Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend
2

Mobieltjes

 

In de bus, op straat en op feestjes zie je mensen voortdurend bezig met hun telefoons. En ik moet toegeven dat ook  ik dat ding wel erg vaak gebruik. Het is gewoon super handig om even snel iets op te zoeken, gemakkelijk om met je vrienden te kletsen en om op de hoogte te blijven van alles wat er gebeurt op social media. Zonder telefoon hoor je er echt niet meer bij.
Ik kreeg mijn eerste mobiele telefoon toen ik een jaar of 12 was. Ik vond dat natuurlijk super cool. Hoewel ik ‘m meestal uit had staan, had ik ‘m altijd bij me. Na verloop van tijd begon ik het sms’en te ontdekken. Korte, vaak nietszeggende en nutteloze berichtjes verstuurde ik naar mijn vriendinnen. Onder de les typte ik soms stiekem een sms’je. Maar over het algemeen liet ik hem op school in mijn tas zitten.

De technologische ontwikkelingen,  en daarmee ook die van mobiele telefoons,  zijn de laatste jaren in sneltreinvaart gegaan en de mobiele telefoon is inmiddels een halve computer waarmee je veel meer kan dan alleen maar bellen en sms’en. Op steeds jongere leeftijd krijgen kinderen er één. In eerste instantie vinden ouders het vooral een fijn idee dat ze hun kind overal kunnen bereiken, maar al snel wordt de telefoon voor meer dingen gebruikt. Ook zie je dat kinderen steeds kieskeuriger worden in het type telefoon wat ze krijgen van hun ouders. Was ik vroeger nog blij met mijn koelkastmodel, tegenwoordig hoor je er als kind niet meer bij zonder smartphone. Het is natuurlijk wel handig zo’n smartphone, maar de vraag is wat een kind van 10 met zo’n telefoon moet. Daarnaast betalen ouders meestal de kosten voor het mobieltje van kindlief. Daarom kiezen veel ouders in eerste instantie voor een prepaid telefoon, waarbij je de telefoonkosten nog aardig in de hand kunt houden. Een stuk ‘veiliger’ dan een abonnement met internetbundel, want als je prepaid tegoed op is.. dan is het ook echt op.

Was het ‘vroeger’ nog verboden om een mobiel bij je te hebben op school. Tegenwoordig weten scholen en docenten niet goed wat ze met het gebruik van de mobiele telefoon aan moeten. Er zijn scholen die het gebruik helemaal willen verbieden, net als 10 jaar geleden. Docenten hebben er last van, omdat veel jongeren onder de les met hun telefoon bezig zijn en daardoor niet goed opletten tijdens de les. Nog vervelender is het als de telefoons gebruikt worden om ‘gênante’ filmpjes van docenten of medeleerlingen te maken om deze vervolgens online te plaatsen. Een nieuwe vorm van cyberpesten.

Toch zien scholen ook wel positieve kanten aan het gebruik van mobiele telefoons. Zo biedt het kansen om de les interactiever en meer van nu te maken. Leerlingen kunnen immers alles direct opzoeken op hun telefoons en bijvoorbeeld gebruik maken van gps.

Ook jij gebruikt vast weleens stiekem je mobiele telefoon onder de les om te Whatsappen, Facebooken of je mail te checken.  Moet het gebruik van mobieltjes verboden worden op school?

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 
2

Reacties

Anoniem zegt:

06/11/2012 om 12:29

dit is zooow waar....... xxxxx thanks (L)

Anoniem zegt:

06/11/2012 om 12:29

hee meid, ben t heeeeelemaal met je eens kusjes' knuffel

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...