Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend
4

Faalangst

 

Al de hele ochtend zie ik op tegen het plegen van dat ene telefoontje. Ik zoek steeds naar een reden om het niet te hoeven doen. Wat als die persoon mij raar vindt? Of als ik ga stotteren? Of misschien stoor ik haar wel. Met trillende handen pak ik uiteindelijk de telefoon en draai het nummer. Mijn maag draait zich nog eens om terwijl de telefoon over gaat. Mijn adem stokt als er wordt opgenomen. ‘Uh, goedemiddag met Tessa Woudenberg. Ik ben student journalistiek en ik ben bezig met een artikel over het nieuwe werken. Zou ik u daar misschien een paar korte vragen over mogen stellen?’ Na een telefoongesprek van driekwartier hang ik enthousiast op. Het was een erg fijn gesprek. Ze heeft me heel duidelijk uitgelegd wat ik wilde weten en gaf zelfs aan dat als ik bij het schrijven van mijn artikel nog ergens vast liep ik haar nog eens mocht bellen. Al die angst voor niks…

Al als jong meisje had ik extreme last van faalangst. Als ik een spreekbeurt moest houden voor de klas, sloeg ik compleet dicht. Ik kreeg een zenuwachtig kuchje en alle tekst die ik thuis nog van binnen en van buiten kende, was ik dan volledig kwijt. De welbekende black out. Ik begon te zweten en kon ze horen denken: ‘Wat een dom kind!’ Natuurlijk zeiden ze dat niet tegen me, maar ik wist 100% zeker dat dat was wat ze dachten. En nog steeds merk ik dat ik heel makkelijk invul wat anderen van me zouden kunnen denken. Deze gedachtes belemmeren me in alles wat ik doe. Ik wil namelijk graag dat iedereen me leuk en aardig vind.

Faalangst is de angst om niet aan bepaalde verwachtingen te kunnen voldoen. Vaak zijn dit je eigen verwachtingen, maar het kunnen ook verwachtingen van anderen zijn; je vult in wat anderen over je denken en maakt jezelf daar onzeker mee. Of je stelt vaak hoge eisen aan jezelf. Je doet het nooit goed genoeg. Als je tijdens je rijles bijvoorbeeld een fout maakt, kun je daar nog uren meezitten. En alle dingen die goed gingen, ben je direct weer vergeten. Gebrek aan zelfvertrouwen speelt vaak een belangrijke rol bij faalangst. Kritiek op geleverd werk wordt vaak persoonlijk opgepakt. ‘Mijn werk zegt namelijk iets over mij’. Maar is dat wel zo? Je kunt toch slecht werk leveren, zonder dat dat iets zegt over hoe jij bent?

Ik heb nog steeds last van faalangst. Ik kan mezelf heel druk maken om kleine dingen. Bellen naar vreemde mensen vind ik nog steeds lastig, maar ik dwing mezelf om het toch te doen. En heel vaak blijkt dat ik me voor niks druk heb gemaakt. Dat geeft me moed voor een volgende keer. Stukje bij beetje overwin ik zo mijn angsten.

Heb jij ook last van faalangst? Op internet zijn diverse testjes en trainingen te vinden, die je kunnen helpen bij het overwinnen van je faalangst. 

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 
4

Reacties

Tessa zegt:

20/11/2012 om 19:33

Hoi,

Wat een super leuke reacties! Hier schrijf ik mijn blogs voor. Het is natuurlijk erg vervelend als je last hebt van faalangst. Ik heb nooit een cursus gevolgd voor mijn faalangst, maar kijk eens rond op het internet of er een cursus is bij jou in de buurt of praat er eens met je ouders over. Op school zijn er ook vaak medewerkers die je verder kunnen helpen en je wellicht kunnen doorverwijzen. Heel veel succes. En ik hoop dat je een manier vindt om van je faalangst af te komen!

Liefs,

Tessa

Anoniem zegt:

19/11/2012 om 16:38

Wauw. Ik heb ook last van faalangst. Ik zit dan wel nog op de middelbare school, maar ik heb er heel veel last van. Met proefwerken krijg ik altijd zweethanden en kan ik me niet concentreren op het proefwerk. En daardoor heb ik dan een black out. Heel vervelend, want daardoor haal ik slechte punten.

Anoniem zegt:

16/11/2012 om 11:58

Hoi Tessa,

heel leuk om dit stukje over jou te lezen. Het is heel duidelijk te zien dat jij wel weet wat je tegenhoudt en waarom, dat is al een hele grote stap in de goede richting. De volgende stap is om al die negatieve gedachtes om te zetten in positieve. Ga een reden zoeken om je angsten wel te doen. Mensen denken inderdaad dingen over je, maar dat zal nooit al te lang zijn en als ze uberhaupt al wat over je denken dan hoef jij je daar niks van aan te trekken, want degene die jou goedkeurt ben jij zelf. Je wilt dat iedereen je leuk en aardig vind... Nee, je wilt dat jij jezelf leuk en aardig kan vinden!
Ik weet zeker dat het je gaat lukken, jij kan namelijk eerlijk naar jezelf kijken en dat is wat een hoop niet kunnen.
Succes!

Anoniem zegt:

15/11/2012 om 16:44

Erg leuk geschreven!
Ik herken echt alles in jou verhaal en heb daarom ook de vraag of jij misschien een cursus of training weet die echt goed helpt?

Van de week was ik er al over aan het nadenken en opeens zag ik jou blog en ik denk dat dit een teken is om het toch echt te gaan doen!
zit op dit moment thuis omdat ik gestopt ben met mijn studie en ik totaal niet weet wat ik wel wil(ook deels door mijn onzekerheid omdat ik denk dat ik het allemaal niet kan en omdat ik niet wéér verkeerd wil kiezen).
dus het beinvloed bij mij ook te veel mijn leven!

Heel veel succes met je volgende blogs, maar dat komt vast goed!

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...