Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend
1

Kuddegedrag

 

Je middelbare schooltijd is misschien wel de verwarrendste periode uit je leven. Je lichaam gaat veranderen, je wordt zelfstandiger en krijgt meer verantwoordelijkheden. Waar je op de basisschool begeleid wordt en aan de hand wordt genomen, is dit op de middelbare school al een stuk minder. Je gaat je eigen weg zoeken en je eigen ‘ik’ ontdekken.

Van jongs af aan wordt je geleerd om je aan te passen en vooral niet te veel op te vallen. Want als je anders bent, vinden ze je misschien wel raar. Als je niet de juiste kleren draagt, de juiste tas of agenda hebt, hoor je er niet bij. Toen ik net op de middelbare school zat, wilde ik er ook graag bij horen. Hoe fijn zou het zijn om populair te zijn? Als iedereen je kent en je leuk vindt? De eerste twee schooljaren keek ik op tegen de ‘populaire’ groep. Tot ik doorkreeg dat ook in die groep weer een soort rangorde heerste. Ik hoorde meiden over elkaar roddelen. De ene dag was je het helemaal en de volgende dag was je niks meer. Een harde wereld.

Ik hechte geen waarde aan dure kleren en ik had nog zo’n afschuwelijke Kipling, terwijl iedereen al een Eastpak had. Maar het kon me niks schelen. Ik wilde mezelf zijn. Ik had geweldige vriendinnen en elke pauze waren we samen. Onze klassen werden elk jaar gehusseld, dus we zaten allemaal in andere klassen, maar dat maakte voor ons niets uit. Ik wilde niet meer bij de populaire groep horen, want ik had ten minste echte vriendinnen die er voor me waren. Niet van dat gemaakte gedoe.

In mijn 4e en 5e schooljaar zat ik in een stomme klas, met veel populaire kinderen. Ze schopten elke les hommeles en pestten een stagiaire weg. Ik voelde me er totaal niet thuis. Ik had er voor kunnen kiezen om met ze mee te doen, maar dat deed ik niet. Helaas heb ik ook nooit het lef gehad om te zeggen dat ze moesten stoppen. De kracht van kuddegedrag? Project X in Haren is hier denk ik ook een voorbeeld van. Jongeren zetten elkaar soms tot erge dingen aan. Dingen die je nooit uit jezelf zou doen of van jezelf zou verwachten.

Het is belangrijk om jezelf te durven zijn. Het is al moeilijk genoeg om zelf te ontdekken wie je bent. Maak het niet nog moeilijker door aan de eisen van anderen te willen voldoen. Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen!

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 
1

Reacties

Anoniem zegt:

22/10/2012 om 21:35

Want met een kipling tas ben je wel jezelf ?

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...