Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Roddels

 

Waarschijnlijk ken je doorfluistertje wel. Iemand verzint een zin en fluistert die in het oor van de persoon naast hem. Die fluistert het weer door naar zijn buurman en de laatste persoon herhaalt de zin hardop. Een hoop gelach en verbaasde gezichten is het resultaat. ‘Huh?! Maar dat zei ik niet!’ Nou is het in dit spelletje juist de grap, maar het wordt wel erg vervelend als dit met een roddel (over jou) gebeurt. De mens is van nature nieuwsgierig. En daar is niks mis mee. Maar als er iets gebeurt willen we er toch wel erg graag het fijne van weten. Een hoop geroddel en gegis volgt en vaak is het verhaal uiteindelijk helemaal anders dan wat er werkelijk gebeurd is. 

Hoe vaak gaan er niet verhalen rond in de klas over een klasgenootje of een docent? Daarnaast hebben we de roddelpers die ons alle ins en outs over de celebs brengt. En ik moet zeggen dat ik ook regelmatig met plezier naar programma’s als RTL Boulevard kijk en de roddelblaadjes regelmatig even doorblader. Gewoon omdat het stiekem wel erg leuk is om te weten wie met wie loopt. Of wie er met elkaar gebroken hebben. Welke ruzies er nu weer zijn. En welke privé foto’s nu weer zijn uitgelekt.

Maar is het wel nodig om al deze informatie te krijgen? Zou het niet veel beter zijn als er minder geroddeld werd? Misschien ken je het verhaal over de drie zeven van Socrates, misschien ook niet. Het gaat als volgt:

Socrates liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. "Socrates! Ik moet je iets vertellen over je vriend die..." "Ho eens even", onderbreekt Socrates hem. "Voordat je verder gaat. Heb je het verhaal dat je mij wilt vertellen gezeefd door de drie zeven?" "De drie zeven? Welke drie zeven", vraagt de man verbaasd. "Laten we het proberen", stelt Socrates voor. "De eerste zeef is de zeef van de waarheid. Heb je onderzocht of het waar is wat je mij vertellen wilt?" "Nee, ik hoorde het vertellen en..." "Ah juist! Dan is het toch zeker wel door de tweede zeef gegaan? De zeef van het goede? Is het iets goeds wat je over mijn vriend wilt vertellen?" Aarzelend antwoordt de man: "Eeeh nee, dat niet. Integendeel..." "Hm", zegt de wijsgeer. "Laten we dan de derde zeef gebruiken. Is het noodzakelijk om mij te vertellen wat jou zo opwindt?" "Nee, niet direct noodzakelijk", antwoordde de man.  "Welnu", zegt Socrates glimlachend. "Als het verhaal dat je vertellen wilt, niet waar is, niet goed is en niet noodzakelijk is, vergeet het dan en belast mij er niet mee."

Denk er eens over na…

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...