Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Arme student

 

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Studentenfeestjes, studentenverenigingen en gezellige studentenhuizen. Veel studenten hebben ‘Feesten en Genieten’ als extra vak gekozen bij hun opleiding. Maar is de studententijd echt de mooiste tijd van je leven? Als ik voor mezelf spreek dan denk ik het niet. Ik vond het voornamelijk een moeilijke en drukke periode waarin ik opeens veel meer verantwoordelijkheden kreeg. Maar ik heb slechts 2,5 jaar gestudeerd en heb amper op kamers gezeten, dus wie weet heb ik niet echt geproefd van hét studentenleven.

Naast de feestjes en het genieten, zit er ook een keerzijde aan die mooiste tijd van je leven. Veel studenten zitten namelijk nogal krap bij kas. Dat is ook helemaal zo gek nog niet als je bedenkt dat veel studenten op kamers moeten, omdat de studie van hun keuze niet om de hoek wordt gegeven. Opeens zorgt mama niet meer voor het avondeten en het huishouden. De studiefinanciering is geen vetpot, zelfs niet als je een uitwonenden beurs hebt. Als je dan ook nog regelmatig uitgaat, merkkleding wil dragen en een dure telefoon en laptop aan wil schaffen, dan valt het niet mee om het te redden tot het eind van de maand.

Volgens het Nibud kunnen de meeste studenten rondkomen, omdat grote uitgaven als collegegeld, de zorgverzekering en studieboeken voor hen worden betaald. Zes op de tien studenten krijgen geld van hun ouders. Uitwonende studenten krijgen gemiddeld €233,- euro per maand en thuiswonende studenten krijgen gemiddeld €100,-. Door die bijdrage hebben uitwonende studenten maandelijks €915,- euro aan inkomsten en studenten die bij hun ouders wonen €535,-. Om nog een beetje extra inkomsten te verwerven, hebben veel studenten een bijbaantje. Volgens het Nibud laten de cijfers zien dat de rol van ouders cruciaal is voor de financiële situatie van studenten.

Om te voorkomen dat je schulden krijgt, is het belangrijk om slim met je geld om te gaan. Enkele tips:
- Denk goed na voordat je iets koopt. Vraag jezelf af of je het écht nodig hebt.
- Geef nooit meer geld uit dan je verdient. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus maak daarin verstandige keuzes en leen nooit geld om ‘kleine’ aankopen te doen. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een mobiele telefoon. Tegen de tijd dat je dat ding hebt afbetaald, is ‘ie allang weer kapot.
- Vraag je ouders om hulp bij de financiën.
- Kijk goed of je recht hebt op bepaalde tegemoetkomingen. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag, stufi etc.
- Let op dat je niet te veel bijverdient. Het klinkt een beetje krom, maar als je te veel geld verdient, kan je recht op stufi vervallen.
- Koop je spullen tweedehands. Zo kun je prima tweedehands schoolboeken aanschaffen. Of eventuele meubels voor je kamer.
- Ga naar restaurants waar ze studentenkorting geven. Bioscopen geven ook vaak studentenkortingen. Surf een middagje op het internet en kijk waar je allemaal korting kan scoren.

Wil jij meer info? Check dan de site van het Nibud!

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

Bron: Nibud

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...