook muziek als je je huiswerk maakt? Of maak jij tekeningetjes onder de les? Wat helpt jou om je beter te concentreren?

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 
1

Reacties

Anoniem zegt:

04/08/2012 om 20:52

Misschien is dit een leuk filmpje met tips voor meer concentratie:

filmpje

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...