Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Working 9 to 5

 

Steeds vaker staat in vacatures als vereiste dat je geen 9 tot 5 mentaliteit moet hebben. En ik ben het er wel mee eens dat van 9 tot 5 werken achterhaald is. Door de enorme vlucht die de technologische ontwikkelingen hebben genomen de laatste jaren, denk bijvoorbeeld aan de komst van het internet, zijn de verwachtingspatronen van mensen veranderd. Als ik een dvd wil bestellen, dan doe ik dat om 21.00 uur ’s avonds en dan heb ik hem de volgende dag in huis. Als ik een klantenservice wil bellen, dan wil ik ook om 23.00 uur ’s avonds te woord gestaan worden. En mijn boodschappen doe ik op donderdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur. Gewoon omdat het kan.

Maar al deze ontwikkelingen vragen een hoge mate van flexibiliteit van medewerkers. Als medewerker van een supermarkt kijk ik er allang niet meer gek van op dat mijn werktijden liggen tussen  maandag tot en met zaterdag van 6.00 tot 22.00 uur. En ik verwacht dat de jongere generaties dit ook niet vreemd vinden. Maar het is wel echt iets van de laatste tijd.

Ook het thuis bereikbaar zijn voor je werk en het checken van je werkmail zijn inmiddels geaccepteerd. Maar als je er over nadenkt, is het best vreemd dat je in je eigen tijd nog even een belangrijke mail van je collega beantwoord. Of op je vakantieadres mobiel bereikbaar bent. Dit maakt dat mensen zelfs in hun vrije tijd nog veel met hun werk bezig zijn en dus minder kunnen ontspannen.
Aan de andere kant is de functie en de waarde van een werkplek hierdoor veranderd. Waarom zou je per se op een kantoor moeten zitten om je werk te doen? Door de komst van ict ontwikkelingen is het mogelijk om vanaf elke plek en op elk moment aan je werk te zitten. Bedrijven moeten zelf dus ook flexibeler worden. Er moet meer worden aangestuurd op de output van mensen dan op de daadwerkelijke aanwezigheid.  Want zeg nou zelf, het is toch eigenlijk gek dat in een tijd waar iedereen op elk moment en op elke plek kan werken er nog steeds elke ochtend files staan?

Natuurlijk zijn er altijd werkzaamheden die je niet thuis kan doen. Zo kan de verpleegster niet thuis werken en is het als winkelbediende erg lastig om je klanten te helpen vanuit huis. Maar voor veel kantoorbanen is deze mogelijkheid er wel.

Hoe flexibel ben jij? En past dit bij je toekomstige (droom)baan?

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...