Geschreven door Tessa
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in onbekend

Proefkonijnen

 

Natuurkunde en scheikunde zijn nooit echt mijn favoriete vakken geweest. Bij woorden als ‘moleculen’ en ‘atomen’ haak ik doorgaans al af. De practicumlessen staan me nog helder voor de geest. Het ontleden van een schapenoog compleet met goor zwart goedje dat er uit spoot -In mijn gedachte spoot het er echt uit, maar waarschijnlijk is dat ietwat gedramatiseerd-, het mengen van substanties tot een andere substantie, het aan de kook brengen van vloeistoffen. Nee, ik kan wel stellen dat dat niet bepaald mijn ding is.

Toch kan ik enorm genieten van een programma als Proefkonijnen van BNN. Eerlijk is eerlijk, de looks van Dennis en Valerio helpen best wel een beetje. Als ik nou zulke knappe leraren had op de middelbare school, dan had ik vast beter opgelet. Ik vind het een tof programma, want doordat zij hun lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap weet ik inmiddels dingen die ik nooit eerder heb geweten. Bijvoorbeeld hoe het komt dat je duizelig wordt en wat drijfzand nou precies is. Grenzen die ik niet durf te overschrijden, overschrijden zij voor mij. Testjes die ik niet durf te doen, doen zij. En vragen die ik niet durf te stellen, stellen zij.

Al van jongs af aan ben je bezig met het uitproberen van dingen. Zo is mijn kleine nichtje op dit moment de wereld op haar manier aan het ontdekken. Ze begon met om zich heen kijken, ging vervolgens kruipen en inmiddels heeft ze zichzelf leren lopen. Nieuwe dingen ziet zij niet als bedreiging, maar als uitdaging. Ze stopt dingen in haar mond en ervaart hoe het is. Ze brandt wellicht een keer haar hand aan de verwarming, maar weet vervolgens wel dat dat pijn doet en ze zal niet zo snel meer haar hand tegen de verwarming aanleggen. Trial and error noemen ze dat. Jonge kinderen ontwikkelen zich op die manier heel snel. Er is zelfs bewezen dat als je van jongs af aan stimuleert dat een kind bijvoorbeeld twee talen spreekt, dat het dan later veel beter is in het leren van allerlei verschillende talen.

Op een gegeven moment neemt ons vermogen om te onderzoeken en ontdekken af. Hoe ouder je wordt hoe meer je je bewust wordt van de risico’s die kleven aan je gedrag. Zo stapte ik als negenjarig meisje zonder angst op een paard. Na jaren paardrijden en vele valpartijen, denk ik nu wel drie keer na voordat ik er weer opstap. Ik ben me meer bewust van de gevaren die schuilen in mijn gedrag en de consequenties die daar aan kleven. Aan de ene kant is dat positief omdat je jezelf kunt behoeden voor gevaarlijke situaties. Aan de andere kant zit je je ontwikkeling in de weg.

Misschien dat ik daarom tegenwoordig zo geniet van romantische komedies en chicklits verslind bij het leven. Ik weet dat het in real life nooit zo zoetsappig zal zijn, maar toch geeft zo’n film me voor even een gelukzalig of zelfs verliefd gevoel. En om daarop in te haken;  misschien kijken mannen daarom graag naar actiefilms. Je wil niet graag in een gewelddadige situatie terechtkomen, maar als je veilig thuis op de bank zit, kan je misschien toch een klein beetje ervaren hoe dat zou voelen. En voor heel even waan je, je in een andere wereld buiten je comfort zone…       

Tessa (23 jaar) heeft de opleiding journalistiek gevolgd in Ede. Elke twee weken schrijft ze een weblog over haar leuke, gekke, bijzondere en spannende ervaringen op school en in het studentenleven. Heb je vragen of zelf een leuk idee voor een onderwerp? Reageer dan op deze blog!

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.

Filter blogs

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...