Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend
2

Werkloos

 

De financiële crisis is een hot item. Het gaat economisch slecht en dat merk je meteen. Mensen gaan meer sparen, houden hun hand op de knip en kiezen voor de goedkopere producten. Voor schoolverlaters is het lastig om een baan te vinden en de werkloosheid is ongekend hoog. Het zijn spannende tijden.

Ikzelf ben al anderhalf jaar afgestudeerd en heb nog steeds geen baan gevonden. Elke maand verstuur ik talloze sollicitatiebrieven en ik krijg ongeveer net zoveel afwijzingsmails binnen. In veel brieven staat dat ik niet voldoe aan het profiel of dat er zoveel sollicitanten waren dat ze een eerste selectie hebben gemaakt en dat ik daar helaas niet toe behoor. Logisch ook, want als er ruim tweehonderd reacties zijn, dan zal daar allicht iemand tussen zitten die meer ervaring heeft dan dat ik heb. Ik verwacht al niks meer, maar toch maakt mijn hart elke keer een sprongetje als ik zie dat ik een mail terug heb op een sollicitatie. En nog steeds is de teleurstelling enorm als ik weer een afwijzingsmail krijg. Mijn zelfvertrouwen daalt hierdoor en ik begin te twijfelen aan mijn capaciteiten. Ook al weet ik dat het vooral ligt aan de economisch slechte tijden. Bedrijven zijn zwaar aan het bezuinigen. Dat merk ik ook tijdens mijn vacaturejacht. Er worden steeds meer stagiaires gevraagd. Er zijn namelijk veel studenten die bijna voor niks een hoop werk verzetten voor een bedrijf. Oneerlijk? Misschien wel. Maar het is ook wel logisch. Verder zie ik veel vacatures voor mensen met jaren ervaring. Ook aan dit criterium voldoe ik helaas niet. Maar waar moet ik dan beginnen?

Minimaal één keer in de week neem ik de moeite om allerlei vacaturesites door te spitten op zoek naar een geschikte baan. Er zijn weken dat er amper een vacature bij komt en er zijn ook weken dat er relatief veel vacatures online staan. Vol goede moed reageer ik nog steeds op elke interessante vacature die ik zie. Wel hou ik mijn opties open op dit moment. Zo kijk ik ook bij communicatie vacatures en kijk ik ook naar functies die misschien niet direct mijn voorkeur hebben, maar die me wel een stap verder kunnen helpen en waar ik eventueel door kan groeien.

Je vraagt je misschien af of ik niet gewoon de verkeerde studie heb gekozen. Ik ben nog steeds van mening dat het geen verkeerde keuze van mij is geweest. Ik heb een hele leuke en interessante opleiding gevolgd, waarbij ik veel heb geleerd over schrijven, het interpreteren van nieuws, de betrouwbaarheid van bronnen en over mezelf. En dat laatste is waar ik het meest dankbaar voor ben. Ik ben als persoon enorm gegroeid. Ik ben uit mijn schulp gekropen en sta nu heel anders in het leven. Ik durf meer, doe meer en leef meer. Dus zelfs al zou ik nooit een journalistieke baan vinden, dan nog heeft deze studie me een hoop gebracht.

Waarschijnlijk is het voor jou nog een ‘ver van mijn bed show’. En ik hoop dat als jij klaar bent met je studie, de markt weer is aangetrokken. Toch is het goed om stil te staan bij de huidige situatie. Haal er een les uit voor jezelf. Dit kan zijn dat je niet moet denken dat bedrijven om je staan te springen als je straks afgestudeerd bent. Het kan ook zijn dat je bereid moet zijn om onderaan te beginnen in een bedrijf en niet meteen te gaan voor de topfunctie die jij altijd wilde. Je moet nog zoveel jaar werken en dan kun je vanzelf toewerken naar die functie. Maar het kan ook zijn dat het leven je soms op een onverwachts moment een les leert.  

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 
2

Reacties

Anoniem zegt:

06/02/2013 om 12:26

Beste Tessa,

Voor BNR Nieuwsradio ben ik bezig met een item over hogeropgeleiden die na hun studie werkloos thuis zitten en de vraag of opleidingen hun (toekomstige) studenten beter moeten voorlichten over de kansen op de arbeidsmarkt. Ik wil jou graag hierover interviewen. Zou je mij even willen bellen? 020-5928876. Veel dank alvast en groet!
Elfanie toe Laer
BNR Nieuwsradio

Anoniem zegt:

29/12/2012 om 23:02

Mooi omschreven post en precies wat ikzelf op dit moment ook meemaak. Geeft op een of andere manier best steun! Ik hoop dat je snel een baan zult vinden.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...