Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

De gezonde kantine

 

Op de middelbare school at ik in de pauze altijd netjes mijn van huis uit meegenomen boterhammen op. Die ik uiteraard in mijn niet zo fashionable broodtrommeltje mee nam. In een tussenuur zondigde ik weleens en kocht ik een roze koek uit een van de vele automaten op mijn school. Deze zaten bomvol met candybars, zakjes chips en gevulde koeken. In de kantine had ik de keuze uit diverse luxe broodjes en vette snacks. Een hoop verleidingen voor een doelgroep die redelijk wat geld te besteden heeft en ook steeds vaker met overgewicht kampt. Daarom willen de overheid en het voedingscentrum dat scholen een gezonde kantine neerzetten, waarin gezondere voeding wordt aangeboden. Marsen, Twixen en Cola maken plaats voor verantwoorde snacks. Denk aan fruit, thee, melk en een broodje gezond. Maar in hoe verre kunnen scholen dit voor scholieren beslissen? En gaat dit werken?

Waarom is gezond eten zo belangrijk? Gezond eten geeft je meer energie voor een zware schooldag. Je wordt minder vaak ziek en je wordt er minder dik van. Maar hoe kunnen scholen voorkomen dat leerlingen gewoon naar de dichtstbijzijnde supermarkt gaan om te halen wat ze lekker vinden als ze het op school niet meer kunnen krijgen? Is dat überhaupt wel te voorkomen? Ik werk zelf in een supermarkt en in tussenuren komen hele klassen binnen om saucijzenbroodjes, frikandelbroodjes en energydrink te halen. Moeten scholen leerlingen dan maar verbieden om van het schoolterrein af te gaan? Ik kan me ook zo voorstellen dat ze de ongezonde dingen dan van huis mee gaan nemen. Dus wordt het probleem dan niet gewoon verplaatst?

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het een goed initiatief, maar ik zie geen oplossing in het verbannen van al het ongezonde eten. Ik geloof wel in het aanbieden van gezondere opties naast de ongezonde snacks, waardoor jongeren een betere keuze kunnen maken. Maar ik denk dat jongeren prima zelf kunnen beslissen wat ze wel of niet eten.

Wat vind jij? Moet jij zelf de keuze kunnen maken tussen gezond of ongezond eten? Of ben jij het met de overheid eens dat je beschermd moet worden tegen ongezond eten? 10 december vindt in Den Haag een debatcafé plaats met het thema: Wie beslist wat je eet? Wil je hierbij zijn? Meld je dan gratis aan op degezondeschoolkantine.nl en geef je mening. 

Ik ben benieuwd. Ontbijt jij altijd voordat je naar school gaat? Neem je zelf brood van huis mee? Of koop jij (stiekem) ongezonde dingen op school? En hoeveel geld geef je gemiddeld uit aan snacks op school? Laat het me weten.

Tessa (22 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...