Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Verveling

 

Maandag is mijn vaste vrije dag in de week. Heerlijk vind ik het. Zondagavond maak ik al een lijstje met dingen die ik moet doen. Zo plan ik vaak afspraken bij de kapper, tandarts en huisarts op maandag en schrijf ik mijn weblog. Verder probeer ik mijn dag zo productief mogelijk in te vullen. Ik doe de was voor mijn moeder, doe de dagelijkse boodschappen, zorg voor het eten, struin het internet af naar vacatures en wissel dit alles af met een beetje ontspanning. Even een programma terugkijken dat ik vorige week gemist heb of mijn Facebook en Twitter checken. Maar soms, heel soms heb ik een off day. Zo’n dag waarop ik nergens zin in heb en ik niet vooruit te branden ben.

Mijn wekker heb ik al meerdere malen weggedrukt en het schrijven van mijn weblog wil niet lukken bij gebrek aan inspiratie. Mijn to do lijstje staat vol met dingen die moeten, maar geen van die dingen wil ik doen. Help! De dag kruipt voorbij en er is nog niets gedaan. Ik voel me dan extreem nutteloos en schuldig. Waarom ik me precies schuldig voel, kan ik niet verklaren. Ik hoef immers niets. Maar van mezelf moet ik zoveel. In mijn hoofd blijf ik maar denken aan de dingen die ik moet doen, om vervolgens helemaal niets uit te voeren. Het is een soort negatieve spiraal waarin ik zit en waardoor ik steeds somberder word.

Het is erg verleidelijk om toe te geven aan het energieloze gevoel en gewoon de hele dag op bed te blijven liggen. En natuurlijk is dat soms ook helemaal niet verkeerd. Maar geloof mij je wordt er echt niet fitter van als je de hele dag niks doet.  Heb je geen energie? Ga eens lekker een uurtje sporten. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je positief en energiek voelt. Ook is het fijn om jezelf doelen te stellen. Zeker als je meerdere dagen achterelkaar geen verplichtingen hebt, is het gemakkelijk om te denken: ‘O dat kan morgen toch ook nog,’ om vervolgens de hele week niets  te doen.

Laatst had ik ook sinds lange tijd weer eens echt vakantie. Ik heb wel regelmatig een vrije dag, maar echt twee aaneengesloten weken vrij, had ik al lang niet meer gehad. Bij de aankondiging dat ik twee weken vrij zou hebben, kwamen er al wat vriendinnen die wat wilde afspreken. Langzaam stroomde mijn agenda vol. Ik zou eindelijk uit eten gaan met mijn vriendin. Met een andere vriendin ging ik heerlijk een dagje shoppen en weer een ander wilde met me naar de film. Daarnaast had ik zelf nog wel een aantal dingen op mijn to do lijstje staan voor deze vakantie. Ik wilde eindelijk een afspraak maken bij de tattooshop voor een tattoo, ik wilde mijn post ordenen, een afspraak maken bij de tandarts, mijn kledingkast uitzoeken en naar de kapper. Daar ging ik mijn vakantie mee vullen en verder zou ik gaan genieten van het niets moeten. Nou ja, genieten?

De eerste twee dagen van mijn vakantie was ik ziek. Ik had al een paar weken doorgelopen met een halve griep en nu ik tot rust kwam, kwam het er allemaal uit. Lekker begin. Gelukkig voelde ik me op dag drie al weer een stuk beter. Ik sliep lekker lang uit, belde naar de tandarts voor een afspraak en ordende mijn te grote stapel met post die was blijven liggen. In die post, vond ik nog wat andere dingen die ik op mijn to do lijstje moest zetten, dus ik streepte er een paar af en zette er een paar bij. Dag vier sliep ik weer lang uit, las een boek en zat de hele dag op de computer mijn Facebook en Twitter te F5’en. Ik voelde me schuldig omdat ik de hele dag niets had gedaan en ik had weinig energie. Dag vijf sprak ik met mezelf af dat ik het anders ging doen. Ik zette de wekker om half 10. Ik mocht best een beetje uitslapen van mezelf, het was immers vakantie, maar ik mocht niet tot een uur of 1 op bed blijven liggen. Ik pakte mijn to do lijstje er weer bij en zorgde er voor dat ik weer een aantal taken kon afstrepen. Verder deed ik de was, ging even met de stofzuiger de woonkamer te lijf en ruimde de vaatwasser uit. Meteen voelde ik me een stuk beter. Ik had zin in de dag, voelde inspiratie in me opbloeien en danste bijna door het huis. ’s Avonds ging ik met mijn vriendin uiteten en reden we even langs de tattooshop om een afspraak te maken. Ik maakte met mezelf de afspraak om de tweede week van mijn vakantie veel productiever te zijn. Ik had nog wat leuke dates met vriendinnen te goed, ging meerdere keren sporten en zette mijn wekker op tijd. Het schuldgevoel van mijn eerste niet al te productieve week ebde weg. Aan het eind van mijn vakantie had ik mijn hele to do lijstje afgewerkt en was ik uitgerust en fit. Klaar om weer in de structuur van het werkleven te komen.   

Misschien heb jij nu ook wel vakantie. Heb jij al plannen? Of ga je de hele vakantie niets doen? En wat zijn jouw tips tegen verveling?

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...