Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

De sleutel tot succes

 

De American Dream is het Amerikaanse ideaal van vrijheid en gelijkheid van alle mensen. Iedereen die bereid is hard te werken, kan de top bereiken. Het tegenovergestelde van het bekende ‘Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje’. Oftewel het idee dat je afkomst bepaald hoe succesvol je kan worden in het leven. Ik denk persoonlijk dat dit tegenwoordig enorm achterhaald is.

Vroeger wilde ik juf worden. Of moeder. Een paar jaar later speelde ik winkeltje met mijn eigen boeken en een rekenmachine die diende als kassa. Een stapeltje nepgeld, een oude bonrol en wat inpakpapier behoorden tot mijn inboedel. Een ingeklapt logeerbed was mijn toonbank. Toen wist ik het zeker; ik wilde in een winkel werken. Een paar jaar later toen ik een jaar of zestien was, kwam mijn droom uit. Ik kreeg een baan bij de supermarkt in mijn woonplaats.

Maar wat gebeurt er als je dromen uit komen? Dan stop je niet met dromen, maar maak je plaats voor nieuwe dromen. Wat ik wilde worden, wist ik even niet meer. Gepusht door de middelbare school, moest ik opendagen bezoeken van verschillende studies. Ik deed beroepskeuzetesten op het internet en ging in gesprek met mijn ouders. Op zoek naar een nieuwe droom.

Uiteindelijk kwam ik er achter dat ik journalistiek wilde studeren. Wel een beetje aan de late kant, maar who cares? Toch vraag ik me weleens af of het verkeerd is om pas zo laat achter je dromen te komen. Als ik interviews lees met mensen die succesvol en soms zelfs enorm beroemd zijn geworden, valt mij altijd op dat ze als klein kind al bezig waren met het verwezenlijken van hun droom. Ouders zeggen vaak: ‘Ja mijn zoon zong eerder dan dat hij sprak.’ Of ‘Mijn dochter danste altijd uren voor haar spiegel.’

Maar wat is toch de sleutel tot succes? Is dat talent, hard werken, iets heel graag willen, er helemaal voor gaan of een combinatie van die dingen? Ik denk dat vooral de drive er moet zijn. Als jij iets heel graag wilt, kun je alles bereiken. De jongen van de straat die op het rechte pad wil blijven en zich volledig richt op muziek. Of dat meisje dat niet hetzelfde lot wil ondergaan als haar moeder jaren geleden; zij bewijzen dat als je denkt dat je het kunt en er volledig voor gaat je de sleutel gevonden hebt.

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...